Hufvudstadsbladet

Swappie går spikrakt uppåt med gamla smarttelef­oner

Företaget Swappie har på några år seglat upp som en stor aktör på marknaden för begagnade smarttelef­oner. Slit-och-slängvarda­gen bekymrar också EU som tänker ställa krav på tillverkar­na att förlänga livslängde­n för elektronis­ka apparater.

- JONATAN SPARV jonatan.sparkv@hbl.fi

Att smarttelef­oner börjar krångla efter ett par år är ingen nyhet. De blir långsamma och batteriet går från 100 till 0 på några sekunder. Företaget Swappies affärsidé går ut på att köpa in begagnade telefoner, reparera dem och sälja dem vidare. De är ett miljövänli­gt alternativ som växt på marknaden de senaste åren. Men hur kommer nya krav från EU att påverka Swappies verksamhet?

De flesta av oss har nog upplevt det. Man har skaffat sig en telefon man gillar och allt fungerar som det ska. Allt är frid och fröjd.

Men efter ett par år börjar telefonen krångla. Den blir allt långsammar­e och batteriet går från 100 till 0 på några sekunder.

Det är inte alla som är redo att betala för att reparera telefonen, speciellt inte med tanke på att det kan kosta nästan lika mycket som att skaffa sig en ny.

Samtidigt finns det många som gärna köper en begagnad telefon, så länge den fungerar. Det är billigare och mer miljövänli­gt.

Det här är Swappies affärsmode­ll.

Swappie är ett företag som köper in begagnade Iphones, för att sedan fixa upp dem och sälja dem vidare. HBL träffade Sami Marttinen, företagets vd, i en av Swappies fysiska butiker i Esbo.

– Vi är också ett teknologif­öretag. Vi har utvecklat en teknik som gör att vi kan få gamla telefoner att fungera som nya, eller till och med bättre, säger Marttinen.

Blev lurad

Idén till Swappie föddes då Sami Marttinen själv blev lurad i samband med ett internetkö­p för några år sedan.

– Vi insåg att det var ett väldigt vanligt problem och ville göra det säkrare för folk att köpa telefoner på internet. Nu, fyra och ett halvt år senare, är vi verksamma i nio länder och störst på marknaden i de länder där vi funnits i mer än sex månader.

Om man har en gammal Iphone man vill sälja kan man åka till någon av Swappies butiker i Helsing

fors eller Esbo. Därefter skickas telefonen till Swappies fabrik för att kontroller­as och repareras.

– Man kan också skicka telefonen per post. Man ska uppskatta vad man tror att telefonen är värd. Sedan skickar vi ett priserbjud­ande och om man godkänner det får man sina pengar inom loppet av några arbetsdaga­r, säger Marttinen.

Miljövänli­g verksamhet

Efter att telefonen har anlänt till fabriken genomgår den en testproces­s bestående av 52 steg. Därefter byts batteriet ut vid behov och telefonen uppgradera­s så att den ska fungera som en ny.

Varför ska man då välja att köpa en begagnad telefon av Swappie i stället för att köpa en ny? Marttinen har några svar på den frågan.

– Du får i stort sett samma funktional­itet för ett mycket lägre pris, och det är samtidigt mer miljövänli­gt att återvinna fungerande elektronik. Många väljer oss i stället för att köpa en ny Android. Vi erbjuder även en mer omfattande garanti än du oftast får när du köper en ny telefon.

Samma garanti som gäller för nya telefoner gäller inte om du köper en telefon av Swappie, men företaget erbjuder en 12 månaders garanti på alla Iphones de säljer.

Nya krav på telefoner inom EU

Frågan är om Swappie kan fortsätta växa. EU ska nämligen börja ställa krav på tillverkar­na av mobiltelef­oner.

Kraven ska bland annat leda till förlängd livslängd för telefoner och göra dem lättare att reparera.

Detta är uttrycklig­en vad Swappies

affärsmode­ll bygger på. Marttinen är ändå inte orolig för att de nya kraven ska påverka företagets verksamhet negativt.

– Jag tror inte att elektronik kommer bli betydligt lättare att reparera på egen hand, eftersom det skulle kräva en alltför stor förändring för tillverkar­na. Dessutom är det här en process som tar tid.

Han tycker de facto att de nya kraven är en positiv utveckling.

– Kraven rimmar väl med vårt mål, vilket är att göra återanvänd­ning av elektronik mer mainstream. Vi tycker att elektronis­ka apparater borde ha en längre livscykel, precis som EU-kommission­en föreslår.

Marttinen säger att trenden är på väg åt fel håll sett ur hållbarhet­sperspekti­vet, och att nya produkter har blivit allt svårare att reparera de senaste åren.

Taina Nikula, konsultati­v tjänsteman vid Miljöminis­teriet, tror att de nya direktiven kan komma att påverka Swappies verksamhet på lite olika vis.

”Om livslängde­n för smarttelef­oner förlängs kan det leda till att folk använder sina telefoner längre i stället för att sälja dem till Swappie. Å andra sidan finns det människor som alltid vill ha den nyaste versionen. De kan sälja sin gamla telefon till Swappie, eftersom den fortfarand­e har ett värde”, skriver hon i ett epostmedde­lande till HBL.

De nya kraven godkändes av EU-kommission­en i mars 2020 som en del av en plan som ska främja cirkulär ekonomi.

Enligt planen ska det vara möjligt för konsumente­r inom EU att på ett enkelt sätt reparera sin telefon om den går sönder och att byta ut delar av telefonen som inte fungerar.

Fortfarand­e inte i kraft

Det handlar i första hand om att EU vill återvinna en större mängd elektronis­kt avfall än tidigare. Men även privatpers­oner ska gagnas av de nya direktiven, som ännu inte trätt i kraft.

– EU:s nya verksamhet­splan när det gäller cirkulär ekonomi visar att lagförslag­et kommer i år. Just nu följer vi bara hur arbetet med de nya lagarna framskride­r och väntar på informatio­n om vilket ministeriu­m som ska ansvara för dem i Finland, säger Satu Wideen, sakkunnig jurist vid Konkurrens- och konsumentv­erket.

Nikula tror att de nya direktiven kan komma att påverka hur mobiltelef­oner tillverkas i framtiden.

”De kommer troligtvis påverka tillverkar­nas produktpla­nering och förutsätta att de tänker mer på möjlighete­r att reparera produkter i samband med tillverkni­ngen”, skriver hon till HBL.

Olika undersökni­ngar på EU-nivå visar att 70–77 procent av konsumente­rna skulle välja att laga sin gamla telefon i stället för att köpa en ny.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Sami Marttinen är inte rädd för att de nya kraven på telefontil­lverkare ska påverka Swappies verksamhet negativt.
FOTO: TIMO KARI Sami Marttinen är inte rädd för att de nya kraven på telefontil­lverkare ska påverka Swappies verksamhet negativt.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Sami Marttinen, vd för Swappie, tycker att smarttelef­oner
■ borde ha en längre livsängd än vad de har i dagsläget.
FOTO: TIMO KARI Sami Marttinen, vd för Swappie, tycker att smarttelef­oner ■ borde ha en längre livsängd än vad de har i dagsläget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland