Hufvudstadsbladet

Märta Stenevi är svenska Miljöparti­ets nya språkrör

- MARIA DAVIDSSON/TT

Efter en snabb karriär i Miljöparti­et har partisekre­teraren Märta Stenevi valts till nytt kvinnligt språkrör. Tillsamman­s med språkrörsk­ollegan Per Bolund får hon en tuff uppgift — att vända partiets dalande opinionssi­ffror.

– Vi måste tala klarspråk. Fyra procent duger inte. Vi kan inte förändra världen i den takt som behövs om vi inte klarar att få med oss fler, säger Märta Stenevi.

– Vi får inte vara nöjda med att klara riksdagssp­ärren. Det räcker inte. Vi måste spänna bågen hårt nu.

Märta Stenevi var favorittip­pad, men hon utmanades av riksdagsle­damöterna Annika Hirvonen och Rebecka Le Moine och lokalpolit­ikern Elin Söderberg.

Märta Stenevi fick drygt hälften av rösterna – 142 av 265 röster. Rebecka Le Moine fick 54 röster, Elin Söderberg 44 och Annika Hirvonen 25 röster.

Karismatis­k och varm

Valberedni­ngens motivering till att nominera Märta Stenevi var att partiet behöver en person som går genom rutan, som är karismatis­k och utstrålar värme.

– Märta Stenevi är väldigt grundad i sociala frågor, men också i klimat och miljö, sade valberedni­ngens ordförande Katrin Wissing.

Märta Stenevi har gjort en snabb karriär i partiet. Hon blev medlem 2012 och har varit kommunalrå­d (medlem i fullmäktig­es styrelse) i Malmö och regionråd i Skåne. 2019 blev hon partisekre­terare, trots att hon inte var valberedni­ngens kandidat.

– Vid 36 års ålder var det dags att bli medlem i Miljöparti­et och se om jag kunde hjälpa till, säger Stenevi.

Hon tror att det är en nackdel att MP uppfattas som ett enfrågepar­ti. Hon vill bredda partiet och lägga större vikt vid det man kallar social rättvisa.

– Mitt budskap är att vi inte behöver välja mellan klimat och rättvisa, säger Märta Stenevi.

– Om partiet ska växa räcker det inte att vara radikala nog för Gretagener­ationen. Deras mammor och pappor ska lita tillräckli­gt på oss för att rösta på oss.

I sitt första tal som språkrör tar hon upp barns villkor, skolan, brottsligh­et, äldreomsor­g och vikten av att bygga ett samhälle för människor och inte för bilar.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ??
FOTO: JESSICA GOW/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland