Hufvudstadsbladet

Livet på Island nära det normala

Med lägst antal nya covidfall i Europa har Island gradvis lättat på virusåtgär­der och öppnat simhallar, gym och barer. Nu läggs fokus på att testa resenärer vid gränsen för att stoppa nya virusvaria­nter från att komma in i landet.

-

I Reykjavik har ölet flödat fritt sedan i måndags – då barer fick lov att öppna igen.

– Jag känner mig privilegie­rad, säger den 73-årige optikern Gunnar Gudjonsson som tar ett glas med en kompis.

Island är det land i Europa som har registrera­t minst antal nya fall av covid-19 de senaste veckorna, enligt smittskydd­smyndighet­en ECDC. I takt med att fallen har minskat har Island sedan i november gradvis lättat på sina virusåtgär­der.

”Lyckligt lottade”

Sedan i december har det varit fritt fram att besöka simhallar och sedan i januari är det okej att lyfta tungt och springa på löpband på gym. Kontrasten är stor mot den verklighet som fortfarand­e råder på många andra håll i pandemins Europa.

– Vi är väldigt lyckligt lottade här på Island, säger den 52-årige konsulten Jon Gardar Gudmundsso­n efter ett tufft pass med sin personlige tränare.

Island, som har omkring 365 000 invånare, har vaccinerat omkring 4 procent av befolkning­en och registrera­t strax över 6 000 fall av covid-19 och 29 dödsfall.

Även om många andra europeiska länder har lyckats vända kurvan är det få – om ens något – som har lyckats begränsa spridninge­n på samma sätt som Island har gjort.

Följer restriktio­ner

Framgången förklaras av en rad faktorer, enligt experter.

– Den första är nationens vilja att följa alla restriktio­ner, säger polischef Vidir Reynisson.

Den andra faktorn är att vårdsystem­et har klarat av belastning­en och kombinatio­nen av kontaktspå­rning, test och analys av samtliga fall, lägger han till.

Att Island är en avlägsen och isolerad ö med relativt få invånare och bara 200–300 inresande om dagen – att jämföra med 18 000 före pandemin – kan också ha spelat in.

– Men jag tror att det är mindre viktigt än vad folk antyder. Det är en enkel ursäkt för andra länder säger Johanna Jakobsdott­ir, biostatist­iker vid Islands universite­t.

Testar inresande

Även om ekonomin går bra och livet till stora delar har återgått till det normala vidtar Island fortsatt försiktigh­et vid gränsen. Redan strikta kontroller har förstärkts och sedan den 15 januari måste alla som reser in via flygplatse­n Keflavik ta två covidteste­r med fem dagars mellanrum medan de sitter i karantän.

– Det har förstås till stor del att göra med att man vill stoppa nya virusvaria­nter från att ta sig in i landet, säger Jakobsdott­ir.

 ?? FOTO: EGILL BJARNASON/TT-AP ?? Barerna har öppnat på Island – där livet har börjat återgå till det normala. Bilden är tagen i Reykjavik i april förra året.
FOTO: EGILL BJARNASON/TT-AP Barerna har öppnat på Island – där livet har börjat återgå till det normala. Bilden är tagen i Reykjavik i april förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland