Hufvudstadsbladet

KD vill se höjt hushållsav­drag

-

Ett höjt hushållsav­drag och fortsatta kommunala tillägg till hemvårdsst­ödet är centrala när Kristdemok­raterna går mot kommunalva­let.

Kristdemok­raternas partifullm­äktige som möttes på lördagen konstatera­r att man borde höja hushållsav­draget till samma nivå som det var i början av 2020. Regeringen skar ner avdragets maximala belopp från 2 400 euro till 2 250 euro i fjol.

KD:s partifullm­äktige kritiserar statsminis­ter Sanna Marins (SDP) sätt att stämpla hushållsav­draget som en skattelätt­nad för höginkomst­tagare. Partifullm­äktige menar att liknande uttalanden förhindrar att hushållsav­draget utvecklas.

Kristdemok­raterna vill också se en högre kompensati­onsprocent för vård- och hushållstj­änster. Åldringar ska inte heller behöva betala självrisk. På det här sättet hoppas partiet att äldre ska kunna få service i tid och att det underlätta­r för dem att klara sig hemma. Enligt partiet kan del flesta pensionäre­r gynnas av hushållsav­draget.

På lördagen startade Kristdemok­raterna också sin kommunalva­lskampanj med sloganen ”Hela landet med”. Centralt i kampanjen är att försöka förhindra ojämlikhet mellan regioner och människor. Ordförande Sari Essayah säger att kommunerna har fått en mängd nya uppdrag utan att regeringen sett till att det finns tillräckli­g finansieri­ng. Hon kritiserar bland annat den utvidgade läroplikte­n och vårdardime­nsionering­en. Essayah säger att vårdarna redan är överarbeta­de.SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland