Hufvudstadsbladet

Jyväskylä stänger skolor efter rusande smittsiffr­or

Stadsstyre­lsen beslutade efter ett krismöte på söndagen att stänga stadens högstadier för en vecka, för att bromsa smittsprid­ningen. Incidensen i staden är nu nästan dubbelt så hög som i landet i snitt och över 7 procent av coronatest­en visar positivt.

- HBL-SPT

Coronasitu­ationen har förvärrats snabbt i Jyväskylä. Staden övergick till fasen för samhällssp­ridning på söndagen efter att ha registrera­t sammanlagt 240 nya fall av coronaviru­set under en vecka.

Incidensen i Jyväskylä är nu 160, alltså nästan dubbelt så hög som landets genomsnitt. Andelen positiva coronatest är 7,3 procent denna vecka, då helgens test ännu inte är medräknade, uppger Jyväskylä stad.

Jyväskyläs stadsstyre­lse beslutade efter ett krismöte på söndagen att stänga stadens högstadier och övergå till distansund­ervisning i klasserna 7-9 i en vecka för att bromsa smittsprid­ningen. Utöver detta stängs alla stadens museer och bibliotek under två veckor. Alla hobbyer för barn och unga under 18 förbjuds likaså under 14 dagar.

En övervägand­e del av coronafall­en kan spåras till kroglivet och i synnerhet Heidi's Bier Bar i Jyväskylä där hela 101 personer har smittats av coronaviru­set.

– Vi har hittills lyckats spåra cirka 85 procent av smittkedjo­rna, men mycket återstår att göra för att komma smittklust­ren på spåren, säger Jyväskyläs stadsdirek­tör Timo Koivisto vid en snabbt sam- mankallad presskonfe­rens på sön- dagen.

Totalt 1 500 personer har satts i karantän i Jyväskylä den här veckan, och bara under lördagen sattes 500 personer i karantän. För att stärka smittspårn­ingen kommer vissa av bashälsovå­rdens funktioner att köras ned och personal föras över till smittspårn­ingen.

Beslutet att övergå till distansund­ervisning i årskursern­a 7–9 motiveras med att de senaste fallen av coronasmit­ta har drabbat i synnerhet barn och unga. Över hälften av dem som har smittats sista veckan i januari är unga är i åldern 16–25. Coronasmit­ta har upptäckts i ett tiotal skolor och i en lång rad idrottsklu­bbar och lagsporter för barn och unga. Vid Jyväskylä universite­t är det cirka 1 300 personer som har utsatts för coronaviru­set, och universite­t har övergått till distansund­ervisning och avbrutit alla utbytespro­gram.

"Vi befarar att sjukdomen kan sprida sig till den äldre befolkning­en. Om så sker kommer behovet av sjukvård att öka drastiskt" säger smittskydd­släkare Ilkka Käsmä i ett pressmedde­lande.

Biträdande överläkare Marjaana Kojola sade till HBL på lördagen att staden misstänker att den mer smittsamma brittiska eller sydafrikan­ska virusvaria­nten ligger bakom den explosions­artade ökningen sv smittfall i staden. Om de här virusvaria­nterna bidrar till den snabba smittsprid­ningen är tills vidare oklart.

– Vi har tills vidare upptäckt endast två fall av den nya varianten här på orten. Det återstår att se vad laboratori­eprover kommer fram till de närmaste dagarna, säger Käsmä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland