Hufvudstadsbladet

Fylla, bråk och svenskar som avvisas – realityser­ie följer den åländska ordningsma­ktens arbete. Bland annat Jessica, Nicolai och Robban är huvudperso­ner i serien.

Berusade personer som stör på stan, roderfylla och svenskar som inte släpps in i landet. Det sysselsatt­e den åländska polisen och sjöbevakni­ngen coronasomm­aren 2020. Nu kommer realityser­ien som följer deras arbete.

-

8 delar på Yle Arenan, Yle Fem måndagar kl. 19.00 från den 1.2, repris tisdagar kl. 10.30 och torsdag kl. 8.30 (serien recenseras i sin helhet). Produktion: Delta Studios AB.

Här på fastlandet kan polisnotis­er i åländska medier väcka viss munterhet. Åland framstår som ett väldigt oskuldsful­lt och händelselö­st samhälle då tidningarn­a där rapportera­r om att någon kört i diket som det mest exceptione­lla som hänt under en helg.

Så när Svenska Yle nu låtit producera en realityser­ie om den åländska ordningsma­ktens arbete så väntar man sig inte direkt något Poliisit, den populära Jim-realityser­ien som gjorts i otaliga säsonger förlagda till olika städer i landet. För att inte tala om något ens i närheten av de uppskruvat dramatiska amerikansk­a förlagorna.

Att serien i åtta delar dessutom är inspelad i somras, under coronaepid­emin, utan den vanliga turisttill­strömninge­n till ön, låter som om vi inte har att vänta oss mycket action. Visst är det en och annan förvirrad äldre dam som polisen för hem om natten, och en och annan bilruta som befinns ha exploderat av sig själv, men visst hände och skedde det saker även i det idylliska öriket i somras.

Dramat i vardagen

Som alltid när det gäller reality hänger allt på konsten att berätta, skildra dramat i vardagen. Och det kan de som gjort den här serien. Det är det svenska produktion­sbolaget Delta Studios AB, vilket eventuellt kan sticka i ögonen på inhemska konkurrent­er, särskilt i de pressade tider vi lever i nu. Men faktum är att serien levererar på en sådan nivå att det skvallrar om erfarenhet och förtrogenh­et med genren. De som gjort den har med all säkerhet gjort liknande produktion­er tidigare – allt från fotografer­na som påpassligt följer med det som händer, till dem som vävt ihop själva berättelse­n – så proffsigt och smidigt berättat är resultatet.

För ja, det är vad serien handlar om: att hänga med seriens huvudperso­ner när de är ute på fältet. Den vanliga polisen rör sig i sin polisbil på gator och landsvägar, försöker resonera med störande personer och böt

 ??  ??
 ?? FOTO: DELTA STUDIOS AB ?? ■ Jonas, Adam, Jessica, Nicolai, Robban, Timo och Mats uppträder bara med förnamn i serien.
FOTO: DELTA STUDIOS AB ■ Jonas, Adam, Jessica, Nicolai, Robban, Timo och Mats uppträder bara med förnamn i serien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland