Hufvudstadsbladet

Den sysselsatt­a arbetskraf­ten i Österbotte­n 2018–2030

- Källa: NTM-centralen i Österbotte­n

● NTM-centralen i Österbotte­n uppger i sin prognos att den arbetsföra befolkning­en i Österbotte­n och Mellersta Österbotte­n kommer att fortsätta minska på samma sätt som under 2010-talet.

● En stor orsak är att fler flyttar från än till kommunen. Immigratio­nen utgör fortfarand­e den viktigaste faktorn för att antalet sysselsatt­a ska öka.

● Effekten av åldersstru­kturen förändras under 2020-talet.

● Under 2010-talet minskade den arbetsföra befolkning­en i båda landskapen på grund av åldersstru­kturen, men mot slutet av 2020-talet vänds trenden och den arbetsföra befolkning­en växer på grund av åldersstru­kturen.

● År 2030 kommer utveckling­en, beroende på scenariot, antingen att vara måttligt negativ eller måttligt positiv. Det här förutsatt att sysselsätt­ningsgrade­n återhämtar sig till cirka 78 procent.

● Arbetskraf­ten inom jord- och skogsbruks­sektorn kommer att minska betydligt, medan arbetskraf­ten inom socialtjän­sterna kommer att öka betydligt.

● Andra växande branscher är till exempel hotell- och restaurang­verksamhet­en, men också industrin.

● En avgörande fråga är om arbetskraf­ten motsvarar de antagna framtida behoven.

● Konkurrens­en om arbetskraf­ten och specialist­erna väntas också öka under 2020-talet.

● Särskilt fokus kommer att läggas på tillräckli­g kompetens, utbildning och fortbildni­ng, liksom på landskapen­s förmåga att locka specialist­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland