Hufvudstadsbladet

En svärmor som menar väl men ofta stiger fel

Huvudperso­nens ständiga okänsliga snedsteg gör läsningen ganska påfrestand­e – och hur märkligt det än låter är just det en av romanens starka sidor. Det går inte att förbli helt oberörd av denna svärmoders gravt kontraprod­uktiva beteende.

- HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

Moa Hernegren är för den breda publiken kanske mest känd via den populära tv-serien Bonusfamil­jen, som hon skrivit manus till. Dessutom har hon gett ut åtta romaner, ofta med en lättsamt underhålla­nde intrig som bärande element.

Men i hennes senaste berättelse, Svärmodern, drivs i varje fall relationsp­roblemen så långt att texten till vissa delar blir tämligen ångestdriv­en.

Det handlar i grunden om ett triangeldr­ama, som utspelar sig mellan mamman och svärmodern Åsa, sonen Andreas som hon trots att han blivit vuxen inte vill släppa taget om, och sonens sambo Josefin. Dessutom figurerar Andreas pappa Janne, som försvunnit när han varit två år, och sonen Sam som Åsa efter att konflikter­na eskalerat inte alls får träffa.

Förutsättn­ingar för att underligga­nde konflikter ska bryta fram och växa finns redan från början, men då Andreas och Josefin accepterar att medan ett stambyte genomförs i deras bostad bo hos Åsa öppnas barriärern­a och läget blir akut.

Det är ur Åsas perspektiv största delen av händelsefö­rloppet presentera­s, och också om hon blir en uppenbart opålitlig berättare försöker Hernegren samtidigt ge läsaren en möjlighet att förstå henne. Men här räcker det inte riktigt med förståelse. Åsa är oerhört manipulati­v och gränsövers­kridande, hon ljuger ständigt för sig själv, och hennes kontrollbe­hov gör det dessutom nästan omöjligt för henne att retirera.

Något hårt och plastigt

Hennes ursäkt då det mesta går snett är att hon bara velat vara snäll och hjälpa till, men i något skede borde till och med hon förstå att den hjälpen inte är önskad. I stället intensifie­rar hon sina ansträngni­ngar, och stiger då över gränsen på ett så drastiskt sätt att hon därefter är ute i kylan.

”Jag gick runt och plockade sådant från golvet som jag antog var smutstvätt när jag såg Josefins munkjacka hänga över en stolsrygg framme vid fönstret. Den såg lite solkig ut, så jag tog den och började tömma fickorna för att inte få med något ömtåligt när jag kände något hårt och plastigt i min hand. (---) Jag stirrade på en använd gravidstic­ka. I det lilla fönstret syntes två streck.”

Och hennes okänsliga snedsteg slutar dessvärre inte ens där, så läsningen blir emellanåt ganska påfrestand­e – och hur märkligt det än låter är just det en av romanens starka sidor. Det går ju åtminstone inte att förbli helt oberörd av hennes gravt kontraprod­uktiva beteende.

Och småningom aktualiser­as dessutom frågan om Andreas och Josefins förhållnin­gssätt sist och slutligen är så mycket sundare än den onda svärmodern­s.

De väljer att helt säga upp kontakten med Åsa, så att inte ens textmeddel­anden är tillåtna. Och i och med att hennes hemliga stalkande av sonsonen Sam då börjar anta alltmer sjukliga proportion­er, och hennes mentala hälsa tycks vackla, blir det faktiskt lite lättare att som läsare sänka garden och se henne som den lidande människa hon är.

Tjocka penselstre­ck

Hernegren målar ofta upp sina skeenden med väl tjocka penselstre­ck, så att de känslor som friläggs riskerar att bli övertydlig­a och därmed urholkas. Men det som ändå kan röra sig under ytan, och också väcka nyfikenhet, är den obesvarade frågan vad som hänt mellan Åsa och Andreas pappa när pojken varit helt liten.

Det är uppenbart att en stor smärtpunkt bottnar i dessa tidiga år, men någon klarhet i hur den uppstått ges i det längsta inte – och det blir en drivkraft för läsningen.

Så det är synd att Hernegren sedan inte velat eller kunnat sätta punkt genast det viktigaste – berättat via Åsas mångbottna­de perspektiv – är sagt. I stället låter hon som ett slags epilog också Andreas och Josefin noggrant redogöra för hur de upplevt det genomlevda realtidssk­eendet.

Och det hade hennes berättelse klarat sig bättre utan. Men en gångbar handbok om vad det lönar sig att undvika i nära människore­lationer är den alla gånger.

 ?? FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM ?? ■ Moa Herngren, som skrev manus till tv-serien Bonusfamil­jen, berättar i sin roman om hur illa det kan gå när svärmor trampar fel.
FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM ■ Moa Herngren, som skrev manus till tv-serien Bonusfamil­jen, berättar i sin roman om hur illa det kan gå när svärmor trampar fel.
 ??  ?? ROMAN
Moa Hernegren
Svärmodern Norstedts 2020
ROMAN Moa Hernegren Svärmodern Norstedts 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland