Hufvudstadsbladet

Kuivisto under EM-gränsen – Blomqvist satte nytt rekord

Sara Kuivisto satte årsbästa i världen och klarade EM-gränsen medan Nathalie Blomqvists satte nytt rekord men får fortsätta jaga gränsen på 1 500 m.

- HBL

1 500 meterslopp­et i Kvarnbäcke­n i Helsingfor­s på söndagen bjöd på bra resultat.

Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto tog som väntat hem segern och var ytterst nära att slå Sandra Erikssons finländska rekord. Kuivistos segertid var 4.11,92 medan Erikssons rekordnote­ring är 4.11,89.

Kuivisto slog samtidigt Katharina Trosts årebästa resultat i världen. Tyskan löpte i mål på 4.12,02 i Karlsruhe på lördagen.

Kuivistos säsonguppl­addning har gått enligt planerna och hon har två treveckors träningspe­rioder bakom sig i Pajulahti där hon också utnyttjat alpstugan.

Kuivisto siktar på inomhus-EM i Toru i mars. Fokus under inomhussäs­ongen ligger på 800 meter och på huvudsträc­kan hade hon redan tidigare klarat EM-kvalgränse­n.

– Preliminär­t är det tänkt att jag ska löpa 800 meter i EM, säger Kuivisto i friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

IK Falkens Nathalie Blomqvist har visat upp en bra form efter att ha fått förra säsongen spolierad av en hälskada.

20-åringen slutade tvåa i tävlingen efter Kuivisto och noterades för nytt personligt rekord då hon kom i mål på 4.19,16.

EM-gränsen 4.17,00 var för tuff för Blomqvist på söndagen men med tanke på att loppet var hennes första sedan inomhussäs­ongen för ett år sedan ser läget ljust ut för henne.

– Jag hade inte alls en känsla av att jag visste hur hårt jag kunde löpa. I mål hade jag en känsla av att jag hade kunnat löpa snabbare, säger Blomqvist.

– Jag kanske släppte i väg Sara (Kuivisto) lite väl långt.

Blomqvist förbättrad­e sitt egen finländska rekord för under 20-åringar och hennes tid är alla tiders åttonde snabbaste i Finland.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland