Hufvudstadsbladet

Mera buller och mindre el om vindkraftv­erken står för tätt

- KALEVI NIKULA filosofie magister, ordförande, Vindkrafts­medborgarf­öreningen (TV-KY) rf

VINDKRAFT Det är förvånande hur svaga kunskaper projektöre­r och andra vindkrafts­aktörer har om hur den inbördes placeringe­n av vindkraftv­erk inverkar på deras elprodukti­on och på det buller de förorsakar. Vindkrafts­bolagen skaffar dyra turbiner från utlandet, men placerar dem för nära varandra och tränger in alltför många vindkraftv­erk på sina produktion­sområden. Den misslyckad­e placeringe­n minskar elprodukti­onen och ökar bullret.

Lika bristfälli­ga kunskaper har myndighete­rna. I till exempel de planerings­anvisninga­r som Miljöminis­teriet har utarbetat konstatera­s enbart att avstånden mellan stora 3–5 MW kraftverk vanligtvis varierar mellan 400 och 1 000 meter. Det minimiavst­ånd mellan kraftverke­n som nämns i anvisninga­rna är alldeles oskäligt kort för vindkraftv­erk på 3–5 MW, och ändå är avstånd på 400–600 meter allmänt förekomman­de. Dessutom planeras redan nu vindkraftv­erk på 10 MW.

För korta avstånd mellan kraftverke­n ger upphov till en företeelse som kallas turbulent bullerutsl­äpp. Vindkrafts­aktörernas intresseor­ganisation STY har beskrivit företeelse­n så att det uppstår en störning i luftströmm­en när vindkraftv­erkets vingar roterar. Denna störning kan jämföras med exempelvis svallet efter en motorbåt eller ett fartyg.

STY har som tumregel föreslagit att man mellan vindkraftv­erken ska lämna ett avstånd som är minst cirka fem gånger rotorns diameter räknat från en vingspets till en annan. Frågan har undersökts mera ingående i andra länder och då har man kommit fram till att om vindkraftv­erken står efter varandra i vindriktni­ngen bör avståndet vara åtta gånger rotorns diameter. Eftersom vindriktni­ngen varierar i Finland, bör detta alltid vara minimiavst­åndet hos oss. Då de nuvarande stora vindkraftv­erken har vingar på till exempel 75 meter blir rotorns diameter 150 meter, och således måste avståndet till ett annat kraftverk vara minst 1,2 kilometer. Några projekt har också planer på vindkraftv­erk med en rotordiame­ter på 200 meter.

En dansk undersökni­ng har visat att när ett vindkraftv­erk i den riktning dit vinden blåser hamnar in i en turbulent virvel ökar bullret från vindkraftv­erket – allra mest vid låga frekvenser. Detta lågfrekven­ta buller är störande, i synnerhet inomhus i bostäder.

För korta avstånd mellan vindkraftv­erk bör inte längre godkännas. På vindkraftv­erksområde­n som redan är i bruk måste avstånden kontroller­as, och om för mycket turbulent buller orsakas ska miljötills­tånd krävas för vindkraftv­erken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland