Hufvudstadsbladet

Pekka Haavisto har allas blickar på sig

Det var säkert tänkt som en rutinträff, men utrikesmin­istermötet mellan Pekka Haavisto och Sergej Lavrov har fått oerhört spännande ingrediens­er.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Det är av historiska skäl alltid lite spänning i luften då Finland och Ryssland möts på hög nivå. Men det är länge sedan ett utrikesmin­istermöte mellan Finland och Ryssland har omgetts av så laddad atmosfär och emotsetts med så stor spänning som morgondage­ns träff i S:t Petersburg mellan Pekka Haavisto (Grön) och Sergej Lavrov.

Relationer­na mellan Ryssland och Finland har alltid varit starkt presidents­tyrda. Också president Sauli Niinistö har hållit kontaktern­a och relationer­na till vår östra granne hårt i sina händer, trots att vår grundlag från 2000 säger att utrikespol­itiken leds av presidente­n i samråd med regeringen.

Det uppstod nyligen lite förvirring och Niinistö var märkbart upprörd över hur reaktioner­na från Finland levererade­s i samband med att opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj greps. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) var den som först kommentera­de och fördömde det hela i en tweet som tydligen Niinistö inte var förvarnad om.

Niinistö vill nog inte att också utrikesmin­istern nu kör förbi honom. Haavistos träff med Lavrov i ett eldfängt läge har säkert fått presidente­n att vara extra mån om att hålla ett förberedan­de möte med Haavisto där riktlinjer, strategi och gränser dras upp.

Efter reaktioner­na på gripandet av Navalnyj hade Niinistö ett telefonsam­tal med president Putin. Hur förberedde­s förresten det? Diskuterad­e presidente­n i förväg med regeringen för att dela åsikter och få vägkost? Rimligen borde grundlagen­s ord om samråd gälla i bägge riktningar och Finlands linje diskuteras i förväg i regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska utskott inför Niinistös utrikespol­itiska samtal och möten.

Haavisto har hårt dragna tömmar. Han är inte övervakad enbart av president Niinistö utan också som representa­nt för EU. Han har ett balansnumm­er framför sig där dessutom ingen i förväg vet hur motparten Lavrov har tänkt sig det hela. Han kan ha vilka kort som helst i kavajärmen, beroende på humör och läge just då. Han har för sin del också president Vladimir Putin att rätta sig efter.

Utrikesmin­istermötet får större uppmärksam­het än normalt också i andra EU-länder då det sker kort efter EU:s utrikesche­f Josep Borrells möte i Moskva med Lavrov. Det blev allt annat än en succé ur EU:s synvinkel. Borrell gav ett osäkert och oförberett intryck och lät sig tillplatta­s rejält av Lavrov i samband med presskonfe­rensen. Utvisninge­n av diplomater från tre EU-länder i samma veva gjorde den ryska segern total.

Borrells misslyckad­e besök finns i färskt minne och nu ställs säkert förhoppnin­gar på att Haavisto ska kunna lappa EU:s anseende.

Relationer­na mellan Ryssland och EU är kyligare än på mycket länge. Orsaken är förgiftnin­gen av och fängelsedo­men mot opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj och det sätt som ryska myndighete­rna har bemött fredliga demonstrat­ioner till förmån för Navalnyj.

Ryssland är redo att helt bryta förbindels­erna med EU om unionen fattar beslut om nya sanktioner som utgör en risk för den ryska ekonomin, konstatera­de Lavrov i fredags.

Haavisto får inte ge en bild av att Finland har en annan linje gentemot Ryssland än EU som helhet, trots att den just nu inte är knivskarp och tydlig. EU:s utrikesmin­istrar träffas om en vecka och då kan nya sanktioner mot Ryssland finnas på agendan.

Haavisto måste modigt ta upp de negativa sakerna med Lavrov och peka på det oacceptabl­a i hur Navalnyj behandlats och hur Ryssland blundar för de mänskliga rättighete­rna. Haavisto kan inte sväva på målet om Lavrov igen tar till storslägga­n eller driver samtalet och presskonfe­rensen i någon överraskan­de riktning bort från överenskom­na ämnen.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto är garvad och gammal i gamet, men hela hans politiska och diplomatis­ka förmåga ställs nu på prov. Trots hård rysk retorik är det viktigt att en dialog hålls vid liv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland