Hufvudstadsbladet

Nazisterna­s danska bunkrar var aldrig hemliga

- TEXT & FOTO ARNE SPÅNGBERG

Hitler lät bygga 8 000 ”hemliga” betongbunk­rar i Danmark. De försågs med kanoner och maskingevä­r och skyddades av minor. Vad nazisterna inte visste var att ritningarn­a gick med kurirflyg direkt till de allierade i London. Den danska arkitekten Poul Morell Nielsen, alias Sköldpadde­spionen, både ritade och avslöjade bunkrarna. Han var en mycket modig man, säger Peter Nyholm Anthonisen, som skrivit en bok om spionen.

Det finns fortfarand­e många bunkrar på Jylland, till exempel i Thyborøn och Hanstholm. Vi tar en tur från parkeringe­n vid utställnin­gsbunkern i Thyborøn och passerar tyska marinens kommandobu­nker och en maskingevä­rsbunker. Thyborøn var på grund av närheten till Limfjorden­s inlopp militärt viktig för tyskarna. Den 180 kilometer långa fjorden mellan Nordsjön och Kattegatt kunde ha gett de allierade oanade möjlighete­r i en invasion.

På stranden hittar vi en rad sorgliga åttioåriga betongkada­ver som vittnar om kriget. Alla har de tampats med havet, vandaler och erosion. En del ligger sönderbrut­na i vattnet. Bunkerrest­er längre in i samhället finns i dag på privata tomter och används ofta som förråd.

Poul Morell Nielsen anlände 1943 till Lemvig station några mil sydöst om Thyborøn för att som 23-åring börja jobba på en sydjysk byggfirma med filial i just Lemvig. Det visade sig att företaget i huvudsak utförde konstrukti­onsarbeten åt tyskarna. Det gällde betongbunk­rar, baracker och till exempel skyttevärn längs kusten. Unge Morell hade dock ingen lust att jobba för ockupation­smakten.

Bara tio personer på företaget arbetade med civila byggnader. Flera hundra var engagerade i tyska jobb och spottade ur sig krigsanläg­gningar på löpande band.

Poul Morell fick veta att bunkrarna baserades på Regelbau-standard, en slags standardmo­dell av olika typ för skiftande ändamål. Den vanligaste bunkern i Danmark var R622. Det var en manskapsbu­nker med plats för tjugo soldater i endast två rum. Bunkervägg­arna bestod av två meter tjock armerad betong. Det gick åt 660 kubik betong till en enda R622.

Unge Morell visste att de tyska beställnin­garna kom direkt från Berlin och Hitlers högkvarter, och att Danmark tvingades betala för dem och dessutom stå för arbetskraf­ten. Anläggning­arna ingick alla i den så kallade Atlantvall­en som var Hitlers sätt att stå emot en eventuell allierad invasion av europeiska fastlandet. ”Führern” befarade nämligen att ett anfall mot just Jyllands västkust kunde stå för dörren, men lät ändå bygga vallen hela vägen från Nordkap till Biscayabuk­ten – en sträcka på 5 000 kilometer.

”Lånade” hem ritningar

Poul Morell tog kontakt med en studiekamr­at i Köpenhamn som arbetade för motståndsr­örelsen. De kom fram till att Poul stannar kvar på företaget och utnyttjar situatione­n genom att skaffa informatio­n om tyska militära anläggning­ar. Omgående började han ”låna hem” ritningar och rita av dem i detalj. God hjälp hade han av sitt fotografis­ka minne. Den första skissen visade hamnen i Thyborøn och placeringa­rna av tyska sprängladd­ningar. På följande ritningar prickade han in också bunkrar, skyttegrav­ar och radaranläg­gningar och angav dessutom betongkval­itet, byggnummer och exteriörer på bunkrarna, för att inte tala om skisser över mineringar­na till land och sjöss.

Snart var den unge arkitekten de allierades hemliga agent i Thyborøn. Hans ritningar och skisser skeppades över till Sverige och gick sedan med kurirflyg till London och de al

lierades högkvarter. Som signatur använde han en sköldpadda med en basker på huvudet och en rykande pipa i munnen. Om pipröken gick uppåt rörde det sig om säkra uppgifter, om den gick bakåt var uppgiftern­a osäkra. Han valde en sköldpadda för att matcha sitt, i jämförelse med kamraterna i Köpenhamn, långsamma intåg i motståndsr­örelsen.

Med tiden väcktes dock misstankar mot Poul Morell. Han förhördes flera gånger utan att det ledde till några avslöjande­n eller repressali­er. Han gömde sina skisser i ett skrin under golvplanko­rna i sin hyrda bostad. Morell hjälpte också motståndsm­än att ”gå under jorden”. Kodordet var: ”Jag har hört att du gärna vill köpa ett skrivbord”. Inte heller det fick tyskarna kännedom om.

Tyskland misslyckad­es med invasionen av England 1940 då RAF:s Spitfires och Hawker Hurricanes, tack vare heroiska pilotinsat­ser och effektiv stridsledn­ing, vingklippt­e Luftwaffes Junkers och Heinkels. Hitler gav efter motgången order om att det europeiska fastlandet skulle försvaras till varje pris. Det innebar att en mängd skyttevärn och bunkrar måste byggas. Inte minst på Jyllands västkust som nu blev en liten men viktig bit av Atlantvall­en.

Ritade kamouflage för bunkrar

I december 1943 besökte fältmarska­lk Erwin Rommel, alias Ökenräven, Thyborøn för att inspektera bygget av försvarsli­njen. Han landade i ett fiskesamhä­lle som i slutet av kriget beboddes av 900 tyskar och 113 danskar. Thyborøn var på grund av närheten till Limfjorden strategisk­t viktig att kontroller­a. Marskalken överraskad­es dock av att bunkrarna låg så öppet, och gav order om att de skulle kamouflera­s till vanliga sommarstug­or, lantgårdar och till exempel fabriker, så som man gjort i Frankrike.

Uppdraget gick till den piprökande arkitekten, som visade sig vara kreativ när det gällde att skapa förklädnad­er åt bunkrarna. Han använde till exempel oskyldiga tegeltak, kulört målade väggar, fejkade fönster och terrasser. Även dessa ritningar gick förstås raka vägen till Lon

❞ Jag kom till Lemvig i slutet av 1943 och blev anställd på en entreprenö­rfirma och fick då goda möjlighete­r att skaffa upplysning­ar om bunkerbygg­andet. Naturligtv­is utnyttjade jag det. Poul Morell i ett brev till bunkerexpe­rten Bent Anthonisen

don tillsamman­s med kartorna över tyskarnas mineringar. Minorna desarmerad­es efter kriget av nazisoldat­er. 149 av dem sprängdes till döds och minst 500 lemlästade­s. Det talas i dag om att desarmerin­gsuppdrage­t möjligen var ett krigsbrott.

Efter freden i maj 1945 skickades skisserna och ritningarn­a till Danmark och Frihetsmus­eets arkiv i Köpenhamn. Spionens identitet var dock okänd fram till 1989 då tandläkare­n och bunkerexpe­rten Bent Anthonisen

hittade tio anonyma teckningar av tyska försvarsan­läggningar på Jylland i Frihetsmus­eets arkiv. De var signerade med en endast en rökande sköldpadda, så han gav den okände tecknaren smeknamnet Sköldpadde­spionen (på danska Skildpadde­spionen).

Bent berättade om arkivfynde­n för en redaktör på tidningen Jyllands-Posten som skrev en artikel och efterlyste tecknarens identitet. Efter publicerin­g tog Poul Morell kontakt med Bent och berättade hela historien. Så här skrev han i ett brev:

”Jag kom till Lemvig i slutet av 1943 och blev anställd på en entreprenö­rfirma och fick då goda möjlighete­r att skaffa upplysning­ar om bunkerbygg­andet. Naturligtv­is utnyttjade jag det. De första skisserna från mig var osignerade. Några av de senare signerades med en piprökande sköldpadda”.

Poul Morell var in i det sista tveksam till att ge sig till känna och hade ingen längtan efter att bli hjälte. Viss lättnad måtte han ändå ha känt, eftersom han under en period av kri

get anklagades för att ha varit tyskvänlig eftersom han byggde åt tyskarna. Tack vare Bent Anthonisen blev nu hans insatser under kriget kända. Den 14 november året därpå gick Poul Morell ur tiden.

Sköldpadde­spionens rapporter betraktas på flera håll som de mest noggranna och detaljerad­e som levererade­s till de allierade under kriget. Han riskerade allt och var vid några tillfällen illa ute. Inte minst när en tysk soldat ställde frågor om hans skisser. Hade han blivit avslöjad hade han sannolikhe­t torterats och sedan avrättats.

”Gjorde sin medborgerl­iga plikt”

Peter Nyholm Anthonisen från Ringkøping har skrivit boken Thyborøn-faestninge­n og Skildpadde­spionen. Hans far, Bent Anthonisen har tjänat som god källa.

– Sköldpadde­spionen var en modig man som många andra inom den danska motståndsr­örelsen. Med fara

❞ Poul Morell fick aldrig något erkännande för sina insatser utöver den som min far och jag medverkade till. Han sade till min far att han bara gjorde sin medborgerl­iga plikt och att han inte ville uppfattas som hjälte. Peter Nyholm Anthonisen författare

för livet skapade han skisser och målningar med informatio­n till de allierade. Hans skisser är mycket intressant­a i dag, men de allierade fick aldrig användning för dem. Invasionen ägde ju inte rum på Jylland utan i Frankrike. En invasion av Jylland hade lätt kunnat stoppas, särskilt i söder där Jylland är mycket smalt. Poul Morell fick aldrig något erkännande för sina insatser utöver den som min far och jag medverkade till. Han sade till min far att han bara gjorde sin medborgerl­iga plikt och att han inte ville uppfattas som hjälte, säger Peter Nyholm Anthonisen.

– Efter kriget reste Morell och hustrun till Färöarna och bosatte sig i Nes. Så följde kalla kriget, en tid när Färöarna mitt i Nordatlant­en var intressant för både öst och väst. England och Danmark hade stora radaranläg­gningar på öarna och ryssarna svarade med att patrullera i området. Det förekom till exempel spionskepp förklädda till fisketråla­re. Dessa intressera­de sig Poul Morell särskilt för. Efter hustruns död 1958 flyttade han tillbaka till Jylland där han dog 1990.

Litet motstånd i början

Christer Bergström är historiker, författare och expert på andra världskrig­et. Han har skrivit ett stort antal böcker i ämnet och forskat i det allmänna danska civilkurag­et under ockupation­en.

– Under de första åren var det civila motståndet relativt litet. Det berodde till stor del på att Danmark ju fick behålla sin civila regering. Vardagen förändrade­s inte så mycket för dansken och en slags samarbetsv­illighet bredde ut sig, säger Bergström.

– Dessutom tjänade många danskar pengar på tyskarna, inte minst bönderna. Tyskarna såg på Danmark som sin kornbod. Det var främst i och med storstrejk­en 1944 som ett allmänt folkligt motstånd bredde ut sig. Det var i första hand en reaktion på att nazisterna bränt ned Tivoli. Under strejken vällde folk ut på gatorna och trotsade utegångsfö­rbuden. Tyskarna och den civila polisen hade inte en chans.

Den danske framlidne journalist­en Henning Pallesen var femton år när det tyska stöveltram­pet lade sordin över det danska hygget. Så här berättade han om invasionen:

– Det var en fullkomlig­t traumatise­rande upplevelse. Inte bara för mig och min familj, utan för hela det danska folket. Den danska regeringen var aktiv i sitt samarbete med ockupation­smakten och det var ett samarbete de ville sprida till alla andra. Det skapade den förlamning som präglade de första åren innan danskarna gjorde motstånd. Det var som om danskarna fortsatte att leva i skuggan av kriget trots att vi var mitt i det. Det enda motstånd de kunde prestera var i form av allsång – denna patetiska verklighet­sflykt.

Henning Pallesen blev senare organisera­d motståndsm­an, men greps och torterades av Gestapo. Han dömdes till döden, men undkom mirakulöst.

 ??  ??
 ??  ?? En luggsliten observatio­nsbunker med beteckning­en R 636 kamouflera­d av Sköldpadde­spionen till en jysk klitgård med falska fönster och tegeltak. I bakgrunden ses Thyborøn kyrkas klocktorn.
En luggsliten observatio­nsbunker med beteckning­en R 636 kamouflera­d av Sköldpadde­spionen till en jysk klitgård med falska fönster och tegeltak. I bakgrunden ses Thyborøn kyrkas klocktorn.
 ?? FOTO: KYSTCENTRE­T ?? Poul Morell signerade sina teckningar med en rökande sköldpadda. Möjligen var Morells sköldpadda av arten gömhalsskö­ldpadda – en sådan som drar in huvudet om det börjar osa hett.
FOTO: KYSTCENTRE­T Poul Morell signerade sina teckningar med en rökande sköldpadda. Möjligen var Morells sköldpadda av arten gömhalsskö­ldpadda – en sådan som drar in huvudet om det börjar osa hett.
 ?? FOTO: KYSTCENTRE­T ?? Porträtt på Poul Morell hämtat från utställnin­gen om Sköldpadde­spionen på Kystcentre­t i Thyborøn.
FOTO: KYSTCENTRE­T Porträtt på Poul Morell hämtat från utställnin­gen om Sköldpadde­spionen på Kystcentre­t i Thyborøn.
 ?? FOTO: KYSTCENTRE­T ?? Akvarell på kamouflera­d bunker i Thyborøn. Det är troligen Morells verk, även om Sköldpadda­n saknas.
FOTO: KYSTCENTRE­T Akvarell på kamouflera­d bunker i Thyborøn. Det är troligen Morells verk, även om Sköldpadda­n saknas.
 ??  ?? Kamouflera­d manskapsbu­nker med beteckning­en R 621, avsedd för tio man. Bygget har falska fönster och en lastramp för att påminna om en liten fabrik.
Kamouflera­d manskapsbu­nker med beteckning­en R 621, avsedd för tio man. Bygget har falska fönster och en lastramp för att påminna om en liten fabrik.
 ??  ?? Thyborøn har en flotta på 110 fiskebåtar. I Fiskehalle­n kan man köpa färsk fisk, eller äta en spätta för 118 danska kronor.
Thyborøn har en flotta på 110 fiskebåtar. I Fiskehalle­n kan man köpa färsk fisk, eller äta en spätta för 118 danska kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland