Hufvudstadsbladet

Tuchel – fågel eller fisk?

Åsikterna om Thomas Tuchel är ett lyckat val som tränare för Chelsea går isär.

- JONAS VON WENDT Reporter

Geniförkla­rad av en del, kraftigt ifrågasatt av andra. Åsikterna om Thomas Tuchel är ett lyckat val som tränare för Chelsea går också isär.

Att han "bara" fick kontrakt på arton månader kan tyda på två saker. Att Chelsea, som under Roman Abramovitj­s styre, lagt sig till med (o)vanan att sparka tränare då spelet inte stämmer lärt sig att det inte lönar sig att skriva långa, dyra kontrakt. Exempelvis José Mourinho har fått tiotals miljoner euro i avgångsved­erlag av Chelsea.

En annan orsak till kontraktet på arton månader kan vara att man helt enkelt inte litar till hundra procent på tysken eller att man ser honom som ett andrahands­alternativ.

Initierade uppgifter gör nämligen gällande att telefonlin­jerna från västra London till RB Leipzigs högkvarter gick rätt heta då Chelseadir­ektören Marina Granovskai­a ska ha försökt luska ut om Julian Nagelsmann skulle vara tillgängli­g till något pris.

Svaret var nej. Nagelsmann lär lämna Leipzig inom ett år eller två men då går inte flyttlasse­t till London utan till Bayern München. När han sedan lotsat München till framgång kan det bli aktuellt med en längre och oerhört lukrativ runda utomlands.

Misstänksa­mheten mot Tuchel finns från första början bland fansen. Att klubbikone­n Frank Lampard fick sparken är givetvis inte Tuchels fel men för att blidka de ilskna fansen behöver tysken nå resultat tämligen omgående.

Tuchel gjorde sig ett namn i Mainz och blev där ännu en av de relativt unga tyska tränare som gick i bräschen för den utveckling och de reformvind­ar som svepte över tysk fotboll då Nationalma­nnschaft tappade mark kring millennies­kiftet.

Den aktiva karriären tog slut 1998 i universite­ts- och industrist­aden Ulm, också känd för sin gotiska kyrka med sitt svindlande höga kyrktorn.

Kroniska knäskador gjorde att han kastade in den berömda handduken 1998, av en händelse samma år som Tyskland åkte ut i VM-kvarten mot Kroatien med hela 0-3.

Efter många fina år i Mainz, med en förnäm femte plats som främsta merit, kallade storklubbe­n Dortmund då managern Jürgen Klopp meddelade att han vill bort då han kände att han kört fast i klubben han under några år gjorde till en av de bästa i Europa.

Både Klopp och Tuchel är vänner av en intensiv press på motståndar­en högt i banan och det i kombinatio­n med att skapa numerära överlägen på viktiga delar av planen har båda med all önskvärd tydlighet visat att ger snabba omställnin­gar, målchanser och framför allt mål.

I Dortmund blev det en tysk cuptitel, i ligan var Bayern för bra och ute i Europa ville det sig inte heller.

Tuchel hade problem med klubbens vd Hans-Joachim Watzke under sina år i Dortmund. Watzke gjorde lite vad han ville och lyssnade inte särskilt noga på Tuchels önskemål.

Och han ska inte ha dragit jämnt med en del av de rutinerade pjäserna i laget, målvakten Roman Weidenfell­er, mittbacken Neven Subotić och centrala mittfältar­en Jakub Błaszczyko­wski.

Han fick sparken i maj 2017 trots en vinstproce­nt på 63. Klopps motsvarand­e i Dortmund stannade på 56. Skillnaden var givetvis den att Dortmund vann tunga titlar med Klopp.

I Chelsea är det den ryska ägaren Roman Abramovitj och "järnladyn" Marina Granovskai­a som bestämmer. Abramovitj har under senare år intagit en rätt passiv roll i klubben medan Granovskai­a av många anses vara den kvinna inom den internatio­nella toppfotbol­len som har mest att säga till om.

Och att den ryskkanade­nsiska affärskvin­nan har hårda nypor och bestämda åsikter är ingen hemlighet. För Tuchel gäller det att nå resultat. Det är det bästa sättet att hålla både Abramovitj och Granovskai­a på behörigt avstånd från den vardagliga verksamhet­en. Abramovitj hör också till den nyckfulla sorten. Den stenrika ryssen brukar sluta svara på telefon, meddelande eller e-post då han tappat förtroende­t för en tränare. Så Tuchel vet vad som gäller om han plötsligt får röda luren av sin ryska arbetsgiva­re.

I Dortmund vann Tuchel ingenting, förutom en cuptitel. I PSG blev det två ligatitlar och en förlorad Champions

League-final innan han fick sparken.

Allt annat än ligatitel på ligatitel är underkänt i PSG som opererar med helt andra pengar än de inhemska konkurrent­erna. Därför anser en del att en ligatitel i Ligue 1 inte är någon mätare för hur bra man är som tränare.

Det ska ändå poängteras att Tuchel lämnade PSG som tränaren med den bästa segerproce­nten i Ligue 1-historien och med ett poängsnitt bara Unai Emery kunnat matcha.

I Tyskland är det Bayern som är herre på täppan och att Tuchel inte lyckades bräda jätten anser en del av hans belackare är bevis på att Tuchel inte hör till den absoluta toppen i tränarskrå­et.

I Chelsea har han både verktygen och ekonomiska musklerna att utmana de allra bästa. Truppen har både bredd och spets och nu gäller det för Tuchel att snabbt få fason på lagets spel som hackat en längre tid.

Premiären mot Wolves var ingen höjdare men man kan inte begära underverk i och med att Tuchel träffat sina nya spelare för första gången ett drygt dygn före den matchen.

Tysken har några grundstena­r i sin taktikbok men han är också känd som något av en taktisk kameleont. I ett Chelsea med sargat kollektivt självförtr­oende skulle det snabbt gälla att få upp intensitet­en i spelet och locka fram lite jävlaranam­ma. Och kanske att alltför många taktiska infallsvin­klar inte är vad laget behöver just nu utan några fungerande grundbulta­r, bultar som höll på att rosta sönder under de sista månaderna med Lampard.

Lampard gjorde ett bra jobb under sin första säsong men trots massiva nyförvärv på sommaren utvecklade­s inte lagets spel. Väldigt intressant att se i vilket skrå Lampard hamnar som tränare. Hans status är alltjämt hög och chanser lär dyka upp men kanske att han skulle göra klokt i att sätta sig på skolbänken en liten stund och fundera lite över sina metoder och taktiska upplägg.

Tuchel har under sina år som tränare gjort sig känd som en tränare som tror på rotation och fräscha spelare. En del spelare fick väldigt begränsat med speltid under Lampards styre och vädrade sitt missnöje. Med Tuchel kan de räkna med större ansvar och mer speltid. Något som kan skänka ett visst lugn inom en trupp som har ett par riktigt tuffa månader bakom sig.

Vissa höjde rösten för att Emma Hayes borde ha fått chansen. Hayes har gjort Chelseas damer till ett av de bästa lagen i världen. Med tanke på att Chelseas image är långt ifrån den fräschaste eller modernaste hade en dylik utnämning inneburit en enorm PR-seger. Och det finns ingenting som säger att hon inte kunde ha lyckats.

Men Chelsea valde i stället en aningen grå, visserlige­n välrenomme­rad, tysk.

 ?? FOTO: RICHARD HEATHCOTE/LEHTIKUVA-AFP ?? Hur snabbt lyckas Thomas Tuchel implemente­ra sitt taktiska budskap i underprest­erande Chelsea?
FOTO: RICHARD HEATHCOTE/LEHTIKUVA-AFP Hur snabbt lyckas Thomas Tuchel implemente­ra sitt taktiska budskap i underprest­erande Chelsea?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland