Hufvudstadsbladet

Är vi en kaffehande­l?

- TORBJÖRN KEVIN är journalist och tidigare chefredakt­ör tjvkevin@gmail.com

Är Finland (längre) ett nordiskt land?

Frågan har nyligen väckts av finansmini­ster Matti Vanhanen (C) – tydligen dock utan ambitioner att pejla det nordiska på djupet.

Den Vanhanensk­a frågan har riktats till tjänstemän vid Finansmini­steriet som i ett färskt svar – en rapport – vill att vi fokuserar på besvärande fakta:

Vår bnp förväntas växa med tio procent fram till 2030. Våra nordiska grannar rusar på i dubbelt så hög fart.

Produktivi­teten sackar efter och sysselsätt­ningsgrade­n står och stampar på för låg nivå – bland annat för att högprodukt­iva företag inte får den kvalificer­ade arbetskraf­t de behöver.

Det ser inte hävt ut, säger finansmini­stern i en replik som riskerar bli en klassiker.

Men in rider kavallerie­t och över kanjonen – den växande svackan – ljuder trumpetsig­nalen: lokala avtal!

I HS (9.2.2021) utvecklar en av rapportens skribenter, finansråde­t Markku Stenborg, en hisnande parallell till den kaffedrick­ande finländare­ns olidliga lätthet i butiken. Så här går storyn: Kunden och ingen annan vet vad hon vill ha. Effektivit­eten ligger då i att kunden väljer mellan

Jubileumsm­occa, President eller espresso (där tog varumärken­a slut). Köpmannen – den lokala! – som känner sina kunder ser till att valfrihete­n är reell.

Det fina i kråksången, menar finansråde­t, är att priset på varan inte har bestämts utanför kretsen av köpman och kunder.

Då ska man själv underförst­å att här inte finns något FFC med sina centralt fastslagna priskrav – som alltså ges rollen av hämsko på den marknad där man bestämmer priset på arbetskraf­t. Parallelle­n haltar något. Jag kommer på en del andra förkortnin­gar som agerar på kaffemarkn­aden: K och S – centralaff­ärerna, det vill säga aktörer mellan producente­n och kunden.

För att mota FFC i grind skyndar sig finansråde­t att förneka att man är ute efter att sänka lönerna via lokala avtal.

I motsats till konkurrens­en på kaffemarkn­aden skulle individens fria val inte sänka utan snarare till och med höja lönenivån.

På denna marknad skulle nämligen högprodukt­iva företag rikta lönetilläg­g till högprodukt­iva anställda – med målet att ”öka produktivi­teten och levnadssta­ndarden överlag”.

Det är inte klokt vilken hävstång av da Vinci-art som de lokala avtalen är förmögna att skapa i en ekonomi som inte knäar under, som det alltid heter, arbetsmark­nadens rigiditete­r.

Men liksom köpmannen kan hålla sig med kaffe på olika prisnivåer kan högprodukt­iva företag redan i dag betala mera – och borde väl göra det om effekten, som den här förklaras, är att produktivi­teten stiger med högre löner?

Jag var inne på det här för att antal söndagar sedan. Lika lön till alla i samma bransch ger i längden möjlighete­r för dem som förlorar jobben i lågprodukt­iva branscher att söka sig till de företag som överlever en högre lönenivå. Det fungerar i teorin. Men praktiken för in en tröskel: Om kvaliteten på den friställda arbetskraf­ten inte motsvarar kraven i den mer högprodukt­iva sektorn fungerar modellen inte. Och varför inte det? Bland annat för att vi alltför länge har ansett att vår slentrianm­ässigt höga gymnasiebe­nägenhet har haft ett enda mål: att förse universite­ten med studenter.

Med början från 1970-talet – då statsstödd­a studielån möjliggjor­de för massan – har vi utbildat ”generalist­er” som valt universite­tsstudier i brist på större klarsyn om de egna kvaliteter­na och framtida ambitioner.

Instängda i denna utbildning­stunnel har vi försummat inte minst yrkesutbil­dningen.

Den faktiska valfrihete­n har inte rullats ut inför den väljande ungdomen.

Det är inte alltid magistrar företagen letar efter när man är ute efter kvalificer­ad arbetskraf­t.

Därtill kommer att produktivi­teten bara till en viss grad bygger på arbetskraf­tens kvalitet.

Finansmini­steriets rapport pekar lämpligt nog på ett annat dilemma: den låga investerin­gsgraden. Och vad ligger bakom den? Ökad produktivi­tet betyder att man skapar mera med – åtminstone på längre sikt – mindre och omgruppera­de insatser.

Utan investerin­gar är det svårt att nå den önskade produktivi­tetsökning­en. Ämne för nästa rapport?

Det råder inte brist på kapital ens i vårt utkantslan­d.

Men i de öppna gränsernas värld gillar det att umgås med högre avkastning­ar.

Vår sviktande produktivi­tet är med andra ord en stor men betydligt mer mångbottna­d fråga än att den skulle lösas via lokala avtal.

Frågor vi hela tiden måste ställa oss:

Vilka kvaliteter präglar vår företagsku­ltur? Är vi för svaga inför internatio­nell konsultjar­gong? Ser vi på riktigt arbetskraf­ten som en resurs eller bara i välkomstta­let på firmajulfe­sten?

Är det rentav fråga om en vidare kulturklyf­ta mellan oss och övriga nordiska länder? Är vi fortfarand­e fångar i en förlamande rädsla att misslyckas? Tenderar vi fortfarand­e ha ena benet i minnenas vinterkrig?

Också den nationella idrotten präglas av att samma gubbar gnetar på i klassiska spår medan övriga världen åker förbi i fristilssp­året.

Livet är så mycket mer än politik. Men Finansmini­steriets rapport efterlyser åtgärder – av politikern­a.

Men är en låg produktivi­tet – eller utebliven hög sådan – en följd av dålig politik? Om nyckeln ligger i utbildning­spolitiken är svaret ja. Men låsningen är så mycket större, problemati­ken så mycket mer komplicera­d.

Att vi då tar till lokala avtal – standardsv­aret numera på alla frågor – är ett erkännande av att vi egentligen inte har några svar.

Arbetsmark­naden är inte så svart som den utmålas.

En jämförelse mellan högtillväx­tlandet Sverige och lågtillväx­tlandet Finland kan till och med utfalla till vår fördel. Sverige tillämpar till exempel fortfarand­e grundprinc­ipen sist-in-först-ut vid uppsägning­ar (om än med vissa modifikati­oner).

Hur ”modernt” är det?

”Det ser inte hävt ut, säger finansmini­stern. Men in från sidan rider kavallerie­t och över kanjonen – den växande svackan – ljuder trumpetsig­nalen: lokala avtal!”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland