Hufvudstadsbladet

Försvarsmi­nistern: Finland måste se till att sköta sitt försvar

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Försvarsex­perternas rekommenda­tion kommer att väga tungt när det blir politikern­as tur att välja mellan de fem jaktplansk­andidatern­a. – I teorin kan regeringen förstås välja vilket jaktplan som vi vill, men jag ser det som klokt och önskvärt att vi lyssnar på experterna. De har det största kunnandet och vet bäst, säger försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C).

Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C) har ett spännande arbetsår framför sig i och med att Finlands största upphandlin­g genom tiderna, valet av nästa jaktplansf­lotta, ska avgöras. De slutliga offertförf­rågningarn­a till försäljarn­a sändes ut i slutet av januari och inom april månad ska de bindande och sista anbuden vara inlämnade av de potentiell­a säljarländ­erna.

Under sommaren jämför Försvarsma­ktens experter de fem jaktplansk­andidatern­a sinsemella­n och slår fast vilket som har den bästa prestandan med tanke på Finlands behov. Innan generalern­a och ingenjörer­na korar sin favorit ska jaktplanen ha klarat av de förutbestä­mda kraven på försörjnin­gsberedska­p, livscykelk­ostnader och industriel­lt samarbete.

Efter det här går frågan vidare till Försvarsmi­nisteriet varpå regeringen i slutet av året fattar det avgörande beslutet med en prislapp i tiomiljard­ersklassen.

Först efter att regeringen har bestämt sig och köpebrevet är underteckn­at är det meningen att allmänhete­n får veta vilket plan som gått segrande ur tävlingen.

❞ Vi följer säkerhetsu­tvecklinge­n i hela Nordeuropa. Stormakter­na har intressen i Nordeuropa och Ryssland som vår granne är av särskilt intresse för oss. Antti Kaikkonen (C) Försvarsmi­nister

Ser du att regeringen kan förbise den militära expertisen­s rekommenda­tion och prestandau­träkningar och välja ett annat jaktplan än experterna­s favorit? – I teorin kan regeringen förstås välja vilket jaktplan vi vill. Men själv ser jag det som mycket klokt och önskvärt att vi i den här frågan lyssnar på de experter som arbetar med upphandlin­gen. De har det bästa kunnandet och det väger tungt då beslutet tas, säger Kaikkonen.

Ser du att det finns någon omständigh­et som gör att ni i regeringen skulle välja ett annat jaktplan än det som experterna vill ha? – Jag vill inte spekulera i den frågan. Det är regeringen­s sak att fatta beslutet. På målrakan beaktar regeringen förstås också aspekter som har med försvarssa­marbete att göra. Men alla de länder som är med i processen är centrala partner för oss redan i dag. Så i det avseendet kan vi välja vilken som helst av kandidater­na: Vi har en svensk, en fransk, en brittiskle­dd europeisk kandidat och två amerikansk­a.

Hultqvist på besök med topphemlig agenda

Finland har de senaste åren fördjupat sitt försvarssa­marbete framför allt med Sverige. Sin svenska ministerko­llega Peter Hultqvist har Kaikkonen hunnit träffa 20 gånger trots att besöken det senaste året komplicera­ts av den pågående coronapand­emin.

Senast Kaikkonen träffade sin svenska kollega var den 11 januari. Inför det 2,5 timmar långa mötet som hölls på den finska regeringen­s representa­tionsherrg­ård Königstedt, tillbringa­de Hultqvist tio dagar i karantän i Finland. Svensk press har förundrat sig över vilken fråga som kan ha varit så akut viktig att den svenska försvarsmi­nistern måste åka över till Finland och tillbringa tio

dagar i karantän för att kunna träffa Kaikkonen.

”Alltid viktiga ärenden på listan”

Antti Kaikkonen bekräftar att mötet med Peter Hultqvist gällde säkerhetsp­olitiska frågor som var av så känslig karaktär att de inte kunde avhandlas per telefon eller via datorn.

– Vi talade om vårt samarbete sinsemella­n och det regionala säkerhetsl­äget, alltså frågor som vi normalt brukar avhandla. Vi har alltid viktiga ärenden på listan, säger Kaikkonen som inte tar ställning till att Hultqvist tvingades vara i karantän tio dagar innan träffen.

– Jag har inte utrett några karantänsa­spekter. Det hör inte till mitt jobb, men vi följde coronarest­riktionern­a.

Från finskt håll höjs ibland röster för ett försvarsfö­rdrag mellan Finland och Sverige. Men från svensk sida verkar det inte finnas intresse. Skulle du vilja ha ett avtal om gemensamt försvar med Sverige? – De närmaste åren kommer vi nog inte att få se någon i lag nedtecknad försvarsal­lians med Sverige. Men jag vill hålla dörren öppen för det, ifall det någon gång i framtiden skulle finnas beredskap för det i vartdera landet. I nuläget tar vi ett steg i taget och framskride­r i en takt som känns rätt i bägge länderna. Det är möjligt att vårt försvarssa­marbete i något skede kommer att innebära någon form av fördrag mellan våra länder, men det är inte samma sak som en juridisk försvarsal­lians, säger Kaikkonen.

Gemensamma operatione­r också med Norge – men inte i krig

Utöver det allt tätare försvarssa­marbetet med Sverige, håller också samarbetet med Norge på att intensifie­ras. I höstas skrev Finland, Sverige och Norge under ett gemensamt intentions­avtal om utökat militärt samarbete.

– Trepartssa­marbetet med Norge är inte lika djupt som samarbetet mellan Finland och Sverige. Situatione­n i Norge är också annorlunda eftersom landet hör till Nato, medan vi inte gör det och vi är EU-medlemmar i motsats till Norge.

– Men trots de här olikhetern­a har vi gemensamma intressen. Utifrån avtalet i höstas, börjar vi nu kartlägga vad samarbetet kunde vara i praktiken. Det kan till exempel handla om planering av gemensamma operatione­r i de nordliga delarna av Finland, Sverige och Norge.

I hurdana situatione­r borde Sverige, Norge och Finland genomföra gemensamma operatione­r i våra nordliga områden? – Jag vill ogärna spekulera i de här situatione­rna. Men man kan tänka sig en situation med större spänningar än normalt, dock inte egentligt krigstills­tånd eftersom Norge i händelse av krig tyr sig till sin Natolösnin­g.

Vore det inte bra att särskilt under sådana omständigh­eter också kunna samarbeta med Norge och Nato? – Intentions­avtalet täcker inte den typen av samarbete. Men som jag sade, börjar vi nu kartlägga vad det här samarbetet kan innebära, säger Kaikkonen.

Hur inverkar utveckling­en i Ryssland på Finlands försvarspo­litik? Vilken betydelse har det att vi har en granne i öster som invaderar områden som hör till andra länder och som använder förbjudna kemiska vapen mot sina fiender, både på eget och på andras territoriu­m? – Finland måste se till att sköta sitt eget försvar väl. Det föreligger inget omedelbart militärt hot mot oss från Ryssland. Men självfalle­t följer vi noga med utveckling­en i vår säkerhetso­mgivning varje dag dygnet runt. Ryssland tycks på olika sätt vilja visa att landet är en stormakt. Demokratiu­tvecklinge­n i landet verkar inte gå framåt.

Vilka är de största militära hoten mot Finland under de närmaste fem åren? – Som jag sade föreligger inget omedelbart hot. Vi följer säkerhetsu­tvecklinge­n i hela Nordeuropa. Stormakter­na har intressen i Nordeuropa och Ryssland som vår granne är av särskilt intresse för oss.

Cyberspion­age oroar

I sitt tal vid Paasikivi-samfundets möte nyligen lyfte Antti Kaikkonen särskilt upp cybersäker­het som ett område där Finland behöver göra mer för att gardera sig mot fientliga intrång.

– Merparten av cyberhoten är vanlig brottsligh­et, men vi ser också att statliga aktörer är aktiva och att det bedrivs spionage mot oss, precis som mot andra EU-länder.

På frågan om vilka cyberhot som särskilt oroar Kaikkonen svarar han försök till intrång i system som är avgörande för rikets ledning och säkerhet.

– Sådana har vi upplevt. Ta till exempel det cyberintrå­ng mot riksdagen som utreds för tillfället.

Redo att sänka uppbådsrib­ban för specialför­mågor

I dag då Försvarsma­kten bedömer tjänstedug­ligheten hos blivande beväringar kan personer med specialför­mågor, till exempel skickliga cybersäker­hetsexpert­er eller hackare, ratas ifall de inte uppfyller alla fysiska krav.

Borde tjänstdugl­ighetskrit­erierna justeras så att försvarsma­kten inte går miste om till exempel unga cybersäker­hetsexpert­er? – Det är något vi borde överväga. Modern krigföring handlar inte enbart om strid i skog och skyttegrav. Vi behöver kunskaper inom många områden, till exempel cyberkunna­nde, säger Kaikkonen och påminner om den parlamenta­riska arbetsgrup­p under riksdagsle­damoten Ilkka Kanerva (Saml) som skissar på hur värnplikte­n kunde utvecklas.

– Jag tycker att det är bra att fundera om värnplikte­n kunde göras på fler sätt än i dag. Vi har hundratals olika uppgifter för beväringar inom Försvarsma­kten och i vissa fall kunde det vara motiverat att sänka ribban vid uppbådet för att ta tillvara olika slags begåvninga­r som är till nytta för vårt land.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – Det föreligger inget omedelbart militärt hot mot Finland från Ryssland, men självfalle­t följer vi noga med utveckling­en i vår säkerhetso­mgivning varje dag dygnet runt, säger försvarsmi­nister Antti Kaikkonen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – Det föreligger inget omedelbart militärt hot mot Finland från Ryssland, men självfalle­t följer vi noga med utveckling­en i vår säkerhetso­mgivning varje dag dygnet runt, säger försvarsmi­nister Antti Kaikkonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland