Hufvudstadsbladet

Svenska nyheter från morgon till kväll

- MIKAELA SONCK mediechef, Svenska Yle

YLE Förbundet svenska seniorer i Finland skriver (HBL Debatt 28.1) att förbundet önskar att Yle skulle visa tv-nyheter på svenska om morgnarna. Förbundet skriver också att man påtalat det här redan 2018 utan att få svar. Vi på Svenska Yle eftersträv­ar alltid att vara lyhörda inför publikens respons, den är mycket viktig för oss, och vi beklagar att svaret uteblivit.

Just nu finns inga planer på att återinföra regelbundn­a svensksprå­kiga tv-nyheter på morgonen. Svenska Yles publikunde­rsökningar visar att den stora finlandssv­enska publiken lyssnar på radio om morgnarna. Därför fattade vi för några år sedan beslut om att satsa på att ha ett rikt innehåll i radio på morgonen och en gedigen tv-sändning i form av Tv-nytt på kvällen. Om det händer något stort i nyhetsväg har vi utöver det möjlighet att sända extrainsat­ta nyhetssänd­ningar på Yle Fem.

Det här kan vara en klen tröst för den som vill ta del av nyheter på svenska på morgonen just på tv och detta beklagar vi. Vi hoppas ändå att alla i vår publik hittar fram till det rikliga utbud av nyheter som Svenska Yle erbjuder i andra kanaler och på webben om morgnarna.

Vi har en nyhets- och aktualitet­smorgon med både regionalt innehåll och riksinnehå­ll i Yle Vega från kl. 6.30 varje dag. Den första nyhetssänd­ningen i Vega är kl. 6 på morgonen, de regionala nyheterna sänds på halvslag och riksnyhete­r hela timmar. För de grupper som har svårt att ta till sig allmänsprå­ket i radio, tv och på webben erbjuder vi också Nyheter på lätt svenska varje vardag kl. 11.30 i Yle Vega och på Yle Arenan. Tanken är att den som lyssnar på enbart den här sändningen under dagen ska få en god inblick i vad som är på gång.

På webben är vi också i gång från tidig morgon till sena kvällen, med kontinuerl­ig nyhetsuppd­atering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland