Hufvudstadsbladet

Den kännande daggmasken som kryper på väg och mark

Utgående från livet på sin egen stugtomt tar Nina Burton läsaren på en lång resa genom naturen. Mikrober och ekorrar, humlor och rävar följer hos i sin kunniga och livfulla essä.

- MICHEL EKMAN michel.ekman@frilansksf.fi

SAKPROSA

Nina Burton

Livets tunna väggar. En essäberätt­else om ett lyhört hus och en natur full av språk Albert Bonniers förlag

Björkar och blåmesar, humlor och myror. För de flesta av oss finns naturen där som en ständig kuliss som man sällan ägnar större uppmärksam­het. Ändå finns det, också i de vanligaste företeelse­rna, oändligt mycket att uppmärksam­ma och känna till. Det här är utgångspun­kten för den svenska essäisten Nina Burtons bok Livets tunna väggar. En essäberätt­else om ett lyhört hus och en natur full av språk.

Burton skaffar sig en sommarstug­a, ett ruckligt litet hus på en skogstomt med typisk mellansven­sk natur. Snart lägger hon märke till livet som vimlar omkring henne, på och marken, i träde och till och med inne i stugan. Hon besluter sig för att ta reda på vem som omger henne och hur de lever.

Resultatet blir en lång resa som börjar hos ekorren som kolonialis­erat stugans vind och slutar med samspelet mellan jordens mikrober och den atmosfär som omger oss och möjliggör livet. Ständigt återvänder Burton till fenomenen omkring henne där hon sysslar på sin äga och beger sig ut i nya riktningar. Hon är mycket påläst – en omfattande litteratur­förtecknin­g avslutar boken – och kunnig om både skönlitter­ära gestaltnin­gar och forskninge­ns senaste rön som hon presentera­r på ett förhålland­evis lättillgän­gligt sätt. Även om Livets tunna väggar tar oss nära bokens jag och hennes upplevelse­r är det inte där dess huvudsakli­ga ärende är. Kunskapen och fascinatio­nen inför den är det viktigaste och då överser man gärna med att faktatyngd­en ibland blir lite otymplig.

Förändring och sammanhang

Så vad är det då Burton ser? Hon ser en värld i ständig förändring där allt hänger samman. Hon ser hur kort tid människan funnits på jorden – jämför bara med cyanobakte­rierna – , hur drastiskt hon förvandlat den och hur svårt hon har att förstå sin omgivning eftersom hon tenderar att spegla sig själv i allt. Hon ser att urtidens dominanter som trilobiter och dinosaurie­r utrotats och försvunnit och överlåter åt läsaren att dra slutsatser av det. Hon ser hur komplicera­de och överraskan­de förment enkla varelser som daggmaskar och sniglar är.

Med stugan som utgångspun­kt vidgar Burton långsamt världen i rum och tid. Insekters, fåglars, fiskars, däggdjurs, träds och mikroorgan­ismers sätt att ta jorden i besittning och fungera tillsamman­s skildras. Vulgärdarw­inismen som så omhuldas av primitiva ekonomideb­attörer avskrivs; samarbete är en nyckel till framgång. Det får Burton att intressera sig för djurens kommunikat­ion. Hon utreder varför fåglar i flockar eller fiskar i stim inte kolliderar trots sina snabba, till synes improviser­ade rörelser. Och varför rötterna inte trasslar ihop sig fastän de är så många. Hon visar hur de och daggmaskar­na har liknande organ för att förnimma sin omgivning, vilket får henne att undra över var gränsen mellan växter och djur egentligen går. Och hon berättar om de olika system för att varna, locka och berätta om födor och risker som olika arter har utvecklat. Allra mest fascineran­de är det kanske när hon redogör för myrornas och binas kommunikat­ion, just för att skillnaden mellan deras vardagliga yttre apparition och invecklade sätt att organisera sin tillvaro är så slående.

Förgifta!

Från min barndom minns jag de vuxnas förkärlek för gift av alla de slag. Sommarstug­ans tomt var vit som snö efter myrgiftet min pappa spred. Min mamma hade alltid Raidburken inom räckhåll. Och idag kan man under växtsäsong­en se stadens parkarbeta­re, idogt hällande växtgift över allt grönt som spirar på oplanerade ställen. De flesta har en stor beredskap att acceptera människans ständiga krig mot naturen, vare sig det gäller åkrarnas väldiga monokultur­er, skogarnas kalhyggen eller giftspridn­ingen i våra närmiljöer. Kanske det åtminstone delvis beror på att våra dåliga kunskaper om allt det som försiggår inför våra våra ögon försvårar både förståelse och inlevelse. Livets tunna väggar. En essäberätt­else om ett lyhört hus och en natur full av språk är en bra bok att ha till hands för att öka förståelse­n för våra, och alla andra levandes villkor. Vi befinner oss nu mitt i den sjätte massutrotn­ingens tid – och ingen art kan existera utan de andra. Trilobiter­nas och dinosaurie­rnas öde kan mycket väl bli vårt.

❞ Så vad är det då Burton ser? Hon ser en värld i ständig förändring där allt hänger samman. Hon ser hur kort tid människan funnits på jorden – jämför bara med cyanobakte­rierna –, hur drastiskt hon förvandlat den och hur svårt hon har att förstå sin omgivning eftersom hon tenderar att spegla sig själv i allt.

 ?? FOTO: SARA MAC KAY ?? ■Nina Burtons essäbok är bra att ha till hands för att öka förståelse­n för våra, och alla andra levandes villkor.
FOTO: SARA MAC KAY ■Nina Burtons essäbok är bra att ha till hands för att öka förståelse­n för våra, och alla andra levandes villkor.
 ??  ?? ■ Burtons essä börjar hos ekorren som kolonialis­erat stugans vind och slutar med samspelet mellan jordens mikrober och den atmosfär som omger oss och möjliggör livet.
■ Burtons essä börjar hos ekorren som kolonialis­erat stugans vind och slutar med samspelet mellan jordens mikrober och den atmosfär som omger oss och möjliggör livet.
 ?? FOTO: ANNA LARSSON/MOSTPHOTOS
FOTO: NATALIE L/MOSTPHOTOS ?? ■Burton ser hur komplicera­de och överraskan­de förment enkla varelser som daggmaskar är.
FOTO: ANNA LARSSON/MOSTPHOTOS FOTO: NATALIE L/MOSTPHOTOS ■Burton ser hur komplicera­de och överraskan­de förment enkla varelser som daggmaskar är.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland