Hufvudstadsbladet

Hongkongbo­r kan lättare bli britter

Sedan söndagen kan Hongkongbo­r inleda en visumproce­ss som på sikt leder till brittiskt medborgars­kap. Hur många som kommer att utnyttja möjlighete­n, och om den får någon reell effekt, är oklart.

-

Miljontals Hongkongbo­r med så kallade British National Overseaspa­ss (eller rätten att skaffa ett sådant) kan nu ansöka online om visum för att få arbeta och bo i Storbritan­nien, vilket efter fem år ger möjlighet att ansöka om medborgars­kap.

70 procent av Hongkongs 7,5 miljoner invånare tillhör de som sedan söndagen kan ansöka om det nya visumet.

Initiative­t är det senaste politiska tilltaget i den infekterad­e situatione­n som Storbritan­nien och Kina befinner sig i angående Hongkong. Kina har kontrat med att meddela att BNO-passen, inklusive i Hongkong, inte längre kommer att godkännas som giltiga resehandli­ngar från och med den 1 februari.

Ett utspel som till största delen är symboliskt eftersom majoritete­n av Hongkongbo­rna använder andra id-handlingar vid resor.

Den brittiska regeringen tror att uppemot 300 000 personer kommer att söka sig till Storbritan­nien, medan Peking hävdar att det nya visumet kommer att göra dem till andra klassens invånare.

Det nya visumsyste­met är ett svar på Pekings beslut att införa en nationell säkerhetsl­ag i Hongkong, som har fördömts av en rad länder. Storbritan­nien och andra ser lagen som ett sätt att försöka tysta dissidente­r efter de omfattande prodemokra­tiproteste­rna under 2019 och 2020.

Stella är en av de som planerar att lämna Hongkong tillsamman­s med sin man och deras treårige son:

– Den nya säkerhetsl­agen var den sista droppen, eftersom det i princip innebar ett förbud för yttrandefr­iheten, säger hon.

I en kommentar via statliga nyhetsbyrå­n Nya Kina säger Peking att Storbritan­niens tilltag tyder på "kolonial mentalitet" och att de fördömer och motsätter sig det hela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland