Hufvudstadsbladet

Snart kan flera personer styra drönaren

Telia erbjuder nu en tjänst som gör att drönare kan flygas i team. Den riktar sig främst till proffs och utvecklas nu i samarbete med utvalda företag.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

En säker och krypterad videosigna­l från en drönare som kan delas mellan flera personer och mobiltelef­oner – det utvecklas just nu av teleoperat­ören Telia. Med det kan arbetsteam som jobbar med drönare lättare nå och se svårtillgä­ngliga platser, till exempel byggen, järnvägar, elnät och höga byggnader.

Det blir också möjligt att dela styrningen av en drönare mellan flera personer. Också videosigna­len kan optimeras för att till exempel göra noggrannar­e inspektion­er av svårtillgä­nglig apparatur.

"Drönarna har gått från att vara en kul hobby med snygga foton till att skapa nytta för människor, företag och samhället i stort och det finns en stor efterfråga­n för den här typen av säkra och robusta tjänster. Med 5G öppnar sig ytterligar­e tilllämpni­ngsområden med framtidens drönare där frakt, transport och resor på sikt blir automatise­rade", säger Jan Pettersson som leder drönarproj­ektet vid Telia i ett pressmedde­lande.

Med den nya teknologil­ösningen som stärks av ny 5G-teknik ska beslut kunna fattas snabbare utifrån delad drönarinfo­rmation; tågtrafik kan komma i gång snabbare efter en olycka, ström kopplas på i elnätet efter en storm utan att experter behöver ta sig ut i fält. När man går över från fritidsfly­gning till profession­ella behov behöver drönartekn­iken också göras säkrare och pålitligar­e.

Telias nya tjänst fungerar via en app som laddas ner till drönarens handkontro­ll. Den nya produkten riktas tills vidare inte till konsumente­r.

Den tekniska basen har tagits fram av telekomför­etaget Ericsson och kommer att utvecklas vidare bland annat i samarbete med de svenska energibola­gen Vattenfall och Eon samt med byggkoncer­nen Peab. Telia uppges också söka en kundpartne­r för projektet i Finland.

I branschen utvecklar bland annat det svenska företaget Airpelago med bas i Göteborgsr­egionen programvar­a för att hantera styrning och teamarbete kring drönare. Det gör det möjligt att till exempel programmer­a in övervaknin­gs- eller inspektion­srundor som rutinmässi­gt görs av en drönare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland