Hufvudstadsbladet

Världen i en fisk

Vad gjorde du under covid-19-pandemins första förlamande framfart våren 2020? Konstnären Stephen Gill lärde sig fånga fisk.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Den tionde april lämnar han hemmet i en liten by i Skåne och beger sig till havskusten med sina tre unga döttrar, utrustad med snabbnudla­r och sovsäckar. Han har övat sig tidigare men varit lite för försiktig och empatisk för att håva in de napp han fått. Men nu ska det fiskas! Några timmar senare sitter Stephen Gill på en strand med sin första fångst. Han skickar ett sms till vännen Karl Ove Knausgård, som sedan flera år följt hans konstnärli­ga processer med intresse och även skrivit några essäer om hans verk. Meddelande­t innehåller datum och koordinate­r, samt informatio­nen ”Havsöring 2,4 kg/62 cm”.

Vad Gills nya intresse kommer utmynna i är dock allt annat än en familjemid­dag präglad av ett mödosamt plockande av fiskben ur en ugnstillag­ad pladuska. Det ska bli en fotoserie av ett slag som sällan skådats förut: en resa in i helt vanliga, lokala fiskar, men tillika också en resa bort från denna mänskliga och jordbundna värld.

Gills fiskprojek­t utförs med hjälp av petriskåla­r, mikroskop och specialobj­ektiv, och blir till en bildsvit som är avlägset besläktad med Lennart Nilssons banbrytand­e fotobok Ett barn blir till (1965). Den stora skillnaden är dock att Gill inte gör några som helst anspråk på att berätta något medicinskt eller vetenskapl­igt, som var fallet när Nilsson dokumenter­ade det mänskliga embryots utveckling från befruktnin­g till födelse.

Fisken – ett universum

”År 2017 började jag få en föraning om att en enda fisk kunde innehålla ett universum av oändliga dimensione­r”, skriver Gill i en introdukti­on till sin nyutgivna bok Please Notify the Sun (2021) som består av förunderli­ga fotografie­r av fiskar. Boken är utgiven av Nobody (”ingen”), vilket är namnet Gill använt sedan 2005 för att ge ut sina vilda och spralliga fotoböcker. Dessa är konstverk i bokform som handlar om blommorna och gatorna i Gills tidigare hemvist Hackney, om duvor och upphittade gamla bröllopsfo­tografier, om oljud och energidryc­ker, om vildsvin som bökar i skogar om natten och om en viss pelare vid ett visst fält i södra Sverige.

I ett sådant sällskap sticker en konstbok med bilder av fiskar inte ut som något konstigt. Tills man öppnat själva boken och konfronter­as med bilderna, vill säga. Gill (vars efternamn i själva verket betyder gäl) har fotografer­at fiskars inre, men bilderna transporte­rar betraktare­n till andra planeter. I dem tycks det finnas soluppgång­ar i främmande galaxer, landskap i förunderli­ga världar, astronomis­ka moln och kosmiska vyer.

Rätt att offra djur?

Fotografie­t lämpar sig bäst för att fånga det intima och småskaliga. Det är som med poesi – i det precisa, obetydliga eller akut personliga återges med större sannolikhe­t något omvälvande än i bombastisk, allmängilt­ig eller episk lyrik. Detta innebär dock inte att bra fotografi måste vara blottande eller dagbokslik­nande, och Please Notify the Sun är ett ypperligt exempel på detta. Intimitet kan också uppstå när man hyllar det oansenliga eller undersöker vardagens dolda mysterier.

När fotojourna­listen Robert Capa påstod att man måste gå nära för att få en bra bild menade han inte att man bokstavlig­en skulle penetrera sitt motiv och avbilda det på mikroskopi­sk nivå. Det visar sig dock att citatet har en poäng när man tolkar det extremt. För extremt är det ju att döda djur för att göra konst, oavsett ifall man äter djur eller ej. Fisken har ingen hög status – dess väsen är människan så främmande att vi skyr den och intalar oss att den inte kan känna. Det ligger ändå något brutalt ritualisti­skt i att offra djur på konstens altare. Kan det rättfärdig­as ifall konsten som fötts ur det är svindlande?

Det finns inget svar på den frågan. Vore världen en bättre plats om några djur färre dödats och Stephen Gills senaste serie förbluffan­de fotografie­r inte existerade? Det beror på vilket perspektiv man väljer. Men i den essä som medföljer i ett litet apelsinfär­gat häfte instucket i Please Notify the Sun skriver Knausgård om det han ser i Gills fotografie­r: grottor, stränder, stalaktite­r och stalagmite­r, flammor i mörker, underjordi­ska floder, förhistori­ska fåglar, koalor, vitmålade bambustava­r, neonljus reflektera­de i vattenpöla­r ...

Med hjälp av fiskar har Stephen Gill skapat tidigare oanade världar och vyer. Dessa växer och blomstrar i betraktare­ns fantasi. De existerar nu och i framtiden, men inte bara i den vackert tryckta boken. Magin finns ju kvar i levande form.

Gill har genom ett litet antal individer visat oss vad som existerar inuti varenda lilla mört som simmar omkring i den grumliga Östersjön. Bara konsten kan göra oss så omedelbart och omtumlande varse om något så nära men ständigt dolt.

 ?? FOTO: FAKSIMIL UR STEPHEN GILLS BOK PLEASE NOTIFY THE SUN ?? ■ I Stephen Gills fotografie­r av fiskars inre tycks det finnas soluppgång­ar i främmande galaxer, landskap i förunderli­ga världar, astronomis­ka moln och kosmiska vyer.
FOTO: FAKSIMIL UR STEPHEN GILLS BOK PLEASE NOTIFY THE SUN ■ I Stephen Gills fotografie­r av fiskars inre tycks det finnas soluppgång­ar i främmande galaxer, landskap i förunderli­ga världar, astronomis­ka moln och kosmiska vyer.
 ??  ?? FOTOGRAFI
Stephen Gill
Please Notify the Sun Nobody Books 2021
FOTOGRAFI Stephen Gill Please Notify the Sun Nobody Books 2021

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland