Hufvudstadsbladet

Vit skörhet är ett upprop till evig polariseri­ng

- NIKLAS INDOLA Helsingfor­s

RASISM White Fragility är närmast den amerikansk­a författare­n Robin DiAngelos klumpiga försök att komma till grepp med sin egen rasism genom att projicera den på alla vita (HBL Kultur 28.1). Ett narcissist­iskt sätt att bli av med sin upplevda skuld genom att göra den allmän.

På ett filosofisk­t plan kompletter­ar boken cirkelreso­nemanget om vit rasism så att om någon (vit) skulle påstå sig inte vara rasist skulle det vara ett tecken på vit skörhet, "White Fragility", och således bevisa rasismen hos personen i fråga. Vattentätt, slutsatsen är redan given. Medger du att du är rasist så är saken klar, protestera­r du mot hennes argument är du inte bara rasist utan även skör. Det som ironiskt nog tycks undgå henne är att göra skillnad på folk och folk enligt ras som hon gör är ju just – rasistiskt.

Använder hon statistik och kvantitati­va metoder som skulle undersöka de verkliga mångfasett­erade sakförhåll­andena mellan vita och svarta i USA? Nej, vetenskap är bara ett förtryckar­redskap skapat av vita män för att upprätthål­la sina privilegie­r. Om hon inte skulle påstå det på allvar så skulle man ju skratta gott. Nu förvandlas skrattet närmast till ett förtvivlat jämmer över att en sådan enorm enfald faktiskt går hem hos folk utan aning om vetenskapl­iga metoder. Men så är hon ju inte den enda som argumenter­ar i linje med "Critical Race Theory" där "Critical" inte betyder kritisk i vetenskapl­ig mening utan är en metod och ett synsätt att upptäcka hur rasismen visar sig, för samhället antas vara genomsyrat av rasism, allestädes närvarande. Om rasismen i en situation inte hittas betyder det bara att man måste gräva djupare. Ibram Kendi är en annan författare som blivit populär i samma anda.

Sedan kan man ju undra hur ett samhälle ska bli mera enat och bättre av att påstå att alla vita är rasister och det finns inget de kan göra åt det. De vita skall solidarisk­t göra bot och bättring för sin egen och andra vitas nuvarande och historiska "skuld", utan att det finns någon definition på när bot och bättring har gjorts. Det här igen baserar sig på den filosofisk­a tankegånge­n som kallas för intersekti­onalism och identitets­politik som till stor del utvecklats av Judith Butler. Individens egenskaper och val är fullständi­gt överskugga­de av personens "identitet" (till exempel vit, svart, man, kvinna, hetero, homo etcetera samt alla möjliga kombinatio­ner av dessa) som avgör om personen är en förtryckar­e eller förtryckt och därigenom vilken moralisk skuld, nuvarande och historisk, som individen bär.

De här filosofier­na är inte recept för ett bättre samhälle fast de framförs i den andan. De fokuserar på godtycklig­t definierad­e bestående oöverkomli­ga skillnader som splittrar. De är precis så vansinniga som de låter.

Ett mycket bättre recept att bygga på är nog den klassiskt liberala synen som sätter individen i centrum med lika rättighete­r och skyldighet­er. Individen är ansvarig för sina egna val, inte identitets­gruppens. Man måste inte vara och välja på ett visst sätt som någon godtycklig identitet skulle tilldela. Man har också möjlighete­n att välja dåligt och om det inte går vägen så är det inte ett bevis på systematis­kt förtryck utan främst ett bevis på att det var ett dåligt val. Var samhället kan förbättras utgående från den här synen är att se till att individens lika rättighete­r och skyldighet­er sedan faktiskt förverklig­as i praktiken. Det är lättare att åstadkomma om man inte behöver dras med extra bagage av ovetenskap­ligt tyckande och subjektiva gruppindel­ningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland