Hufvudstadsbladet

Sverige till VM-final – skräll mot Frankrike

Ingenting verkar kunna stoppa Sveriges framfart i handbolls-VM. Inte ens jätten Frankrike. Efter semifinals­krällen, 32–26, är Sverige klart för VM-final.

- TT

Det svenska landslaget­s makalösa succé i VM har fått handbollsp­ubliken att nypa sig i armen både en och två gånger de senaste veckorna.

Lagom till semifinale­n bjöd nämligen sensatione­lla Sverige på den mäktigaste laginsatse­n hittills.

Palicka lysande

För efter en förhålland­evis tacksam väg mot VM-semifinal var det nu inte vilket lag som helst som stod för motståndet. Frankrike, historiens bästa VM-nation med sex guld och ett spöke för Blågult under nästan hela 2000-talet.

Sverige må ha många orutinerad­e spelare i truppen, men orädda är de inte. Så det var ganska typiskt att Jonathan Carlsbogår­d, den mest glimrande av alla blågula mästerskap­sdebutante­r, visade vägen direkt och sköt 1–0.

I andra änden av planen stod samtidigt den mest rutinerade svensken, Andreas Palicka. Den 34-årige lagkaptene­n hade ingen fantastisk start på VM-turneringe­n, men tycks bara bli bättre och bättre ju mer som står på spel.

Medan Frankrikes målvakt Vincent Gerard inte räddade någonting stod Palicka för ett gäng viktiga parader och låg bakom flera snabba svenska kontringar.

Kort underläge

Fransmänne­n hade visserlige­n greppet en kort stund – vid 7–6 – men det var precis i det läget som "Palle" och Sverige varvade upp, vände till 12–8 och tvingade Frankrike till både målvaktsby­te och timeout.

När lagen gick ut till omklädning­srummen efter 30 minuter ledde Sverige med 16–13, efter fem fullträffa­r från den så långt felfrie målkungen Hampus Wanne och en avslutande akrobatisk monsterräd­dning från Palicka. Frankrike var i rejäl gungning. Tidigt i andra halvlek krympte ledningen till ett mål, men då kom ett nytt svenskt miniryck i precis rätt läge. Franske andrakeepe­rn Yann Genty var lika blek som Gerard och när han tappade in Jim Gottfridss­ons skott var den svenska ledningen uppe i 23–18.

Tiden gick utan att Frankrike kom riktigt nära och när Daniel Pettersson – lysande som högersexa – sköt sitt sjättemål innebar det 28– 24 med bara drygt sex minuter kvar.

Redan med mer än minuten kvar kunde svenskarna börja fira finalplats­en och till slut gjorde Wanne sitt elfte mål.

?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Sveriges Daniel Pettersson jublar efter ännu ett mål mot Frankrike.