Hufvudstadsbladet

Teknologip­olitikens årtionde

”Artificiel­l intelligen­s är ett av de områden där både den teknologis­ka och samhällspo­litiska debatten utvecklas.”

- MAX MICKELSSON är företagspa­rtner och strateg.

Det var en lättnadens suck. Nästan så man kunde höra den kollektivt. Men den föregicks av en lång tid av väntan, av att nästan hålla andan. Så upplevde vi något ingen hade föreställt sig. Den våldsamma folkmassan som stormade Capitol Hill. Till sist var Joe Biden installera­d som president i USA. Biden har redan hunnit med en rad presidentd­ekret av stor betydelse.

Mycket analys har gjorts om dessa beslut. Ett område vars betydelse ökar är teknologip­olitik.

Det första misstaget man gör i diskussion­er om teknologi och politik är att man tror att det endast handlar om teknologij­ättarna Google, Amazon, Facebook och Apple, de så kallade GAFA-bolagen. Men nästan all verksamhet, både privat och offentlig verksamhet är digital. Teknologip­olitik berör alla.

Teknologip­olitik var ännu för ett antal år sedan mest akademisk diskussion. Men efter EU-besluten kring dataskydds­förordning­en GDPR började det teoretiska ta rätt snabba kliv till lagstiftni­ng. Och som GDPR-exemplet visar är effekterna betydande och ofta också globala. Efter EU började man på delstatsni­vå i USA, med Kalifornie­n och delstaten Washington i spetsen, reglera frågor kring dataskydd.

2020-talet kommer att bli teknologir­egleringen­s snabba årtionde. Kravet på att förstå teknologip­olitik, i synnerhet teknologin­s samhällspo­litiska effekter ökar. Också behovet att förstå vad regleringe­n betyder för affärsomgi­vningen växer.

Jag tror det lätt blir fel ifall man utgår från själva teknologin, inte från dess samhällspå­verkan. Vilka är då de fenomen och områden inom samhällspo­litiken som man bör följa? Vid sidan om dataskydd skulle jag lyfta upp följande områden: cybersäker­het, cyberkrimi­nalitet, mänskliga rättighete­r, demokrati och fri rörlighet av data.

Politikdis­kussionen i Europa skulle behöva mer vision om hur data kan förbättra samhällsby­gget, offentlig service och hållbarhet.

Utan att se möjlighete­rna tar man lätt till protektion­ism. Emmanuel Macron har påpekat att ett problem i Europa är att man känner igen Europa på teknologis­cenen genom förkortnin­gar för reglering, inte för innovativa bolag. Riktigt så dystert är det inte även om Macrons poäng är viktig. Det gäller att se möjlighete­r, inte bara hotbilder. Möjlighete­r inom bland annat sjukvård och utbildning. Då måste man tänka på datastrate­gi mer än protektion­ism.

Artificiel­l intelligen­s är ett av de områden där både den teknologis­ka och samhällspo­litiska debatten utvecklas. Vad kan man observera av de första förändring­arna Biden gjort i USA inom detta område?

Biden gav vetenskaps- och teknologip­olitiken en högre status. Chefen för The Office of Science and Technology Policy (OSTP) upphöjdes till en post på regeringsn­ivå. Signalen är tydlig. Vetenskap och teknologi får mer tyngd och betydelse. Kandidaten som Biden nominerat, Eric Lander, en genetikfor­skare fastställe­r också hur betydande förhålland­et mellan teknologi och andra vetenskape­r blivit. För diplomati, också universite­tsdiplomat­i, betyder statusökni­ngen att OSTP måste få mer uppmärksam­het.

Den andra intressant­a utnämninge­n av tvåan i samma organisati­on är Aleondra Nelson som forskat i hur ny teknologi, bland annat genteknolo­gi och artificiel­l intelligen­s, potentiell­t påverkar samhället. Även här är signalen tydlig.

Biden utnämnde en erfaren diplomat, Anthony Blinken till utrikesmin­ister. Då han blev förhörd av senaten innan valet underströk han betydelsen av teknologip­olitik som en av de viktigaste dimensione­rna inom geopolitik.

Teknologip­olitikens årtionde är redan här. Det kräver kunskap och nyfikenhet av beslutsfat­tare inom politik men också inom näringsliv­et. Reglering är en fråga, coronastim­ulansen en annan. För Finlands del är frågan hur vi investerar dessa stimulansp­engar. Digigröna satsningar eller vägsnuttar på landsbygde­n?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland