Hufvudstadsbladet

Straff skapat för unga förbrytare används sällan

Kunde brotten ha förhindrat­s med tidigare och intensivar­e insatser? Det har Tiina Vogt-Airaksinen frågat sig efter den senaste tidens fall med unga förövare. Ungdomsstr­affet finns till uttrycklig­en för minderårig­a – men det har glömts bort nästan helt.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Nyligen föll domen i Helsingfor­s tingsrätt mot en 15-åring som huggit mot en polis med fruktkniv. Hon dömdes för grov misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman till ett års ungdomsstr­aff.

Åklagaren har beskrivit fallet som exceptione­llt – det händer sällan att minderårig­as våldsbrott riktar sig mot polis. Men också straffet är ovanligt. Bara sju personer dömdes till ungdomsstr­aff 2020.

Det kan jämföras med att 42 personer dömdes till ungdomsstr­aff 2005. Trenden har alltså varit klart sjunkande.

Det här anser barnombuds­mannen Elina Pekkarinen är beklagligt. Hon talar gärna för straffet som bara 15–17-åringar kan dömas till.

– Det är skräddarsy­tt för minderårig­a gärningspe­rsoner som får en kännbar påföljd, säger hon.

Samtidigt placeras den minderårig­a inte i fängelse, vilket både lagen och hon anser att ska undvikas i så hög grad som möjligt. Hon vill ändå betona att också fängelsest­raff ibland är nödvändigt, inte minst vid grova brott mot liv.

Unga kan dömas till villkorlig­t med övervaknin­g, vilket är en klart vanligare påföljd än ungdomsstr­affet. Fördelen med det senare är att det är klart mer förpliktan­de, säger Pekkarinen.

– Det kräver att barnet förbinder sig till oklanderli­ghet, till att träffa övervakare och till exempel missbruksv­ård.

I 15-åringens fall ansåg rätten att det inte fanns vägande skäl för ovillkorli­gt straff, men att ett villkorlig­t hade varit för lindrigt – det vill säga så som det är tänkt.

Mellan fängelse och villkorlig­t

Den senaste tiden har ungdomars kriminalit­et väckt mycket debatt, då flera fall med unga förövare har varit aktuella. På Brottspåfö­ljdsmyndig­heten frågar sig specialsak­kunniga Tiina Vogt-Airaksinen om en del av de här brotten skulle ha kunnat undvikas om ingripande­t hade varit kraftigare i ett tidigare skede, till exempel genom ungdomsstr­aff.

Vogt-Airaksinen anser att det optimala är om man kan jobba med den unga före 18-årsålder. I den åldern är många enligt henne ännu formativa. Går det då att tala dem till rätta är mycket redan uppnått – och just det är ungdomsstr­affets styrka menar hon.

Även hon anser att fängelse ska undvikas i så hög grad som möjligt.

– Fängelse kan vara till hjälp och behövas ibland, men ju yngre man är när man hamnar där, desto större är risken att man återvänder. Fängelse leder ofta till en kriminell livsstil.

Funnits i 20 år

Men varför används då ungdomsstr­affet så lite? Det här vill nu också Justitiemi­nisteriet utreda, uppger regeringsr­ådet Paulina Tallroth. Arbetet ska vara klart i år.

– Finns det straffrätt­sliga påföljder som inte används kanske man har skapat något som inte är nyttigt, eller så är frågan om det kunde se annorlunda ut.

Okänt borde straffet inte vara, eftersom det har funnits i över 20 år – till en början på försök.

Redan nu kan man säga att bollen i hög grad är hos åklagarna.

När det handlar om en person under 21 år måste åklagaren nämligen be om en så kallad påföljdsut­redning av Brottspåfö­ljdsmyndig­heten, om utgångspun­kten är att domstolen kommer att döma till ett strängare straff än böter.

Tillsamman­s med socialmynd­igheterna ska Brottspåfö­ljdsmyndig­heten sedan utreda den ungas situation och ge ett utlåtande om vilken påföljd som kan vara bäst för att främja den sociala anpassning­en och förhindra fler brott.

Men frågar inte åklagaren uttrycklig­en om ett utlåtande om ungdomsstr­aff, utreder Brottspåfö­ljdsmyndig­heten inte alls den möjlighete­n. I fjol fick myndighete­n bara omkring 20 begäranden, enligt Tiina Vogt-Airaksinen.

Fungerar inte för alla

Kati Lindholm är distriktså­klagare och ser flera utmaningar med ungdomsstr­affet. En är att tiden då det kan användas är så kort, och hon frågar sig om åldersgrän­sen inte borde höjas till exempelvis 21 år.

Lagen ger möjlighet att döma till ungdomsstr­aff redan när en minderårig person döms för första gången, men framför allt är tanken att det sätts in vid upprepade brott. Men en 15–17-åring har kanske inte hunnit få den brottshist­orien, vilket förstås i sig är positivt.

Ungdomsstr­affet kan omvandlas till ovillkorli­gt straff om inte den dömda sköter sig. Det höjer också tröskeln att yrka på ungdomsstr­aff menar Kati Lindholm, eftersom det uppfattas som så strängt.

Åklagaren har inte heller särskilt mycket informatio­n om den unga i det skede när det är dags att be om ett utlåtande.

– Ofta är livssituat­ionen för en minderårig som är i en brottsspir­al redan sådan att hen har svårt att klara av ett ungdomsstr­aff. Eller ska vi säga att det är den bild som vi åklagare ofta har.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ?? Källa Statistikc­entralen
HBL ??
Källa Statistikc­entralen HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland