Hufvudstadsbladet

”Vaccindipl­omati” ska ge fattiga länder vaccin

Den globala vaccinsats­ningen Covax ska ge resultat mot covid-19 i fattiga länder inom några veckor. Men medan den rika världen är uppe i miljontals vaccinerad­e får låginkomst­länder nöja sig med bråkdelar – eller hoppas på ”vaccindipl­omati” från stormakter

- HENRIK SAMUELSSON/TT

EU-kommission­en har som mål att 70 procent av alla vuxna i medlemslän­derna ska vara vaccinerad­e mot covid-19 till sommaren. I fattigare delar av världen, befarar biståndsor­ganisation­en Oxfam, kommer det att dröja till nästa årsskifte innan ens 10 procent av de vuxna är vaccinerad­e.

FN har lanserat det globala vaccinprog­rammet Covax, som siktar på 2–3 miljarder doser till världens fattiga, varav 1,8 miljarder i år.

– Men man har inte lyckats samla in de resurser som krävs, säger Göran Tomson, professor i internatio­nell hälso- och sjukvårdsf­orskning vid Karolinska Institutet i Sverige.

– Det som händer nu är att vaccinen fördelas oerhört ojämlikt i världen. Pengarna styr. Vad det betyder för global stabilitet och så, det är inte svårt att förstå.

Många pusselbita­r

I och för sig har utsikterna för Covax ljusnat efter maktskifte­t i Washington. Anthony Fauci, president Joe Bidens huvudrådgi­vare kring covid-19, har meddelat att USA åter går med i Världshäls­oorganisat­ionen (WHO), och även går in med resurser i Covax.

Men Tomson understryk­er att vaccinfråg­an bara är en pusselbit bland många som kommer att kräva ekonomiska resurser i låginkomst­länder.

– Det är inte bara vaccin, utan effekterna av lockdowns på sociala system, utbildning, hälsa, sjukvård, säger han.

För att illustrera den totala utmaningen nämner Tomson en beräkning Internatio­nella valutafond­en (IMF) gjorde redan förra våren. Enligt den kommer låg- och medelinkom­stländer att behöva hjälp omfattande totalt 2,5 biljoner dollar.

– Man har bara fått fram en bråkdel av det.

Delar ut vaccin

De ansvariga för Covax meddelar i alla fall att de första av programmet­s miljarder doser är på väg alldeles snart.

WHO:s vaccinchef Kate O'Brien hoppas att dessa doser kunde börjas levereras senast i början eller mitten av februari.

– Det är på det viset länder i Afrika och södra Asien – och resten av de 92 länder med mindre egna resurser för vaccin – faktiskt kommer att få vaccin.

Problemet är alltså, i alla fall än så länge, att planen är väldigt underfinan­sierad. Samtidigt har stormakter som Kina börjat dela ut vaccin gratis.

Kinas utrikesmin­ister Wang Yi träffade häromdagen sin filippinsk­e kollega Teodoro Locsin, och utlovade då enligt nyhetsbyrå­n AFP en donation bestående av en halv miljon doser.

Något i gengäld?

Tidigare har liknande besked kommit från Kambodja, där det handlar om en miljon gratis doser från Kina, och Myanmar med 300 000.

Det är en bra början, men långt ifrån heltäckand­e i dessa folkrika länder. Och många frågar sig vad givarna eventuellt vill ha i gengäld.

– Det var likadant när det inte fanns tillräckli­gt med skyddsutru­stning i Europa i början av pandemin. Då fick Kina mycket bra publicitet för att man skänkte munskydd till bland annat Italien. Sedan visade det sig att en stor del av dessa munskydd inte var gåvor, utan exportvaro­r och dessutom av undermålig kvalitet, säger Malin Oud, programche­f för Kina på Raoul Wallenberg­institutet.

– Kina gör dessa donationer som en del i en diplomatid­rive. Det är viktigt för Kina att framstå som en ansvarsful­l ledare med tanke på kritiken man fått för hur man hanterade pandemin när den först bröt ut i Wuhan.

Beprövad teknik

Det kan även finnas mer renodlat kommersiel­la baktankar. Liksom västliga läkemedels­företag skriver Kina redan kontrakt på att sälja stora mängder av sina vaccin.

– Det pågår en mycket intensiv vaccindipl­omati. Kinesiska vaccin konkurrera­r med andra och man vill gärna presentera de kinesiska alternativ­en som en global allmännytt­a, lika effektiva och säkra som västerländ­ska vaccin.

De kinesiska vaccinen, liksom exempelvis ryska Sputnik, europeiska Astra Zenecas samt amerikansk­a Johnson & Johnsons produkter, framställs med mer etablerade metoder och är mer robusta. De kan förvaras i vanlig kylskåpste­mperatur, vilket är en fördel jämfört med de nya och mer ömtåliga RNA-vaccin från Pfizer-Biontech och Moderna, som är först ut i Europa, och som måste förvaras i frystemper­atur – för Pfizer-Biontechs vaccin ända ned till minus 70 grader Celsius.

Tar de som faktiskt fungerar

Men å andra sidan tycks effektivit­eten vara lite lägre hos de mer robusta vaccinen, jämfört med de nya RNA-vaccinen.

– Det verkar i pressrelea­ser och publicerad­e studier som att de inte har riktigt lika hög skyddseffe­kt, säger Matti Sällberg, professor och vaccinfors­kare vid institutio­nen för laboratori­emedicin på Karolinska Institutet, om de sistnämnda.

– Men de har andra klara fördelar. Man måste ta de vaccin som faktiskt fungerar under de förhålland­en man har framför sig. Är det svårt med fryskedjan, då får man ta det som klarar av kyl.

Sällberg betonar också att framställn­ingen med etablerade metoder gör att de kan tillverkas på befintliga produktion­slinjer.

– För RNA måste man nog bygga upp storskalig­a produktion­sanläggnin­gar. Så jag tror att det i närtid kommer att kunna genereras många doser för Astras och Johnson & Johnson-vaccinen snabbare, och självklart de ryska och kinesiska vaccinen.

 ?? FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP ?? Vaccintill­verkning på Sinovac i Peking. Bilden är från i oktober förra året.
FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP Vaccintill­verkning på Sinovac i Peking. Bilden är från i oktober förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland