Hufvudstadsbladet

Förbud mot abort bakslag för kvinnors rättighete­r

- FRIDA SIGFRIDS förbundsor­dförande ANNIKA LEPISTÖ förbundsst­yrelsemedl­em Svensk Ungdom

ABORT Polen har satt in en dödsstöt mot aborträtte­n och förbjuder de flesta aborter efter en dom fastslagen av landets konstituti­onsdomstol. Abort tillåts framöver endast vid graviditet efter våldtäkt, incest eller när moderns liv står på spel. Detta besked levererar den polska regeringen, trots omfattande protester och påtrycknin­gar från bland annat Europaparl­amentet. Vi bevittnar en uppenbar ignorans gentemot EU:s kärnvärden och kvinnors mänskliga och reprodukti­va rättighete­r.

Förbudet tillkom på ett icke-demokratis­kt sätt och coronakris­en utnyttjade­s för att driva igenom en bakåtsträv­ande politisk agenda. Resultatet är försämrade rättighete­r för kvinnor, utökad statlig kontroll över kvinnors reprodukti­on och ett bakslag för demokratin. Detta är en farlig utveckling och EU bör ännu tydligare markera att inskränkni­ngar som dessa inte kan tolereras. Om vi inte slår vakt om rättighete­r som kvinnor har kämpat hårt för kan de fort gå förlorade.

Det faktum att kvinnor gör abort upprör, inte bara i Polen.

Kvinnor har rätt till hälsovård och att själva bestämma över sina liv och kroppar. Det är inte andra enskilda personers, politikers eller staters ensak att fatta det beslutet åt oss.

Men oavsett inställnin­g borde vi alla kunna vara överens om att kvinnor har rätt till hälsovård och att själva bestämma över sina liv och kroppar. Det är inte andra enskilda personers, politikers eller staters ensak att fatta det beslutet åt oss.

Vi kan inte acceptera att rätten till abort begränsas och vi kan inte tillåta att krissituat­ioner utnyttjas för att nedmontera demokratin. EU bör reagera och vi bör alla se detta som ett svidande uppvaknand­e och bevis på att kampen för redan vunna rättighete­r går vidare. Vi står upp för polska kvinnors rättighete­r och fördömer Polens agerande, med hopp om att inte behöva bevittna något liknande i EU framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland