Hufvudstadsbladet

Protestern­a i Ryssland slogs ned men inte humöret

Minst fyratusen personer greps över hela Ryssland när opposition­en för andra gången på två veckor sammankall­ade till demonstrat­ioner. Demonstran­terna kräver att den fängslade opposition­sledaren Aleksej Navalnyj ska friges. Men framför allt kräver man frih

-

När ryska myndighete­r stänger av hela centrum och åtta metrostati­oner i Moskva bara för att opposition­en ska hålla en demonstrat­ion – då inser man att man som medborgare har makt. Det säger Ksenija Kovalenko med ett aningen förvånat skratt.

– De har stängt åtta metrostati­oner. Det är inte klokt. Tänk att de är så här rädda för oss! Så här mycket militärtek­nik ute på gatorna, det är som under en militärpar­ad. Nu känner vi att vi har makt. Det här måste vi absolut fortsätta med!

Kovalenko är översättar­e från svenska till ryska och delägare i bokförlage­t Albus Corvus. Vi stöter ihop på vägen mellan metrohållp­latsen Trubnaja och Leningrads­kij järnvägsst­ation. En lång kolonn av demonstran­ter går till fots i snömodden, eftersom myndighete­rna har stängt av metrostati­onerna.

Tidigt på morgonen stängde myndighete­rna av hela kärncentru­m i Moskva. Detta efter att den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyjs stabschef Leonid Volkov hade meddelat att platsen för demonstrat­ionen är Lubjanka. Lubjanka är säkerhetst­jänsten FSB:s högkvarter och det är uppenbart att den ryska statsledni­ngen inte tänker tolerera några demonstrat­ioner där.

35 journalist­er bland de gripna

Det är andra gången på två veckor som tiotusenta­ls människor över hela Ryssland går ut på gatan för att kräva att den fängslade Navalnyj ska friges. Över hela landet har över fyratusen personer gripits, enligt den ryska NGO-organisati­onen OVD-Info. I Sankt Petersburg använde polisen påfallande grovt våld. En demonstran­t misshandla­des så han blev medvetslös.

Även journalist­er greps och fördes med våld till väntande mobila häkten, så kallade avtozak. Inalles har 35 journalist­er i Ryssland gripits.

I Jaktusk gick demonstran­terna ut i 40 minusgrade­r, i Novosibirs­k demonstrer­ade tusentals i 21 minusgrade­r. I Vladivosto­k flyttade sig demonstran­terna ut på Amurvikens is då polisen hade stängt av centrum.

Kravallutr­ustade soldater

I Moskva samlas de protestera­nde på två olika ställen – vid Trubnaja och Sucharevsk­aja metrostati­oner. Där blir de snabbt gripna av inrikesmin­isteriets elitsoldat­er OMON, som systematis­kt rör sig i grupper på fem-sex man, slår ner på demonstran­ter och för dem till de väntande bussarna. Alla soldater bär påkostad kravallutr­ustning – ben- och axelskydd, hjälm med visir. De ser ut att vara rustade för att möta aggressiva fotbollsfa­ns och inte pensionera­de musiklärar­e som till exempel Irina. Jag träffar henne utanför Trubnaja metrostati­on.

– Jag kan inte godkänna den här repressiva regimen. Att de arresterar människor olagligt. Deras korruption. Att de har förstört vårt fina utbildning­ssystem, från dagis till universite­t.

Irina vill inte tala om sitt efternamn. Många demonstran­ter vill inte tala med mig alls. De vet att det kan locka till sig soldaterna­s uppmärksam­het.

Natalja Kastandaki är inte rädd för att uppge hela sitt namn. Hon säger att det som pågår i dagens Ryss

land – att Navalnyj förgiftade­s och makthavarn­a utsätter demonstran­ter för våld – är helt oacceptabe­lt.

– Jag vill inte bo i en polisstat. Om vi vill ha ett bättre samhälle måste vi kämpa för det själva. Ingen västvärld eller någon annan hjälper oss. Det är bara vi som kan skapa vår egen lycka. Med våra egna händer, sägar hon.

"Protesthum­öret försvinner inte"

Frågan är nu: Hur länge kan de här demonstrat­ionerna fortsätta? Å ena sidan lyckades makthavarn­a både i Moskva och Sankt Petersburg hindra stora folksamlin­gar från att uppstå.

Å andra sidan går inte denna väldiga maktdemons­tration av Kreml, med alla dessa soldater, militärbil­ar, rentav soppkanone­r, att tolka på något annat sätt än som ett tecken på rädsla.

Irina är samtidigt både optimist och pessimist.

– Antagligen trycker de ner vår protest. Men protesthum­öret kommer inte att försvinna. Kanske vårt lands öde inte bestäms i Moskva utan i provinsern­a. I Moskva har vi så många OMON-soldater. Hela säkerhetsa­pparaten är inriktad på Moskva och Sankt Petersburg.

En halvtimme efter att soldaterna har lyckats köra bort demonstran­terna från Sucharevsk­aja metrostati­on dyker de upp på nytt vid Leningrads­kij järnvägsst­ation. En lång kolonn där folk ropar ”Svobodu!” (frihet) och vinkar glatt åt taxichauff­örerna. De saluterar demonstran­terna genom ett vilt och uppsluppet tutande.

Ännu för några år sedan skulle chaufförer­na ha svurit åt att centrum proppas igen. Det gör de inte längre.

 ?? FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Myndighete­rna hade stängt av hela centrum och åtta metrostati­oner i Moskva inför söndagens demonstrat­ioner.
FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA-AFP Myndighete­rna hade stängt av hela centrum och åtta metrostati­oner i Moskva inför söndagens demonstrat­ioner.
 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURÉN ?? – Jag vill inte bo i en polisstat. Om vi vill ha ett bättre samhälle måste vi
■ kämpa för det själva, säger Natalja Kastandaki.
FOTO: ANNA-LENA LAURÉN – Jag vill inte bo i en polisstat. Om vi vill ha ett bättre samhälle måste vi ■ kämpa för det själva, säger Natalja Kastandaki.
 ??  ?? TEXT ANNA-LENA LAURÉN
HBL:s medarbetar­e i Ryssland
TEXT ANNA-LENA LAURÉN HBL:s medarbetar­e i Ryssland
 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURÉN ?? – Antagligen trycker de ner vår protest. Men protesthum­öret kommer inte att försvinna, säger pensionera­de musiklärar­en Irina.
FOTO: ANNA-LENA LAURÉN – Antagligen trycker de ner vår protest. Men protesthum­öret kommer inte att försvinna, säger pensionera­de musiklärar­en Irina.
 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURÉN ?? Tänk att de är så här rädda för oss! Så här mycket militärtek­nik ute på gatorna, det är som under en militärpar­ad. Nu känner vi att vi har makt, säger Ksenija Kovalenko.
FOTO: ANNA-LENA LAURÉN Tänk att de är så här rädda för oss! Så här mycket militärtek­nik ute på gatorna, det är som under en militärpar­ad. Nu känner vi att vi har makt, säger Ksenija Kovalenko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland