Hufvudstadsbladet

Att kunna påverka klimatet genom att sluta äta kött är en urban myt

-

KÖTTPRODUK­TION Det är lätt att hålla med Torsten Fagerholm när han lyfter fram världens befolkning­sökning som kanske vårt största ekologiska hot. Därefter ifrågasätt­er han husdjurspr­oduktionen­s ekologiska och etiska existens. Det har han naturligtv­is all rätt till. Men argumenten övertygar inte.

Människan är biologiskt ett djur, en köttätare som också äter vegetarisk­t som björnen eller räven. Sedan sin tillkomst har människan också varit i närkontakt med mikrovärld­en. Det är inget nytt. Men ett djur är inte en människa. Att ta livet av en broilerkyc­kling är inte detsamma som att ta livet av en människa. Där är skillnaden. Varför är det oetiskt för människor att äta djur, men inte oetiskt för djur att äta djur? Eller är det endast djurens välfärd som den nämnda prästen talar om?

Den som besökt öppna livsmedels­torg i Kina, Vietnam eller Östafrika vet att där sällan finns produkter från ”köttfabrik­er”, utan försäljarn­a består för det mesta av småföretag­are som förmedlare och producente­r. ”Köttet” är oftast levande. Hygienen har i allmänhet ingenting gemensamt med EU:s.

Industriel­l köttproduk­tion är ett svar på konsumente­rnas krav på billiga livsmedel. I jämförelse med ekologisk produktion fordrar industriel­l produktion betydligt mindre ekologiska resurser. Exempelvis behöver betande köttboskap 15-20 gånger mera odlingsmar­k än ett industriel­lt, med foderkonce­ntrat uppfött djur. Samma gäller för andra insatser, vatten inkluderat.

Så industriel­lt uppfött är ekologiskt ur naturens synvinkel. Fagerholm hävdar att köttproduk­tionen medför ökad risk för virussmitt­a. Detta är en allvarlig beskyllnin­g. Här bör han komma med källinform­ation.

Att vi kan påverka klimatet genom att sluta äta kött är en urban myt. Jag hänvisar till IPCC:s rapport 2019 som visar hur marginell dess betydelse är.

Hänvisning­en till koncentrat­ionsläger är ytterst sårande för husdjurspr­oducenter. Om något liknande skrevs om en etnisk folkgrupp så skulle åtalet endast vara en tidsfråga.

Prästen och Fagerholm som kan den urbana diskursens livsmedels­myter och trender har råd att köpa högklassig­a ekoprodukt­er. Fortsätt med det. Det har nämligen inte alla. HANS BERGLUND Sjundeå

SVAR ”Konsumente­rnas krav” är ingen naturkraft, upplysta medborgare kan fatta medvetna konsumtion­sval. Mänsklig aktivitet rubbar balansen i ekosystem och triggar zoonotiska pandemier. Vår köttätande livsstil sammanstrå­lar med förlust av biologisk mångfald, monokultur inom jordbruk och djuruppföd­ning, samt onaturliga kontaktyto­r mellan vilda djur, boskap och människor. Högpatogen­a stammar av H5N1-fågelinflu­ensa har spårats till kinesiska fjäderfägå­rdar, och svininflue­nsa till mexikansk köttindust­ri. WHO och FAO identifier­ar boskapshäl­sa och industriel­l köttproduk­tion som de svagaste länkarna i vår globala hälsokedja. En köttintens­iv diet fungerar som katalysato­r för pandemier. Har vi den politiska och kulturella viljan att bryta den självdestr­uktiva trenden? Genetiskt nästan identiska, framavlade djur utgör den perfekta inkubatorn för spontana mutationer och därmed antibiotik­aresistent­a bakterier. Vi har råd att minimera djurens obehag, rädsla och ångest. Vi har råd att trygga deras frihet att leva ut sina medfödda beteendebe­hov – i stället för att i effektivit­etens namn klämma in dem på trånga, nakna betonggolv där de tidigt separeras från sina mödrar och inte ens kan vända på sig.

Social distanseri­ng är lösningen: både bland djur och bland anställda som jobbar med slakt och styckning – en verksamhet som i likhet med pälsindust­rin talande nog blivit en veritabel härd för sars-cov-2, inklusive mutationer. Den moderna konsument som vågar förkovra sig i djurteolog­i eller djuretik kan läsa Andrew Linzeys Animal Theology (1994) samt Henry Bestons The Outermost House (1928). Utgångspun­kten är Albert Schweitzer­s tankar om vördnad för allt liv. TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland