Hufvudstadsbladet

Seniorer mår bra av träning

Man kan inte behandla alla seniorer som en grupp, åtminstone inte när det gäller träning och fysiska aktivitete­r. 70-plussare har olika förutsättn­ingar och olika ork, men ett råd är detsamma för oss alla: träning och rörelse är nödvändigt för att vi ska m

- ANNA MARKELIN

En stor del av träningen är det sociala. Man träffas i grupp, tränar, yogar, dansar och rör på sig. Det är roligt och det mesta blir lite lättare i trevligt sällskap. Pandemin har inte bara satt käppar i hjulet för gruppträni­ng, man missar också den sociala biten när man inte får träffas. Detta slår hårt mot många seniorer som både behöver sällskap och rörelse.

Coachen träffade ett par seniorer och frågade hur deras träning och aktivitet har förändrats:

– Det senaste året har jag faktiskt rört på mig mer än någonsin – vi har promenerat massor och upptäckt nya områden och natur som vi inte besökt förut, säger Eva Johansson.

– Jag har gympat hela livet men när gruppträni­ngen och yogan sattes på paus så hoppade jag på onlineträn­ing ett par gånger i veckan. Det har fungerat fint och så har vi kombinerat med massor av utevistels­e, både promenader och lek med barnbarnen.

Eva Johansson berättar att hon är hälsosamt skeptisk till att allt ska mätas med klockor och appar, men erkänner samtidigt glatt att hon ibland går en extra sväng för att få tillräckli­gt med steg i klockans stegmätare.

Bra för balans och muskelstyr­ka

Det har nog inte gått någon förbi att det aldrig är för sent att börja träna. I dag vet man att musklerna fortsätter utvecklas mycket högt upp i ålder om vi bara belastar dem.

Träning kan bromsa både muskelfört­vining – sarkopeni – och benskörhet – osteoporos. Detta kan vara avgörande om man faller – om man är i god form har man större chans att klara ett fall utan långtgåend­e konsekvens­er.

Träning utvecklar även balansen och reaktionsf­örmågan, vilket förstås gör att man hålls lättare på fötterna när det är halt eller ojämnt. En annan fördel är att träning ökar aptiten och när man äter lite mer protein hjälper det att utveckla musklerna. Sen är det förstås också så att promenader och rörelse ute i friska luften gör att man sover bättre – fördelarna är härliga och många!

Träna på rörlighet

Lars von Plenker-Tind bor i Skåne och han utnyttjar de snöfria vintrarna väl.

– Jag spelar golf året om när vädret tillåter, nu har det blivit nästan varje vecka. Vi har faktiskt kunnat fortsätta spela även under det senaste året, det är inte svårt att hålla tillräckli­gt avstånd när man är utomhus.

Trots att han är i fin fysisk form finns det något som han kunde bli bättre på:

– Faktum är att jag känner mig rätt så stark, jag är ju bara 79 år. Det blir mycket bärande, byggande och fixande när man har hus, så för min del är det snarare smidighete­n som är problemet. Jag skulle absolut behöva träna på att bli mjukare och rörligare i kroppen, inte minst börjar det bli lite besvärligt att ta sig upp från golvet, tycker Lars von PlenkerTin­d.

Coachen har många inspelade träningspa­ss på www.HBL.fi/ coachen och flera av videorna riktar sig direkt till en äldre målgrupp. Här finns både styrkepass och pulstränin­g, men även en hel del rörlighets­träning. Det fina är att man kan göra passen när man vill och man bestämmer själv längd och intensitet. Om det är några övningar som blir för krävande så hoppar man bara över den eller anpassar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■Pandemin har fått många seniorer att promenera och utforska sin närmiljö aktivare än förr. Nu när snön täcker marken finns det ingen orsak att sluta motionera ute, tvärtom, men med hjälp av muskelträn­ing får man också bättre balans och styrka i benen. Det har man nytta av vid halt väglag.
FOTO: MOSTPHOTOS ■Pandemin har fått många seniorer att promenera och utforska sin närmiljö aktivare än förr. Nu när snön täcker marken finns det ingen orsak att sluta motionera ute, tvärtom, men med hjälp av muskelträn­ing får man också bättre balans och styrka i benen. Det har man nytta av vid halt väglag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland