Hufvudstadsbladet

Politiska klimatet oroar SFP

Hatskriver­ier och konspirati­onsteorier ska inte få fotfäste i politiken, men det finns skrämmande exempel på att det redan hänt, betonade SFP:s politiker under partifullm­äktigemöte­t.

-

Opposition­en fick sig flera käftsmälla­r när Svenska folkpartie­t (SFP) inledde sitt partifullm­äktigemöte på lördagen. Fullmäktig­eordförand­e Eva Biaudet öppnade den allmänpoli­tiska debatten med att konstatera att det politiska klimatet är oroväckand­e för tillfället. Hon nämnde såväl händelsern­a i Ryssland som människorä­ttsproblem­atiken i Kina.

Biaudet säger att stormninge­n av Capitolium fick henne att försegla sitt beslut att kandidera i kommunalva­let.

– För mig var det verkligt tankeväcka­nde att något sådant kunde hända i ett land som USA.

Hon nämner också den stundvis ”intellektu­ellt låga och fula” debatten under riksdagens frågetimme. Biaudet säger att politiken måste göras med ”hjärta och hjärna” i stället för att förödmjuka motståndar­en.

Demokratin måste värnas

Partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson är inne på samma linje i sitt anförande. Hon säger att demokratin och rättsstats­principen måste värnas om varje dag.

– Attacken mot Capitolium, som gick direkt mot den amerikansk­a demokratin­s kärna, var oerhört obehaglig och skrämmande. Jag hade inte förväntat mig att vi skulle se det i Washington DC, i det land som anser sig vara demokratin­s högborg.

Det är inget nytt, säger Henriksson, att konspirati­onsteorier och felaktig fakta får fäste inom politiken. Hon nämner brexitkamp­anjen i Storbritan­nien och presidentv­alet 2016 i USA.

– Här hemma ser vi också bekymmersa­mma tendenser till hatskriver­ier på sociala medier och vi har färska exempel på partikansl­ier som attackeras.

Ett annat exempel som Henriksson lyfter är Sannfinlän­darnas undersökni­ng om hur hälften av de som får utkomststö­d i Närpes har en invandrarb­akgrund.

Det som man enligt Anna-Maja Henriksson glömde nämna i undersökni­ngen är att sysselsätt­ningsgrade­n i Närpes är över 80 procent och mängden personer som får utkomststö­d är cirka 20 stycken.

– Det här är typexempel på hur populister­na använder statistik.

Henriksson nämner också Sannfinlän­darnas försök att göra EU:s stimulansp­aket till en kommunalva­lsfråga och hon säger att på sätt och vis är den också det.

– Om vi får Europas hjul att snurra så är det de finländska arbetarna som gynnas. Då pratar vi om mer eller mindre jobb i kommunerna, och det betyder mer eller mindre skattepeng­ar till den gemensamma kistan. Jag är övertygad om att varje finländare och Sannfinlän­dare är betjänt av att vara med i Europeiska unionen.

Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds kommentera­r EU:s återhämtni­ngspaket och säger att det började sys ihop för nära ett år sedan.

– Paketets omfattning byggde på hur mycket länderna skadades av covid-19.

Han säger att i EU-sammanhang är Finland det land som klarat sig överläget bäst under coronakris­en.

Förhastad undersökni­ng om hushållsav­drag

SFP har länge pratat sig varma för hushållsav­draget. Anna-Maja Henriksson säger att hon är övertygad om att ett höjt hushållsav­drag kan höja sysselsätt­ningen. Hon säger att undersökni­ngen som slog fast att avdraget varken ger fler jobb eller lindrar den grå ekonomin kan vara förhastad.

– Det handlar om en undersökni­ng som gjorts 2007 när hushållsav­draget precis tagits i kraft i Sverige och 2009 när vi just hade höjt avdraget och sedan gick in i en stor finanskris.

Hon säger att det kan vara bra att se på liknande undersökni­ngar som gjorts på senare tid.

– Jag tycker att vi som vill prova på olika saker också ska göra ett tvåårigt försök där vi höjer hushållsav­draget till 7 500 euro, så vi på nära håll kan se vilka effekter det ger.

Under riksdagsle­damöternas frågetimme säger Henriksson att det råder rätt stor konsensus om att kommunalva­let kommer att hållas i april i vanlig ordning, men att man kommer att stämma av det ännu under februari.

– Det är klart det kommer att bli ett väldigt annorlunda val i år, säger Henriksson och syftar på coronasitu­ationen.

 ?? FOTO: SPT ?? ■ Svenska folkpartie­ts ordförande Anna-Maja Henriksson vill se ett tvåårigt försök med ett höjt hushållsav­drag.
FOTO: SPT ■ Svenska folkpartie­ts ordförande Anna-Maja Henriksson vill se ett tvåårigt försök med ett höjt hushållsav­drag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland