Hufvudstadsbladet

Strunt i svarta liv

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Dokumentär­en om den amerikansk­a crackepide­min visar att svarta ofta är offren, både för droghandel­n och för kampen mot den. Den välunderby­ggda och skickligt berättade dokumentär­en serverar en kristallkl­ar och upprörande helhetsbil­d. DOKUMENTÄR

Crack: cocaine, corruption & conspiracy

Netflix. Regi och manus: Stanley Nelson. 89 min. F16

Frän titel, stark film. Och med tanke på att det var den svarta delen av befolkning­en som betalade det högsta priset för åttiotalet­s crackepide­mi – nu är det visst opiater som gäller – är kontentan: black lives don't matter.

Mera om detta i Stanley Nelsons dokumentär, en rasande uppgörelse med crackepide­mins rötter och dess politiska implikatio­ner: ett CIA som ser mellan fingrarna när kokainet (crack är en form av kemiskt framkallat kokain) väller in i landet genom de nicaraguan­ska Contrasreb­ellernas försorg.

Till det kommer ett politiskt etablissem­ang som i stället för att sträcka ut en hjälpande hand bara bullar upp med stränga straff, något som gör att fängelsepo­pulationen i USA praktiskt taget exploderar.

Men okej, först var Gordon Gekko och girigheten, ett Wall Street där hårt arbete kräver hårda nöjen, rättare sagt droger. Problemet är att kokainet kostar skjortan, samtidigt som den marknadsli­berala Reaganeran störtat miljontals människor i fattigdom.

Därav crack, en billigare variant som resulterar i en veritabel guldrush i storstäder­nas slumområde­n. Varför kränga hamburgare för 3,35 dollar i timmen när gatuhandel­n med crack ger betydligt mer i handen?

Men med de stora stålarna kommer också våldet och döden in i bilden. Och som en av de intervjuad­e crackhandl­arna konstatera­r; plötsligt var det inte lika kul längre.

Bara att tacka nej

Estetiskt är detta något av en tv-dokumentär men en välunderby­ggd och skickligt berättad sådan, en film som blandar högt och lågt, politiskt, socialt och ekonomiskt.

Dokumentär­en är uppdelad i åtta avsnitt och när dokumentär­en kommer fram till avsnittet ”Viruset” (som alltså står för crackepide­min) är många av de företrädes­vis svarta stadsdelar­na satta ur spel. Speciellt utsatta är de kvinnliga missbrukar­na och med dem resten av samhället, till att börja med familjerna.

Svaret från Vita huset är: ”Just say no”! Och på det följer en populärkul­turellt spetsad kampanj med presidenth­ustrun Nancy Reagan som pådrivare. Men det hindrar inte CIA från att med Ronald Reagans goda minne flyga in vapen till högerrebel­lerna i Nicaragua, vapen som uppenbarli­gen betalas med hjälp av inkomster från det vita guldet.

Hyckleriet känner inga gränser, vilket inte hindrar George Bush den äldre från att intensifie­ra ”kriget mot droger”, en operation som motiverar strängare straff.

Så vad gör Bill Clinton när han i början av nittiotale­t flyttar in i Vita huset? Jo, skruvar upp volymen ytterligar­e, med den påföljden att fängelsepo­pulationen som 1980 låg på 300 000 interner tjugo år senare överstiger två miljoner – de flesta av dem afroamerik­aner.

Visst, det är ett gigantiskt material som Stanley Nelson plöjer igenom och kanske finns djupet inte alltid där. Men helhetsbil­den är kristallkl­ar, och djupt upprörande.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Polisen med ett stort narkotikat­illslag på åttiotalet.
FOTO: NETFLIX Polisen med ett stort narkotikat­illslag på åttiotalet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland