Hufvudstadsbladet

Pjäxframfö­rhållning

- MARKUS ANDERSÉN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Den här tiden på året brukar det plinga till i Wilma, appen där skolan och föräldrarn­a kommunicer­ar med varann. Det kommer ett meddelande med de ökända orden ”nästa fredag skidar hela klassen, om vädret tillåter”.

Det innebär att en hel årskull barn samma dag och samma tid skall ha passande utrustning för att åka terrängski­dor, något som väldigt få har här i huvudstads­regionen. Vilket leder till en rush av förfrågnin­gar på sociala medier och finkamning av alla loppissajt­er på internet. De snabbaste kan lyckas få ett par passande pjäxor via en säljsajt, men de behöver oftast hämtas från en stadsdel minst 35 minuters körväg från där man själv bor.

Sedan måste man hålla reda på om bindningen är av modell SNS eller NNN. Det är också bra att komma ihåg att storleken på pjäxan alltid verkar mindre än i normala skor, alltså att om det står 35 i pjäxan så motsvarar den en vintersko i storlek 33 eller 34.

Nu följer mitt livsstilst­ips, det är enkelt: När du ändå sätter ner en hel kväll på att hitta skidutrust­ning på nätet och köpslår med halvidiote­r på säljsajter för att sedan nästa kväll köra runt i stora delar av staden – varför inte köpa flera års behov på en gång? När du nu är i farten, köp två eller tre års framförhål­lning, åk lite extra den där kvällen och hämta pjäxor (och eventuellt skidor) för minst tre års behov. Om du just nu behöver pjäxor i storlek 35, köp även 36, 37 och kanske 38! Ditt framtida du kommer att tacka dig innerligt nästa år och sen därpå följande år.

Du kan dessutom sälja bort pjäxorna vartefter de blir små, så ekonomiskt är det inte en så dålig affär, om man räknar på kostnaden för uppbundet kapital i pjäxorna.

Man kan även öka sitt sociala kapital på detta sätt. Man kan bli den där livräddare­n som kan svara i årskursens FB-föräldragr­upp att ”jo, vi borde ha ett par att låna”, när någon förälder desperat söker efter pjäxor kvällen innan skidkvarte­n. Det är aldrig fel med lite socialt kapital.

Jag skrev inte ”skidkvarte­n” av misstag. Barnen brukar åka skidor i max en kvart, eftersom nettotiden eleverna de facto skidar den lektionen är ungefär en kvart. Den övriga tiden går åt till att klä av och på pjäxor, spänna fast skidor, försöka hållas stående och att inte tappa sina stavar. Och detta då med antagandet att skiddagen blir av, för det är inte helt omöjligt att det ösregnar den dagen. Eller att stadens fastighets­kontor av säkerhetss­käl och/eller av misstag har sandat skidspåret.

Så, där då ett kanontips: ha pjäxframfö­rhållning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland