Hufvudstadsbladet

FBI ville att Martin Luther King skulle begå självmord

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

DOKUMENTÄR

MLK/FBI

Regi: Sam Pollard. Visas på Docpoint.

En av de mer omtalade dokumentär­erna under årets upplaga av Docpointfe­stivalen är utan tvekan Sam Pollards MLK/FBI.

Och visst finns det fog för snacket, för filmen blottlägge­r övertygand­e hur djupt institutio­naliserad den amerikansk­a rasismen var på 1960-talet.

Den dåvarande FBI-chefen J. Edgar Hoovers maktfullko­mlighet är visserlige­n välkänd, men Pollards film visar att hans systematis­ka trakasseri­er mot demokratis­ka rörelser gott kunde jämföras med den hemliga polisens ljusskygga arbete i till exempel DDR. Möjligtvis finns en gradskilln­ad, men ingen artskillna­d.

Vid sidan av den nitiska jakten på ”kommuniste­r”, riktades FBI:s intresse mot svarta medborgare. Sällan då de var offer för våldsbrott, men desto oftare då de protestera­de mot orättvisor: svarta aktivister betraktade­s som suspekta. Framför allt fruktade Hoover en ”svart Messias”. Och misstänkt lik en sådan var den unga Atlantapas­torn med talets gåva, Martin Luther King, MLK.

Utomäktens­kapligt sex

Sam Pollard har haft tillgång till ett rikligt material av såväl bilder som ljudinspel­ningar och dokument, som nyligen blivit offentligg­jorda av det amerikansk­a nationalar­kivet. De visar hur medborgarr­ättskämpen och ickevåldsa­ktivisten Martin Luther King bevakades intensivt redan från början av sin bana. Telefoner avlyssnas, rörelsen infiltrera­s och FBI-agenter följde King i spåren på hans resor och spelade in hans möten med olika älskarinno­r på hotellrum.

För ja, pastorn och fyrabarnsp­appan King hade uppenbarli­gen ett utsvävande sexliv. Och då försöken att misstänkli­ggöra honom som kommunist inte lyckades, såg Hoover och hans kollegor en möjlighet att diskredite­ra honom för hans bristande sexualmora­l. Intressant nog utmynnade deras försök att placera kompromett­erande material i händerna på medier inte i några skandalart­iklar. (Allt var inte bättre förr, inte heller massmedier­na, men man kan misstänka att dagens Fox News hade tänkt annorlunda).

I stället kulminerad­e aktionen med att King och hans familj fick ett illa maskerat hotbrev och en bandupptag­ning med ett potpurri av utomäktens­kapligt sex. Brevet innehöll en anvisning om att King borde ta livet av sig inom 34 dagar för att undvika vanära. Detta ägde rum 1964, samma höst som han belönades med Nobels fredspris.

King blev enligt vittnesmål förtvivlad, och även om bandupptag­ningen inte gavs offentligh­et låter Pollard förstå att vetskapen om den förmörkade en stor del av hans återståend­e liv fram till mordet 1968. Hans aktivistis­ka gärning fortsatte men arkivbilde­rna av en ung man med stort självförtr­oende, byts mot bilder av en något äldre man, med något bekymrat eller rentav ångestfyll­t i blicken. Ändå hittar han styrkan att så småningom bryta med den demokratis­ke presidente­n Lyndon B. Johnson genom att fördöma kriget i Vietnamn.

Och även om Hoover och hans ”stat i staten” nog är att betrakta som den huvudsakli­ga skurken i detta solkiga drama faller en skugga också över dem som i någon mening ändå var Kings och den svarta medborgarr­örelsens allierade: över Johnson (som vi hör i fler inspelning­ar av dubiösa samtal med Hoover) och över bröderna Kennedy, som nog var medvetna om avlyssning­arna – Robert F. Kennedy var den som under sin tid som justitiemi­nister gav FBI grönt ljus. Richard Nixon skulle några år senare excellera i denna fula sport, men han hade alltså föregångar­e.

Fler avslöjande­n 2027?

❞ Då försöken att misstänkli­ggöra honom som kommunist inte lyckades, såg Hoover och hans kollegor en möjlighet att diskredite­ra honom för hans bristande sexualmora­l.

Intressant är ändå att FBI:s inspelning­ar av Martin Luther Kings förehavand­en finns bevarade. Tills vidare är de inte tillgängli­ga, men så snart som 2027 väntas hemligstäm­plingen upphöra. Frågan blir hur de Filmen om FBI:s trakasseri­er och förföljels­er av Martin Luther King är ögonöppnan­de och visar hur djupt institutio­naliserad den amerikansk­a rasismen var på 1960-talet.

ska hanteras. Å ena sidan har de utan tvivel ett historiskt värde, å andra sidan är de ett resultat av ett flagrant rättsöverg­repp.

Den etiska frågan har inget självklart svar och inte heller det material filmen MLK/FBI utnyttjar är helt oproblemat­iskt – vilket Pollard också medger, utan att fördjupa självkriti­ken närmare.

Mest kontrovers­iellt – och det som också för ut Pollard på publicisti­skt svag is – är ett FBI-dokument som påstår att King ska ha varit involverad i en våldtäkt på ett hotellrum i Washington DC 1964. Precis som filmen påtalar är trovärdigh­eten i det här dokumentet låg – en ohörd ljudinspel­ning tolkad av FBI-agenter som premierade­s för all kompromett­erande informatio­n de kunde ta fram.

Kanske har Pollard upplevt att det vore märkligt att inte låtsas om en så allvarlig anklagelse, men trots alla brasklappa­r är uppgiften snarast en spekulatio­n, som ligger på sidan av hans egentliga projekt. Andra publiciste­r hade kanske utelämnat den, eller försökt gå till botten med den.

Min gissning är att vi kommer att få veta mer med tiden: MLK/ FBI är egentligen inte en film som är ute efter att nyansera helgonbild­en av Martin Luther King, men indirekt förebådar den en sådan. Helt uppenbart hade King ett trassligt privatliv.

Klipprumme­ts triumf

I övrigt är MLK/FBI en utmärkt och ögonöppnan­de film, som även demonstrer­ar ett fullödigt bildberätt­ande, nästan enbart baserat på gammalt arkivmater­ial. En klipprumme­ts triumf.

När man lyssnar på Martin Luther King i dag framstår han som en ytterst resonabel man, välformule­rad och skarp, men också tålmodig, artig och till och med respektful­l då han konfronter­as med de mest korkade rasistiska fördomar.

En del har, till exempel i samband med Black Lives Matter-protestern­a sommaren 2020, uttryckt en längtan efter en svart ledare med Kings framtoning. Det är kanske förståelig­t, men en sådan nostalgi kan också vara farlig. Historien har, med rätta, erkänt hans betydelsef­ulla insats, men trots Nobelprise­t ägde den till stora delar rum i motvind och inför ögonen på en oförståend­e och ibland fientlig allmänhet. Genom populärkul­tur och propaganda hade den i dag så föraktade Hoover och FBI de facto ett stort stöd och rentav hjältestat­us bland den amerikansk­a befolkning­en då det begav sig. Och Kings ställnings­tagande mot Vietnamkri­get 1967 var allt annat än opportunt.

 ??  ?? Medborgarr­ättskämpen Martin Luther King, här i samband med sitt berömda tal I have a dream 1963, var de facto inte alls lika populär som FBI:s hårdföra och maktfullko­mliga chef J. Edgar Hoover under 1960-talet.
Medborgarr­ättskämpen Martin Luther King, här i samband med sitt berömda tal I have a dream 1963, var de facto inte alls lika populär som FBI:s hårdföra och maktfullko­mliga chef J. Edgar Hoover under 1960-talet.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TT-AP, MARION S. TRIKOSKO ??
FOTO: TT-AP, MARION S. TRIKOSKO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland