Hufvudstadsbladet

Ett värdefullt dokument, men en umbärlig film

Greta dokumenter­ar på ett fint sätt Greta Thunbergs väg från ensam skolstrejk­are till förgrundsg­estalt i den globala klimatröre­lsen. Men själva filmen är inte alls lika anmärkning­svärd som sin huvudperso­n.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Regi: Nathan Grossman. Yle Arenan och Yle TV2 tisdagen den 2.2 kl. 20.20 och natten till torsdagen den 4.2 kl. 00.25. Ingår även i Docventure­sfestivale­n. 97 min.

Det finns många små element att ta fasta på i Greta, Nathan Grossmans film om klimatakti­visten Greta Thunberg. Flickrumme­t med de otaliga gosedjuren. Självförtr­oendekrise­n under seglatsen till FNmötet i New York. Pappa Svante Thunbergs ihärdiga tjat om att äta en banan. Greta som till synes oberörd läser upp hatfulla kommentare­r på sociala medier. Pappa på förstahjäl­penkurs i hur man hanterar skottskado­r. Greta som berättar om kalasen hon inte blev bjuden till som barn.

I dag må hon ha fyra och en halv miljon följare på Twitter, men det är uppenbart att denna remarkabla tonåring också är något av en outsider. Och då Nathan Grossmans kamera för första gången fångar in henne på distans utanför det svenska Riksdagshu­set sensommare­n 2018 är det en utpräglat solitär protest hon genomför, en traditione­ll sittstrejk med analogt plakat. De flesta går förbi utan att vrida på huvudet, någon stannar och pratar och tycker att hon borde återvända till skolbänken.

Grossman har i intervjuer berättat att han i det här skedet föreställd­e sig en film om unga aktivister, i plural.

Men med tanke på den massrörels­e som Thunberg kom att ge upphov till, och de vändningar som hennes resa skulle ta, är det inte överraskan­de att de planerna skrotades till förmån för en film om flickan som blev Greta med en hel värld.

Nörd med integritet

Grossmans ansats är tydlig och typisk för persondoku­mentären. Detta ska inte vara en film om klimatkris­en eller om fenomenet Greta Thunberg, utan uttrycklig­en en film om människan Greta Thunberg. I flera tidigare sammanhang har hon berättat om sin Aspergerdi­agnos, sina depression­er och sina ätstörning­ar, så i termer av biografisk informatio­n finns inte mycket nytt att tillföra. Det är okej, för man tänker sig att porträtt av det här slaget ska ge en skymt av personen bakom plakatet eller diagnosen.

Greta Thunberg själv verkar däremot vara genuint ointresser­ad av sin egen person. Det finns inget poserande hos henne, inget behov att framstå som cool eller charmig. Hon svarar lydigt och ibland slagkrafti­gt på frågor, och till Frankrikes president Emmanuel Macron säger hon

att hon egentligen är en nörd. Hon framstår som helt fri från alla former av narcissism.

Just de här dragen är förmodlige­n förklaring­en till att hon vunnit så hög trovärdigh­et bland sina supportrar. I en värld där så många opinionsbi­ldares agendor är grumlade av åtminstone en liten gnutta självhävel­sebehov och personlig ambition, sticker Greta Thunberg ut med ett uppsåt som är så genomärlig­t att cynikerna och hatarna på högerkante­n förlorar fattningen.

Själv säger hon att hennes funktionsv­ariation hjälpt henne genomskåda politikens rollspel – kanske kunde man också uttrycka det som att den är en faktor bakom hennes integritet.

Garden inte nere

Men frågan är om denna stora integritet också hindrar Grossman att riktigt komma henne in på livet? Intrycket är dessutom att det är att ganska noggrant utvalda klipp som visas. Dokumentär­en ger ett fåtal glimtar av barnet Greta Thunberg och i ett par scener anar vi en viss friktion i relationen med pappa Svante, men inte mer än man kan förvänta sig mellan en tonåring och hennes pappa. Filmen är inte servil, men på det stora hela rubbas inte den gängse bilden och narrativen kring henne.

Samtidigt är det förstås helt orimligt att önska att Greta och hennes familj sänkte garden ännu mera. Det är nämligen fullt begripligt om såväl regissör som vårdnadsha­vare tvärtom velat hålla den uppe. När filmen släpptes var Greta Thunberg fortfarand­e ett 17-årigt barn, och hur exceptione­lla omständigh­eterna och hon själv än är har det med säkerhet uppstått frågor om var gränsen för exploateri­ng går, vad som inte är okej i konstens eller den goda sakens namn. Så tillvida verkar Grossman ha hanterat sitt material ansvarsful­lt.

Men det måste alltså konstatera­s att själva filmen är långt ifrån lika anmärkning­svärd som sin huvudperso­n. Greta är en dokumentär som i första hand är just dokumenter­ande. Som krönika är den värdefull och unik, som film är den umbärlig och lite platt.

 ??  ?? ■ För att delta i Förenta nationerna­s klimattopp­möte 2019 i New York seglade Greta Thunberg över Atlanten och undvek på så vis flygresor.
■ För att delta i Förenta nationerna­s klimattopp­möte 2019 i New York seglade Greta Thunberg över Atlanten och undvek på så vis flygresor.
 ??  ??
 ??  ?? Hon började med en otidsenlig sittstrejk och klassiskt handtuscha­t plakat. Småningom blev Greta Thunberg frontfigur för en ung klimatröre­lse.
Hon började med en otidsenlig sittstrejk och klassiskt handtuscha­t plakat. Småningom blev Greta Thunberg frontfigur för en ung klimatröre­lse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland