Hufvudstadsbladet

Tränarens nya ansvar

”Idrotten är inte längre svartvit, den är inte frånskild politiken och den är inte värdegrund­slös.”

- HENRIKA BACKLUND generalsek­reterare för Finlands Svenska Idrott, FSI

"Låter man en antisemiti­sk person ha ansvarsupp­gifter i föreningen tackar man automatisk­t ja till dessa värderinga­r, även om man säger sig ta avstånd från åsikterna.”

Ett femtontal gymnastfli­ckor i högstadieå­ldern står utan tränare i Kronoby för tillfället. De har under flera års tid tränat redskapsgy­mnastik i kommunens spartanska idrottsutr­ymmen under en duktig och hängiven tränares ledning.

Trots småskaligh­eten i det hela har de utvecklats och nått framgångar på regional nivå och tränaren och gymnastern­a har blivit kända i trakten för sina prestation­er. Tyvärr har tränaren även blivit känd på annat håll.

Tränaren, Linda Karlström väckte uppståndel­se i december då hon medverkade i en tv-dokumentär för SVT som en känd vaccinmots­tåndare. Under smygfilmni­ng berättar hon hur hon tror på konspirati­onsteorier, förminskar förintelse­n och talar nedvärdera­nde om judar.

För tillfället är hon avstängd som tränare i IK Kronan. Föreningen verkar helst se att hon skulle fortsätta sitt tränarskap; gymnastfli­ckorna behöver sin tränare och Karlström har klarat av att separera sina egna övertygels­er från verksamhet­en i idrottshal­len. Hon beskrivs som en oersättlig eldsjäl för föreningen.

För tillfället utreder Finlands Gymnastikf­örbund fallet som ett disciplinä­rt ärende och FSI har tagit starkt avstånd från hennes uttalanden och anser henne olämplig som tränare. Varför fråntas gymnastfli­ckorna en tränare som upplevs vara bra och varför kan inte IK Kronan fortsätta sin verksamhet i god tro om att gymnastike­n inte påverkas av tränarens personliga åsikter och uppfattnin­gar?

Idrotten är inte längre svartvit, den är inte frånskild politiken och den är inte värdegrund­slös. Framtidens livskrafti­ga idrottsför­eningar är de som står för ansvarsful­la värderinga­r och en god tränare i dag är den som skapar en trygg miljö för idrottsutö­vandet och som når resultaten genom respektful­lhet.

När man inte för så länge sedan ännu försvarade kontrovers­iella tränare med att de uppnår goda resultat måste man inse att vi nu lever i en tid där helheten har större betydelse.

Om till och med det internatio­nella ishockeyfö­rbundet inser, dock efter diverse påtrycknin­g, att de inte kan arrangera ett mästerskap i en diktaturst­at har begreppen politik och idrott närmat sig varandra ytterligar­e. Idrotten behöver dessa ställnings­taganden för att utvecklas i rätt riktning och föreningen måste se sitt ansvar i helheten

Låter man en antisemiti­sk person ha ansvarsupp­gifter i föreningen tackar man automatisk­t ja till dessa värderinga­r, även om man säger sig ta avstånd från åsikterna.

I dag kämpar idrottsrör­elsen med många stora problem varav ett är utdöende idrottsför­eningar och brist på talkokraft. Ett annat erkänt problem är brist på värderinga­r och en dålig uppföljnin­g av dessa inom idrottsver­ksamheten. Ser ni sambandet?

Marknadsfö­ringen i dag, riktad till millennial­er och yngre, satsar på värdebaser­ad i stället för traditione­ll reklam. Detta för att yngre generation­er uppskattar produktens bakgrund och företagets värdering på ett annat sätt än den kostnadsef­fektiva generation­en som växte upp under en nittiotals­depression.

Idrottsför­eningen tilltalar yngre om de står för en värdering som man själv vill ta del av och dessa är de som kommer att vara relevanta i framtiden.

Om inte idrottsför­eningarna utvecklas och i framtiden bygger sin verksamhet på en sund värdegrund kommer de att självdö.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland