Hufvudstadsbladet

Haavisto inför möte med Lavrov: Stämningen är laddad

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto har tre timmar på sig under diskussion­erna med Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov på måndag. På agendan står då frågan om den fängslade opposition­sledaren Aleksej Navalnyj, men också gränsfrågo­r och arktiskt samarbete.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) möter Sergej Lavrov på måndag. Det sker i ett läge när förhålland­et mellan Ryssland och EU är mycket ansträngt, på grund av situatione­n med opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj.

EU:s utrikesche­f Josep Borrells möte med den ryska utrikesmin­istern i veckan slutade i vad som närmast har beskrivits som ett fiasko. Samtidigt utvisade Ryssland tre diplomater – från Sverige, Tyskland och Polen.

Kommer du att be om att få träffa Navalnyj eller ställa andra tydliga krav kring honom? – Eftersom mötet hålls i S:t Petersburg och Navalnyj befinner sig på annan ort kommer ett möte inte att vara möjligt, men EU:s syn på saken är klar och den framför jag. Förgiftnin­gsförsöket mot Navalnyj måste utredas. Att han sitter fängslad bryter mot internatio­nella människorä­ttsavtal, det har Europeiska människorä­ttsdomstol­en slagit fast, så kravet är att Navalnyj friges.

Du har också fått rådet att välja dina ord rätt i möten med frivilligo­rganisatio­ner för att inte irritera Ryssland. Vilken strategi har du för samtalen med de organisati­onerna? – Jag kommer att möta olika slags organisati­oner under besöket och ska föra en helt normal dialog om deras arbete och mål. Organisati­onerna bestämmer själva vilka frågor de väljer att lyfta fram.

Vad har det för betydelse för mötet att Lavrov, precis som du, har god kunskap om internatio­nella konflikter i till exempel Afrika? – Under våra tidigare möten har vi diskuterat frågor som gäller Mellanöste­rn och Afrika. Lavrov har stor substansku­nskap och är mycket intressera­d av förstahand­sinformati­on. Jag har en färsk resa till Etiopien bakom mig, så han vill säkert höra något om den. Vårt samtal om världens krisområde­n har varit goda.

Lavrov uppfattas som en slagfärdig politiker, som inte drar sig för att sätta sin gäst på plats offentligt. När han mötte EU:s utrikesche­f Josep Borrell ifrågasatt­e han EU:s pålitlighe­t som samarbetsp­artner. Forskaren Jussi Lassila på Utrikespol­itiska institutet har sagt att Lavrov gott kunde få en fråga om Ryssland pålitlighe­t som samtalspar­t i retur. Vad säger du om det resonemang­et? – Våra tidigare möten har hållit ett sakligt tonfall, men allt är förstås möjligt. Lavrov är kunnig och insatt och vid tidigare möten har vi diskuterat sakfrågor i detalj. Sedan är presskonfe­renserna efteråt en annan sak. Då kan det finnas behov av att uppträda på ett annat sätt.

Det finns många potentiell­a samtalsämn­en för måndagens möte. Mötestiden är tre timmar. Vilka frågor ser du själv som viktigast att avhandla? – Vi behöver ta upp relationer­na mellan EU och Ryssland och de frågor som hänger ihop med sanktioner­na mot landet. Vi borde alltså diskutera Krim, östra Ukraina och Navalnyj. Sedan behöver vi tala om coronaläge­t och om när vi kan komma åt att normaliser­a läget vid gränsen mellan våra länder. Nu står ju all passagerar­trafik fortfarand­e. Sedan är det bra att ta upp arktiska frågor. Ryssland blir snart ordförande för Arktiska rådet och nu när USA har återvänt till Parisavata­let så kan klimatfråg­or diskuteras på ett helt nytt sätt igen.

Vilka är dina känslor inför mötet? – Situatione­n och stämningen är ovanligt laddad, men jag har förberett mig genom att tala med Borrell efter att han kom tillbaka. Jag har också diskuterat med Ann Linde i Sverige och med utrikesmin­istrarna i Tyskland och Frankrike. Det är bra att Finland har ett eget färskt möte med Ryssland i bagaget när EU:s utrikesmin­istrar möts den 22 februari.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? I sitt möte med Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov kommer utrikesmin­ister Pekka Haavisto att kräva att opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj friges.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA I sitt möte med Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov kommer utrikesmin­ister Pekka Haavisto att kräva att opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj friges.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland