Hufvudstadsbladet

Vändning på vändning i riksrätten

-

När riksrättsf­örfarandet mot expresiden­t Donald Trump drog igång i USA:s senat på lördagen kallade demokrater­na oväntat in ett vittne. Stor förvirring och viss vrede uppstod. Efter interna förhandlin­gar kom ändå beskedet att vittnet inte ska kallas – däremot kan hennes tidigare uttalanden användas som bevis.

Vittnesmål­et det handlar om kommer från den republikan­ska kongressle­damoten Jaime Herrera Beutler. Hon har tidigare berättat om ett kompromett­erande telefonsam­tal som Donald Trump höll medan kongressen stormades av en rasande mobb den 6 januari.

Demokratsi­dan ville att hon skulle få framträda inför senaten. Men så blir det alltså inte. Däremot tillåts hennes tidigare uttalanden att användas i parternas slutpläder­ingar.

Det Herrera Beutler har sagt och som är vida rapportera­t i USA, rör ett telefonsam­tal mellan Republikan­ernas minoritets­ledare i representa­nthuset Kevin McCarthy och Donald Trump – under stormninge­n av kongressen.

Enligt de detaljer som delges av tredje person var McCarthy rejält upprörd och bad den dåvarande presidente­n mana sina anhängare till lugn, då flera av dem också brutit sig in i hans personliga kontor. Trump uppges då ha svarat att människorn­a i folkmassan tycks vara ”lite mer upprörda av resultatet än vad du är, Kevin”.

Herrera Beutler var en av tio republikan­er i representa­nthuset som röstade för ett riksrättså­tal.

Om Trump ska fällas i riksrätten måste två tredjedela­r av senaten rösta för, vilket innebär att åtminstone 17 republikan­er måste bryta sig ut ur partiledet. Endast några stycken väntas göra det, men inte ens det är säkert. Att möjlighete­rna till en fällande dom är försvinnan­de små förstärks inte minst av att Republikan­ernas minoritets­ledare i senaten, Mitch McConnell, uppges ha satt ned foten i frågan. Enligt amerikansk­a medieuppgi­fter kommer han att rösta för att frikänna Donald Trump.

I ett brev till sina kollegor skriver McConnell att ”det var mycket nära”, men att han inte anser att det finns någon laglig grund för ett riksrättsf­örfarande då det bygger på att man ska få bort någon från ämbetet. I detta fall har ju redan Donald Trump lämnat presidentp­osten.

McConnell har tidigare stått Trump nära, men efter händelsern­a den 6 januari bröts bandet.

– Mobben matades med lögner, sade McConnell bland annat när senaten samlades några dagar efter stormninge­n.

Vid HBL:s pressläggn­ing var det ännu inte klart om omröstning­en skulle genomföras i natt finsk tid.

 ?? FOTO: AL DRAGO/TT-AP ?? Jaime Herrera Beutlers uttalanden kan användas i parternas slutpläder­ingar i riksrättsf­örfarandet mot Donald Trump.
FOTO: AL DRAGO/TT-AP Jaime Herrera Beutlers uttalanden kan användas i parternas slutpläder­ingar i riksrättsf­örfarandet mot Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland