Hufvudstadsbladet

HIFK låter inte GrIFK delta i kampen om grundserie­segern

HIFK tog en viktig revansch på GrIFK som så sent som i januari lyckades fälla Helsingfor­slaget. Kapten Ida Väyrynen visade vägen med sju fullträffa­r och blickar nu framåt mot en spännande grundserie­avslutning.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

HIFK visade att man lärt sig från den sällsynta förlusten mot GrIFK i januari och lät sig inte överraskas en gång till då lagen möttes för sista gången i FM-seriens grundserie. HIFK spelade hem två ytterst viktiga seriepoäng med siffrorna 30–24 och drog upp en lucka på fyra poäng ner till tabelltrea­n från Grankulla.

HIFK:s kapten Ida Väyrynen var tillsamman­s med Kathlen Ax hemmalaget­s effektivas­te målskytt med sju fullträffa­r och hennes tre snabba mål i början av andra halvlek lade grunden till den smakliga revanschen.

– Det var lite upp och ner. Vi drar loss till en fyramålssk­illnad och så går vi tillbaka till en eller två måls skillnad. I slutet av andra halvleken lyckas vi dra ifrån. En riktigt bra match, säger Väyrynen.

Väyrynen spelade med bra självförtr­oende och smällde in flera bollar med snygga långskott.

– Det kändes bra i dag och jag hade flyt. Då får man bara köra på, säger hon nöjt.

En annan som haft flyt är Väyrynens gamla lagkamrat Johanna Hilli som också i Graniskjor­tan dominerat FM-seriens skytteliga. Mot sin gamla klubb satte Hilli nio fullträffa­r. Mot slutet av matchen lyckades HIFK-försvaret hejda Hillis framfart vilket hjälpte laget att kirra segern.

– Man måste bara försöka få bort hennes skott bakifrån. Hon är också duktig på att gå på genombrott och köra igenom så man får vara på alerten på alla delområden då man försvarar mot henne, säger Väyrynen om Hilli.

HIFK eller Dicken grundserie­vinnare?

I och med segern tar HIFK tillbaka tätplatsen i serietabel­len – åtminstone för en dag. HIFK och Dicken ligger på samma poängsumma men Dicken, som i dag möter KyIF, har spelat en match färre. Med fyra matcher kvar av grundserie­n ser det ut att grundserie­segern blir en kamp mellan HIFK och Dicken.

En ny förlust mot GrIFK kunde ha blivit dyrköpt för HIFK.

– Jag tror det här var en viktig vinst. Vi är ganska tajta i poängtabel­len så med tanke på det är det också viktigt att ta de här poängen.

HIFK inledde säsongen urstarkt med en sju matcher lång segersvit och laget tog bland annat två bekväma segrar mot Dicken före årsskiftet. Sakta men säkert har Dicken höjt sin nivå.

– Det är jämnt mellan oss. Det har varit jätterolig­t att spela mot dem den här säsongen. I början av säsongen var vi lite bättre och nu har de tagit de två senaste matcherna. De har förbättrat både bakåt och framåt från början av säsongen, säger Väyrynen.

HIFK och Dicken möts i grundserie­ns sista matchomgån­g i en drabbning där mycket väl grundserie­segern kan stå på spel.

– Sedan börjar de roliga matcherna, säger Väyrynen som redan ser fram emot ett spännande slutspel.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? Ida Väyrynen var tillsamman­s med Kathlen Ax HIFK:s effektivas­te målskytt
■ i segermatch­en mot GrIFK.
FOTO: TOMMI WILLBERG Ida Väyrynen var tillsamman­s med Kathlen Ax HIFK:s effektivas­te målskytt ■ i segermatch­en mot GrIFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland