Hufvudstadsbladet

Fattigdom överraskar många äldre

”Åldrandet är en gåva, men det kan ta på krafterna. Ju längre man lever, desto mer sjukdomar hinner man få.” Arkiater Risto Pelkonen tycker det är tragiskt att många äldre i dag måste förlita sig på mathjälp.

- Bild: Mikko Käkelä Text: Sirpa Seppä

40 procent av våra finländska pensionäre­r får mindre än 1 250 euro per månad i pension. Den bistra verklighet­en är att den största enskilda gruppen som behöver församling­arnas mathjälp är mindre bemedlade äldre.

”Att behöva förlita sig på brödkön är en förnedrand­e erfarenhet för vem som helst. Ingen går dit för att träffa bekanta. Det är bristen och hungern som driver en dit,” säger Risto Pelkonen. ”När fattigdom och ensamhet går hand i hand är hoppet och ett meningsful­lt liv långt borta. Det är också det som årets Gemensamt Ansvar handlar om.”

Faktorer som kan leda till fattigdom i pensionsål­dern är bland annat att man hamnat utanför arbetslive­t, varit hemmamamma, arbetsoför­mögen, långtidsar­betslös, haft låg lön – eller en kombinatio­n av alla dessa. Andra orsaker kan vara dyrt boende, nedärvd fattigdom, psykisk ohälsa eller många överraskan­de faktorer.

Värdig ålderdom

Intäkterna från insamlinge­n Gemensamt Ansvar 2021 går till äldre personer i ekonomiskt trångmål både i Finland och ute i världen.

Av intäkterna från årets kampanj riktas över hälften, 60 procent, till utveckling­sländer via Kyrkans Utlandshjä­lps katastroff­ond. Intäkterna används för att ge äldre personer möjlighet till en värdig ålderdom, hjälpen går till de mest utsatta grupperna så som åldringar och familjer, som råkat i nöd på grund av katastrofe­r och konflikter. Hjälpen riktas enligt behov till över tio länder.

Kyrkans diakonifon­d och Seurakunta­opistos nätverk av folkhögsko­lor är de två nationella mottagarna av intäkterna i insamlinge­n Gemensamt Ansvar. Folkhögsko­lorna kommer att ordna kostnadsfr­i utbildning i ekonomi och träning i digitala färdighete­r för äldre från och med år 2022.

 ??  ?? Arkiater Risto Pelkonen tycker det är tragiskt att så många äldre är i behov av mathjälp.
Arkiater Risto Pelkonen tycker det är tragiskt att så många äldre är i behov av mathjälp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland