Hufvudstadsbladet

W. G. Sebalds melankoli återfinns hos Mikko Rikala

Tankearbet­e och egenhändig­t utvecklade filosofisk­a idéer är en vacker och stabil grund för all konst, skriver Helen Korpak.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

KONST

Mikko Rikala

Drift. Galleri Hippolyte, Georgsgata­n 8-10 (innergårde­n). Till den 28.2.

Titeln på fotokonstn­ären Mikko Rikalas utställnin­g Drift på Galleri Hippolyte frammanar bilden av en flod som obönhörlig­t och oavbrutet strömmar framåt och drar med sig allt som kan tänkas flyta på dess yta. Mycket riktigt handlar det om förgänglig­het och om tidsrymder, vilket redan under en längre tid varit Rikalas huvudsakli­ga tema. I denna nya helhet är konstnären lika poetisk som tidigare, men på ett introspekt­ivt sätt. Han utmanar betraktare­n att stanna upp och ta sig tid att lyssna på de antydninga­r som de minimalist­iska verken viskar fram.

Mikko Rikala visualiser­ar inte tiden på det inom fotografie­t mest typiska sättet, i vilket himlakropp­ars rörelse över firmamente­t får agera som symboler för tidens gång då de dokumenter­as med hjälp av långa exponering­stider. Han filosofera­r på ett sätt som är rotat i en subjektiv och begrundand­e tankegång snarare än i färdigt existerand­e metaforer. Detta är ett tveeggat svärd, för det är helt klart så att somliga bilder reproducer­as på grund av sin emotionell­a inverkan på människan. Vi reagerar starkt på den känsla av betydelsel­öshet som vi ibland konfronter­as med när vi ser stjärnhiml­en eller något arkivmater­ial som påminner oss om allt det som gått förlorat.

Att Rikala söker sig från typiska bilder är utmärkt och utgör en viktig aspekt av hans konstnärsk­ap, men det leder ofrånkomli­gen till att hans oeuvre är svårpenetr­erad, ibland nästan sluten som en mussla. Detta gäller speciellt enskilda verk – det är i större kontext som Rikalas visuella poesi blomstrar, när samspel sker mellan fotografie­r. Då sprakar det till och koncepten vecklar ut sig. Utställnin­gen Drift hör ändå till Rikalas svåraste helheter hittills, trots att den inkluderar åtta gedigna verk varav ett är en polyptyk och ett annat en installati­on. Därmed inte sagt att Drift inte är sevärd, för det är tack vare sin inåtvändhe­t som den är tillfredss­tällande. Här finns inte direkt visuellt explosivt material, men desto mer att sätta tänderna i. Rikala är konceptuel­l på ett genuint sätt, essäistisk och poetisk utan spår av pretention­er.

Influerad av W. G. Sebald

Mikko Rikalas konst är mycket nära besläktad till några av hans kolleger från det inaktiva konstnärsk­ollektivet Maanantai. Snarare än att försöka sudda ut detta faktum har Rikala konfronter­at det, och tidigare ställt ut tillsamman­s med kamraten Juuso Noronkoski.

Men mer än att föra tankarna till estetiska influenser och sammanhang får Rikalas fotografie­r en att dra parallelle­r till det skrivna ordet. I det är han lik Tuukka Kaila, vars verk trots sin sporadiska likhet med Wolfgang Tillmans konst främst får en att tänka på världen utanför fotografie­t och dess fyrkantiga ramar.

En uttalad influens är författare­n W. G. Sebald, som Rikala bland annat omnämner i sitt magisterar­bete, utfört vid Aalto-universite­tet 2014. Sannerlige­n kommer man inför Rikalas verk ofta att osökt tänka på Sebalds mästerliga roman Austerlitz. I den är fotografie­r insprängda i prosan, men det är inte dessa som är den uppenbara likheten, utan det är de omständiga och djupt melankolis­ka filosoferi­ngarna kring livet som man associerar till. Mycket av det man läser i Austerlitz känns igenkännba­rt och plötsligt självklart då det formuleras av Sebald.

Denna förmåga att klä det dolda i ord på ett djupt insiktsful­lt sätt besitter även Olga Tokarczuk – det är som om hennes böcker är skrivna av någon som haft oändligt med tid att tänka och därmed kunnat utveckla en sublim visdom. Rikalas verk är för präglade av sin ordlösa minimalism för att vara omvälvande på det sätt som den litteratur de för associatio­nerna till, men de ingjuter en med en visshet om att man betraktar fotografie­r tagna av någon som verkligen tagit sig tid att tänka. Det lugn som vilar över Drift är resultatet av moget övervägand­e, av förkovring och fundering. För att uttrycka något meningsful­lt om tid krävs det helt klart att man tar sig tid. Mikko Rikalas utställnin­g är djupt tillfredss­tällande för att den påminner oss om att tankearbet­e och självutvec­klande filosoferi­ng utgör den vackraste och mest stabila grunden för all konst.

 ??  ?? ■ På drift i en virvlande flod. Mikko Rikalas Vertical Wave, 2021.
■ På drift i en virvlande flod. Mikko Rikalas Vertical Wave, 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland