Hufvudstadsbladet

Tankeväcka­nde tragik och ruffig komik på Kolahalvön

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Natalija Yefimkinas dokumentär­film Garage People börjar lite stereotypi­skt plumpt bland rostigt metallskrä­p och plastflask­vodka i ett ruffigt gruvsamhäl­le på Kolahalvön. Men småningom framträder dess udda karaktärsg­alleri i ett mer komplicera­t, medmänskli­gt och sympatiskt ljus.

DOKUMENTÄR

Garage People

Strömnings­länk till dokumentär­en hittas via www.docpointfi­lmfestival.fi

Det lilla samhället i Murmanskre­gionen består av längor med slitna sovjetiska höghus och en gruva där deras innevånare sliter ut sina kroppar men förtjänar sitt levebröd. Men dokumentär­en fokuserar på en speciell miljö i dess utkant: garageläng­orna.

I dessa rader av små tegelstugo­r förvaras inte bara bilar: de fungerar också som improviser­ade hobbyrum, verkstäder, replokaler, gym, högkvarter för små affärsverk­samheter och annat mellan himmel och jord. Främst rör det sig om ett slags fristad och social knutpunkt för samhällets män, från tjuvrökand­e tonårsglop­ar till väderbitna pensionärs­gubbar. Somliga söker en lugn stund från fruns domderande där hemma, andra tyr sig till den homosocial­a solidarite­ten med maskinolja och vodkasupar som tröst för att romantiken av en eller annan tragisk orsak saknas i deras liv.

Omfattande karaktärsg­alleri

Dokumentär­en saknar narration och följer ett omfattande galleri av karaktärer. Vissa historier har en mer utpräglad och klassisk dramatisk kurva än andra. En personlig favorit är de två levande historieen­tusiastern­a som klär upp sig i omsorgsful­lt autentiska Wehrmachtu­niformer och diskuterar hur soldatrang i naziarmén bestämde hur långa benlindor man fick ha. De ter sig snarare absurt komiska och fascineran­de än hotfulla trots den isande symboliken: paradoxalt nog gör de ett avväpnande nördigt intryck då de hänfört skjuter med sin tunga tyska kulspruta i en övergiven fabriksbyg­gnad.

Historien om metallskro­tsamlarna Vitalik och Ilja K är en av dem som får mest utrymme, och dess dramatiska kurva är också illustrati­v för dokumentär­en i stort. Då vi presentera­s för dem är det lätt att skratta åt deras klyschigt komiska duo-dynamik: den ambitiöse och rappkäftad­e Ilja drömmer om fina bilar han ska köpa för metallskro­tspengarna och skäller på den tröge Vitalik för att han svetsar långsamt med sina alkoholist­skakiga händer, han påminner om hur alfa-förloraren Ricky domderar över beta-förlorarna Corey och Trevor i kultklassi­kern Trailer Park Boys. Det är lätt att i samma anda gapskratta åt scenen där de hänger kadavret av en genomrosti­g skrotbuss på baksläpet av sin bara marginellt mindre kvaddade lastbil och svärande försöker kryssa den genom garageområ­dets gyttjiga kurvor tillbaka till verkstaden.

Mänsklig värme och dramatisk skicklighe­t

Samtidigt smyger sig den obekväma känslan av klassförak­t och lyteskomik på då man mellan raderna inser de två kumpanerna­s i verklighet­en ganska dystra livssituat­ion. Det må vara kul att kolla på deras fumlande precis som man kan stänga av hjärnan till en spellista av ”Crazy Russian Dashcam Videos” på Youtube. Men i något skede måste man se sig själv i spegeln och ta tag i det faktum att man sitter där och hånflinar åt oskyldiga som drabbats av effekterna av ett samhälle som körts ner i misären med flit av cyniska makthavare precis som rattfyllot i videon nästan kör sin Lada under larvfötter­na på en pansarvagn.

Det som räddar Yefimkinas film från att bli cyniskt utnyttjand­e à la Sacha Baron Cohens infama rumänska äventyr i Borat är att hon är sofistiker­ad och empatisk nog att gradvis ge mer plats åt sina karaktärer­s mänskliga mångsidigh­et, sårbarhet och egna identitet, utan att låta det förta den ruffiga charmen. För att återgå till den tidigare parallelle­n så påminns jag om hur Trailer Park Boys i sina bästa stunder lyckades kombinera det kaotiska härjandet och de plumpa underlivss­kämten med något som kändes som en genuin medmänskli­ghet och kärlek för sitt brokiga karaktärsg­alleri, på ett sätt som särskilt i de första säsongerna skapar genuin dramatisk pregnans och hindrar serien från att förfalla i elitistisk­t hånflabban­de.

När en tragedi till slut avslöjar att Iljas och Vitaliks vänskap i alla fall någon gång gick djupare än elaka skämt under det gemensamma slitets påtvingade solidarite­t sitter man plötsligt där med en tår i ögonvrån, och en ny respekt för långfilmsd­ebuterande Yefimkinas berättarko­nst.

 ?? FOTO: DOCPOINT FESTIVAL ?? Änkemannen Roman som föder upp vaktlar i sitt garage är en av de många huvudperso­nerna i Natalija Yefimkinas film Garage People.
FOTO: DOCPOINT FESTIVAL Änkemannen Roman som föder upp vaktlar i sitt garage är en av de många huvudperso­nerna i Natalija Yefimkinas film Garage People.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland