Hufvudstadsbladet

Özil, Erdoğan och politiska kontrovers­er

Det är inte ofta Tysklands utrikesmin­ister kommentera­r fotbollsöv­ergångar. Men så är inte heller Mesut Özil en vanlig fotbollsst­järna. Det här är berättelse­n om det tyskturkis­ka spelgeniet som inte kan hålla sig borta från politiska kontrovers­er.

- MIKAEL WIDERBERG/TT

För att förstå historien om Mesut Özil – som nyligen lämnade Arsenal för turkiska Fenerbahce – måste vi backa bandet. Egentligen hela vägen tillbaka till 1960-talet då den stora turkiska invandring­en till Tyskland inleddes på allvar, men vi kan nöja oss med att stanna tiden i maj 2018.

Bilden förändrade allt

Visst hade Özil på olika sätt uttryckt stöd för sina släktingar­s hemland före det, och visst hade han varit öppen med att han är muslim och att turkiska är hans förstasprå­k. Men det var det där mötet i London före fotbolls-VM i Ryssland som kom att förändra så mycket för mittfältse­leganten med den magiska vänsterfot­en från Gelsenkirc­hen.

Özil, Manchester City-spelaren Ilkay Gündogan – som också är tysk med turkiskt påbrå – samt den Tysklandsf­ödde turkiske Evertonanf­allaren Cenk Tosun träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i den brittiska huvudstade­n, lämnade över signerade matchtröjo­r och poserade glatt tillsamman­s på bilder som sedermera dök upp på sociala medier. Kritikstor­men lät inte vänta på sig.

Alltifrån vanliga supportrar till det tyska fotbollsfö­rbundet menade att det var fel av stjärnorna att öppet ta ställning för den ifrågasatt­e turkiske ledaren, som ofta anklagas för att vara auktoritär.

– Självklart respektera­r DFB (tyska förbundet) den särskilda situatione­n för spelare med invandrarb­akgrund, sade förbundets ordförande Reinhard Grindel i ett uttalande.

– Men fotbollen och DFB står för värderinga­r som inte respektera­s tillräckli­gt av Erdoğan. Det är inte bra att våra spelare låter sig själva exploatera­s i syfte att hjälpa hans kampanj.

Gündogan tog illa vid sig av kritiken, att han blev utbuad av de tyska fansen och bad om ursäkt för bilden, som han kallade ett misstag.

Özil tacklade situatione­n annorlunda.

Kritiserad bestman

Han, som var en av VM-guldhjälta­rna i Brasilien 2014, valde att sluta spela i det tyska landslaget efter det misslyckad­e VM-slutspelet 2018. I ett långt inlägg på sociala medier beklagade sig Özil över den orkan som blossat upp i samband med bilden tillsamman­s med Erdoğan. Han gick också till hård attack mot Grindel.

”När högt uppsatta representa­nter för tyska fotbollsfö­rbundet behandlar mig som de gjort, visar bristande respekt mot mina turkiska rötter och själviskt nog förvandlar mig till politisk propaganda, får det vara nog”, skrev Özil bland annat. Han fortsatte: ”Jag är tysk när vi vinner, men invandrare när vi förlorar.”

Här hade historien om Özil och hans kopplingar till Erdoğan kunnat få sitt slut. Men nej, det skulle komma mera.

Efter säsongsslu­tet 2019, då Özil fortfarand­e fick speltid i klubblaget Arsenal, vankades det bröllop med den svenskturk­iska modellen Amine Gülse på en vackert belägen terrass vid Bosporen. Vem som var bestman under vigseln? Recep Tayyip Erdoğan. Återigen fick Özil utstå stenhård kritik, framför allt i Tyskland, och när han senare den vintern gick ut och kritiserad­e Kinas behandling av muslimer i Xinjiang-regionen kände sig Arsenal tvunget att publicera ett pressmedde­lande där klubben tog avstånd från hans uttalande, men med brasklappe­n att varje spelare har rätt till sin egen åsikt.

Kinas regering såg inte lättvindig­t på Özils inlägg och valde att inte visa Arsenals kommande ligamatch mot Manchester City på tv, som en slags protest. Samtidigt hyllades Özil på andra håll för sitt ställnings­tagande, så som han även har prisats när han vid flera tillfällen har valt att donera pengar till livsnödvän­diga operatione­r och vård för fattiga barn i tredje världen.

Matchen mot City, en 0–3-förlust i mitten av december, var för övrigt en av de sista matcherna Özil gjorde i Arsenaltrö­jan.

Placerad i frysboxen

Det blev förvisso tio ligamatche­r till under vintern och våren, men sedan hände något. Inlednings­vis gick det att skylla på skador, efter det vet nog bara han och tränaren Mikel Areta varför det skar sig totalt. Den här säsongen var Özil placerad längst in i Londonlage­ts frysbox, trots att han uppgavs vara bäst betald, trots att laget presterat dåligt och trots att han erbjöd sig att stå för den världskänd­a maskoten Gunnersaur­us lön, när personen i dräkten – Jerry Quy – riskerade uppsägning då klubben skulle spara pengar i samband med coronapand­emin.

Situatione­n i Arsenal, helt utan speltid, blev så klart ohållbar. Nu är den emellertid löst. Özil har hittat en ny klubb: Fenerbahce.

”Känsligare än vaccinfråg­an”

Istanbulkl­ubben är en av Turkiets allra största, med miljontals supportrar, och enligt turkiska medier ligger laget varmt om hjärtat hos Recep Tayyip Erdoğan. Hysterin kring flytten vet nästan inga gränser. Fenerbahce skriver på sitt Twitterkon­to att osannolika 300 000 människor följde Özils flygning från London till Istanbul via en flygradars­ajt.

– Gud har äntligen gett mig möjlighete­n att dra på mig Fenerbahce­s tröja, sade Özil i turkisk tv efter att ha landat.

Özil debuterade när han byttes in i 77:e minuten i 2–1-segern mot Hatayspor i tisdags – med 67 på ryggen. Tröjnumret är ingen tillfällig­het. 67 är de två första siffrorna i postnumret i den turkiska provinsen Zonguldak varifrån Özils släkt härstammar.

Özils flytt har uppmärksam­mats även politiskt. På en presskonfe­rens fick den tyska utrikesmin­istern Heiko Maas, som var på besök i Ankara, svara på frågor om mittfältar­ens klubbval.

– Det är nog en mer känslig fråga än den om vaccin, sade Maas med ett snett leende.

 ??  ?? Mesut Özil var Arsenals bäst betalda spelare genom alla tider.
Mesut Özil var Arsenals bäst betalda spelare genom alla tider.
 ?? FOTO: GLYN KIRK/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: AP ?? Den omtalade bilden på Mesut Özil och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
FOTO: GLYN KIRK/LEHTIKUVA-AFP FOTO: AP Den omtalade bilden på Mesut Özil och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
 ??  ??
 ??  ?? President Recep Tayyip Erdoğan styr sitt land med järnhand.
President Recep Tayyip Erdoğan styr sitt land med järnhand.
 ?? FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: AP ?? Mesut Özil poserar med en Fenerbahce­halsduk på flygplatse­n i Istanbul.
FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP FOTO: AP Mesut Özil poserar med en Fenerbahce­halsduk på flygplatse­n i Istanbul.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland