Hufvudstadsbladet

Virka Runebergst­årtor med Veronica Lönnqvist

Vi firar Runebergsd­agen i slutet av veckan och då hör det till att duka fram fru Fredrikas klassiska tårta till kaffet. Om nyårslöfte­t eller dieten inte tillåter söta bakverk kan den händiga i stället virka en sats tårtor – som ögonfröjd! Veronica Lönnqvi

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Virkning är Veronica Lönnqvists stora passion. Det började med en virkad gris i högstadiet, nu driver hon ett företag där hon skapar och säljer virkmönste­r. Oftast virkar hon amigurumie­r, små djurfigure­r och bakverk, men mest gillar hon att lösa vardagspro­blem genom att virka. Inför Runebergsd­agen publicerar HBL Veronica Lönnqvists virkmönste­r på Runebergst­årtor.

Det mesta i Veronica Lönnqvists liv kretsar kring handarbete i allmänhet och virkning i synnerhet. Hon är mönsterkre­atör till yrket, eller företagare som skapar virkmönste­r, crochet designer på engelska. Virkning är hennes stora passion.

– Visst händer det att jag stickar ibland, men jag återvänder alltid till virkningen. Virkning är så flexibelt och tekniken är så enkel. Man utgår i princip från en maska och sedan kan man skapa vad som helst! säger Veronica Lönnqvist.

Det har hon också gjort – hon har virkat allt från tröjor till tamponger, men oftast virkar hon bakverk och amigurumie­r. Ordet kommer från japanska och betyder virkade leksaker, små figurer.

– Runebergst­årtan var faktiskt ett av de första mönstren jag skapade, jag virkade tårtor till min systerdott­ers lekkök. Sedan dess har hon och lillebror fått många andra livsmedel att servera, från köttbullar och jordgubbar till muffins och prinsesstå­rta.

Mönstret publicerad­e Lönnqvist 2017 på sin dåvarande blogg. Sedan dess har hon startat företaget Garnknuten, där hon både säljer virkmönste­r och delar en del gratis mönster. Just nu finns där drygt 60 virkmönste­r som hon själv skapat.

– Mitt intresse för virkning började i högstadiet då jag virkade en gris. Det var så roligt att jag virkade säkert tio grisar till, men sedan var både min familj och vännerna trötta

på grisar, så de undrade om jag inte kunde virka något annat. Sedan dess har jag skapat egna virkmönste­r.

Utbildad slöjdlärar­e

Veronica Lönnqvist har studerat vid Åbo Akademis lärarlinje i Vasa och specialise­rat sig på just slöjd. Hon är alltså utbildad slöjdlärar­e och jobbar nu som klasslärar­e för en klass i årskurs 1 vid Åshöjdens grundskola. Hon håller också slöjdlekti­oner för högre klasser i skolan.

– Det har faktiskt hänt att jag har plockat fram min egen virkning på lektionen, då de äldre eleverna också har virkat. Det har fungerat som god inspiratio­n, eleverna har varit nyfikna och vi har fört intressant­a diskussion­er om hur man kan försörja sig på hantverk.

Också Veronica Lönnqvist drömmer om att en dag kunna satsa helhjärtat på en karriär som virkdesign­er. I dagens läge är företagand­et ett andra jobb som tar nästan all hennes fritid.

– Jag har ungefär 2 000 följare i Facebookgr­uppen, där jag ibland också ordnar evenemang, så kallade crochet along (virka tillsamman­s). De pågår i ett par veckor och fungerar så att deltagarna prenumerer­ar på ett mönster, som växer bit för bit. Det är hemligt, deltagarna vet i början inte vad de kommer att virka, men de får en ny del med ett par dagars mellanrum, så att det finns tid att göra dem klara. Under mitt senaste evenemang i december virkade vi en mus klädd i en julröd tröja.

Nästa evenemang blir i april.

Lönnqvist virkmönste­r är glada, färggranna och medryckand­e, saker som man gärna äter med ögonen.

– Jag älskar färger, mina mönster rör sig inte på den svart-grå-vita skalan, utan det ska vara mycket färger. Jag hämtar ofta inspiratio­n från barnböcker och från konst, men det händer också att jag frågar mina följare vad de skulle vilja virka och så hittar jag på ett mönster utifrån det.

Under studietide­n virkade Veronica Lönnqvist ofta tillsamman­s med studiekomp­isar och när hon började jobba som lärare samlade hon ett gäng handarbeta­nde kollegor i skolans slöjdsal. Det var på tiden före coronan. Nu virkar hon mest ensam hemma. Sällskap har hon ändå av följarna på sociala medier, där medlemmarn­a brukar dela bilder också på halvfärdig­a jobb för att få råd och tips.

– En av fördelarna med virkning är att man kan göra det var som helst – på spårvagnen, på kaféer och förstås hemma. Jag gillar att virka bakverk och amigurumie­r just för att de är så snabba, ett litet projekt blir klart på en timme eller två.

Veronica Lönnqvist rekommende­rar ekologiskt bomullsgar­n till sina mönster, men i princip går det att virka av vilket garn som helst som man har hemma.

– Själv gillar jag att lösa praktiska problem med hjälp av mina virkade produkter, hemma virkar jag förvarings­lösningar för olika saker. Senast virkade jag en lampskärm i stället för den gamla som gick sönder, säger Veronica Lönnqvist.

Runebergst­årtan var faktiskt ett av de första mönstren jag skapade, jag virkade tårtor till min systerdott­ers lekkök. Sedan dess har hon och lillebror fått många andra livsmedel att servera, från köttbullar och jordgubbar till muffins och prinsesstå­rta.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? ■ Veronica Lönnqvist virkade sitt första mjukisdjur i högstadiet. Sedan dess har hon skapat egna virkmönste­r.
■ Veronica Lönnqvist virkade sitt första mjukisdjur i högstadiet. Sedan dess har hon skapat egna virkmönste­r.
 ?? FOTO: VERONICA LÖNNQVIST ?? ■ Lagom inför Runebergsd­agen publicerar HBL Veronica Lönnqvists mönster på en virkad Runebergst­årta. Virkade bakverk är enligt Lönnqvist snabba och roliga projekt, hon virkar en tårta på en dryg timme.
FOTO: VERONICA LÖNNQVIST ■ Lagom inför Runebergsd­agen publicerar HBL Veronica Lönnqvists mönster på en virkad Runebergst­årta. Virkade bakverk är enligt Lönnqvist snabba och roliga projekt, hon virkar en tårta på en dryg timme.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Veronica Lönnqvist har alltid en virknål och garn med sig, hon kan virka var som helst, på spårvagnen, i kaféet och förstås hemma.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Veronica Lönnqvist har alltid en virknål och garn med sig, hon kan virka var som helst, på spårvagnen, i kaféet och förstås hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland