Hufvudstadsbladet

”Smörrebröd är kulinarisk­a pärlor”

Smörrebröd är enkla och därför också så populära. Det tror nya ägarna för Helsingfor­s enda smörrebröd­sställe, som har funnits i Tölö i flera decennier. – Vi förvaltar en unik kulinarisk tradition, säger Magnus Öster som är en av de nya ägarna.

- TEXT: NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Sedan 1964 har den pyttelilla restaurang­en med två sittplatse­r på Cygnaeusga­tan i Tölö serverat danska smörrebröd. Stället, som blivit något av en institutio­n och det enda i sitt slag, har nu fått nya ägare – Magnus Öster, Wilhelm von Nandelstad­h och Marcus Rantala basar numera för restaurang­en Dansk smørrebrød.

– Grundaren av stället hade tillbringa­t sina barndomsår som krigsbarn i Danmark hos en krögarfami­lj som sysslade med smörrebröd. Han tog med sig genuina danska recept när han återvände till Finland. När han blev vuxen grundade han stället. Det här har varit en succé i 57 år och nu för vi traditione­n vidare, säger Magnus Öster.

Öster har varit stamkund i över 20 år. I höstas fick han nys om att stället letar efter nya ägare. Tillsamman­s med Rantala och von Nandelstad­h var han en av många intressent­er.

– Vi har en kärlek till den här delen av kulinarism och vi vill att folk ska få upp ögonen och smaklökarn­a för smörrebröd. Det är en ära att jobba på ett ställe som har en trogen kundkrets i flera generation­er. Det här är ett arv som inte ska sjabblas bort, säger Öster.

Marcus Rantala beskriver stället som en oslipad diamant. Rantala, främst känd som politiker, gör nu sin debut som krögare, även om kunderna inte kan räkna med att få se honom i köket.

– Jag blev ganska glad över att smörrebröd är ett så genuint koncept och jag gillar skarpt att man gör allt från början. Det här är en klassiker som det är lätt att värna om. Smörrebröd­skonceptet är något som väcker positiva känslor. Förra veckoslute­t var vi cateringvä­rdar med Wilhelm då vi bjöd på smörrebröd för ett sällskap som uppskattad­e det stort.

Coronapand­emin har inte haft en större inverkan på kommersen.

– Vi har satsat ganska mycket på att vi kör ut mat och säljer hämtmat. Jag tror också att vi fått ett visst uppsving för vår restaurang i och med pandemin, säger Öster.

Färska råvaror är viktiga och allt på krogen görs från start, som leverpaste­jen, remouladen, majonnäsen och marinaden av sill.

– Vi har också planerat en hyggeförpa­ckning för veckoslut med smörrebröd, fläskstek och en mandelkaka till efterrätt.

Magnus Öster tror att smörrebröd tilltalar finländare eftersom man ätit mycket bröd, men sparsamt med pålägg.

– Smörrebröd­en byggs ju upp med många olika ingrediens­er i fantasiful­la kreationer och kombinatio­ner. Det är inte bara lyx utan också lite överflöd. Smörrebröd sätter en guldkant på tillvaron, tycker Öster.

Det hör till att avnjuta kylskåpska­ll öl och kumminakva­vit till smörrebröd. Har ni utskänknin­gsrättighe­ter? – Vi bjuder på akvavit och väl utvald öl som man också kan köpa med. Men smörrebröd­en är unika i smaken, så ett glas vatten går också bra till. Det är absolut inget tvång att dricka alkohol för att få fram det bästa av smörrebröd­en, säger Öster.

Smörrebröd förknippas ofta med kött, fisk och skaldjur, men vegetarian­er och veganer glöms inte bort på smörrebröd­sstället i Tölö.

– Vi har vegetarisk­t på menyn och vi kommer att öka utbudet. Det finns alltid utrymme för smakfulla lösningar när det gäller vegetarisk­a smörrebröd. Vi har ögonen öppna på danskarna som utvecklar också vegetarisk­a smörrebröd, säger Öster.

Dansk smørrebrød på Cygnaeusga­tan 5 är öppen på vardagar mellan klockan 9 och 17.

❞ Grundaren av stället hade tillbringa­t sina barndomsår som krigsbarn i Danmark hos en krögarfami­lj som sysslade med smörrebröd. Han tog med sig genuina danska recept när han återvände till Finland.

 ??  ?? ■ Magnus Öster har varit stamkund i över 20 år och är nu en av ägarna till Helsingfor­s enda smörrebröd­sställe.
■ Magnus Öster har varit stamkund i över 20 år och är nu en av ägarna till Helsingfor­s enda smörrebröd­sställe.
 ??  ?? ■ Marcus Rantala, Wilhelm von Nandelstad­h och Magnus Öster är nya ägare till den legendaris­ka smörrebröd­srestauran­gen i Tölö.
■ Marcus Rantala, Wilhelm von Nandelstad­h och Magnus Öster är nya ägare till den legendaris­ka smörrebröd­srestauran­gen i Tölö.
 ??  ?? ■ Krögaren Jesse Elo kan stoltsera med en bred meny av olika smörrebröd.
■ Krögaren Jesse Elo kan stoltsera med en bred meny av olika smörrebröd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland