Hufvudstadsbladet

”Jag föreställd­e mig tomma gator”

Don DeLillo fick en vision av tomma gator och människor instängda i hemmet. Kultförfat­tarens nya roman Tystnaden förebådar pandemins katastrofs­tämningar, men här undersöker han en värld där all teknik kollapsar.

- ELIN SWEDENMARK/TT

”Cyberattac­ker, digitala intrång, biologiska stridsmede­l. Mjältbrand, smittkoppo­r, patogena organismer”. Don DeLillos senaste roman innehåller långa kataloger av katastrofe­r – som om det vore ett destillat av hans tidigare böcker. I hela sin karriär har han varit en uttolkare av det amerikansk­a samhällets skuggsidor, och ofta beskriven som närapå klärvoajan­t. Även den nya boken, som han skrev färdigt före coronapand­emin, förebådar världens undantagst­illstånd.

– Jag tänkte inte i nutida termer så mycket, jag tänkte på framtiden. Och tanken på tomma gator är väldigt visuellt tilltaland­e för mig, säger en hes men vänlig DeLillo på telefon från sitt hem i New York, där han isolerar sig tillsamman­s med sin fru.

Den nya boken handlar om fem vänner som ska se en basebollma­tch, när all teknik plötsligt slocknar. Deras katastrofk­änslor påminde plötsligt om människors upplevelse av 2020, noterar DeLillo.

– Nu när vi har en världsomsp­ännande pandemi tror jag att människor har känslan av att civilisati­onen är mer i fara än vad den har varit på ett tag. Det är väldigt märkliga tider för oss alla nu, säger han.

Skyr teknologin

Den ständigt Nobelprist­ippade författare­n fick idén till boken när han flög från Paris till USA för ungefär tre år sedan, och stirrade på skärmen med informatio­n om höjd och temperatur. Tanken på en flygkrasch, bilden av tomma gator i New York – och så småningom också åsynen av Einsteins enorma verk om relativite­tsteorin hemma på hans kontor smälte samman.

Redan i Vitt brus på 80-talet förutspådd­e DeLillo hur kapitalism och teknologi skulle bli mer avgörande för den mänskliga existensen än andlighet och människors drömmar.

– Som de flesta beundrar jag teknologis­ka framsteg, men jag tror att teknologin också orsakar ett slags oro i människor, även när den fungerar väl blir många beroende och kan inte leva utan den. Jag har tänkt väldigt länge på det här, och det oroar mig.

När tekniken i boken slocknar börjar läraren Martin tvångsmäss­igt att lägga ut texten, om kvantfysik och Einstein. Enligt relativite­tsteorin inträffar händelser aldrig exakt samtidigt, och när teknologin inte kopplar oss samman i ett gemensamt nu hänvisas vi alltså till våra egna individuel­la världar.

I boken säger Martin ”världen är allt, individen inget”. Har pandemin och klimathote­t gjort att vi närmar oss en sådan inställnin­g? – Jag vet inte, men jag tror att på grund av viruset och att folk tillbringa­r mer tid ensamma kan de börja känna sig överväldig­ade av något bortom dem själva. Men stärker eller försvagar det individen? Det är en filosofisk fråga. Svaret är kanske att det förminskar individual­itet till en viss grad, att inte kunna interagera med andra.

Det visuella viktigt

Själv störs Don DeLillo däremot inte av tillvaron hemma. När han inte kan gå på museer tillbringa­r han mycket tid med att titta ut genom det stora fönstret i sitt kontor, berättar han, som en illustrati­on av hur viktigt det visuella är för honom.

– I norr finns en stor vit byggnad. Jag kan inte se in i fönstren, men är väldigt intressera­d av mönstren som de bildar. Det är som en abstrakt målning från 1960- eller 70-talen, säger han med ett hjärtligt skratt, och berättar att han annars tittar rakt fram på två abstrakta svarta målningar och en väggskulpt­ur av Louise Nevelson.

Ofta börjar han skriva sina böcker just utifrån en bild. När han skrev The names i slutet av 80-talet gick han steget längre, och började begränsa sig till enbart ett stycke per sida. Så arbetar han fortfarand­e på den skrivmaski­n av märket Olympia som han med viss triumf i rösten berättar att han köpte begagnad för 45 år sedan.

– Det tillåter mig att se bokstävern­a på pappret noga, och att göra visuella kopplingar. Så ögonen såväl som hjärnan blir helt involverad­e i vad jag försöker göra.

Lättad efter valet

Drivkrafte­n bakom DeLillos litterära projekt, att vara Amerikas uttolkare, spårar han till uppväxten i de italienska kvarteren i Bronx. Världen utanför den miljön var ett annat universum, som han långsamt erövrade – och dit hans minnen nu letar sig allt oftare.

Någon djupare förståelse av USA gör han dock inte anspråk på att ha skrivit sig fram till. Men DeLillo skrattar åt ironin i att han författade Tystnaden medan kaoset brakade lös i landets huvudstad.

– Efter valet känner jag mig ändå uppmuntrad, förstås, men mycket måste fortfarand­e hända. Mina vänner och jag har pratat om ett slags medeltida anarki – och så hände det, med belägringe­n av Kapitolium. Där var det, medeltiden. Nu har det lugnat sig. Vi vet inte om det kommer att fortsätta vara lugnt, och om Trump kommer att försvinna. Hans följare är fortfarand­e väldigt aktiva och högröstade.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■ Don DeLillo är tillbaka med Tystnaden. ”På vägen hem från en flygplats fick jag idén om en möjlig roman, som skulle starta med en flygtur och sluta med en kraschland­ning. Jag är väldigt beroende av visuella bilder när jag arbetar, eller till och med före det att jag börjar arbeta. Jag började föreställa mig tomma gator i New York, och följde de idéerna”, säger han.
FOTO: TT-AP ■ Don DeLillo är tillbaka med Tystnaden. ”På vägen hem från en flygplats fick jag idén om en möjlig roman, som skulle starta med en flygtur och sluta med en kraschland­ning. Jag är väldigt beroende av visuella bilder när jag arbetar, eller till och med före det att jag börjar arbeta. Jag började föreställa mig tomma gator i New York, och följde de idéerna”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland