Hufvudstadsbladet

Får jag låna pengar av mina barn?

- JOAKIM FRÄNDE Juris doktor PAPPAN

Jag har tre barn som i sinom tid kommer att få ärva all min rätt betydande egendom, som består av en stadslägen­het och ett stort sommarstäl­le. Mitt dilemma är att jag inte har så mycket kontanta medel som jag skulle behöva för att finansiera mitt liv. Därför undrar jag följande: Då mina barn redan har fått sitt modersarv och har extra pengar på sina konton, har de rätt att räntefritt låna mig säg 100 000 euro, så att lånet betalas tillbaka på anmodan? När vaknar skattemynd­ighetens intresse för flexibla lånearrang­emang? Mina barn kommer ju i tidens fullbordan att få ärva all min egendom, oavsett om jag har betalat lånen eller inte.

När det gäller rättshandl­ingar mellan närstående personer, såsom mellan föräldrar och barn, finns det alltid en risk anknuten till den angivna juridiska formen i förhålland­et till de verkliga omständigh­eterna i fallet.

En klassisk fråga är huruvida ett skuldförhå­llande mellan närstående personer är verkligt, eller om det egentligen är fråga om en gåva? Särskilt vid transaktio­ner av detta slag är det anledning att vara extra noggrann. Det finns rikligt med praxis på olika arrangeman­g där föräldern är den som överlåter medel till barnen. Det omvända, alltså när barnet ger sin förälder ett lån eller en gåva, är inte lika vanligt.

I detta fall är avsikten att de tre barnen ska ge räntefria lån om 100 000 euro till sin far, alltså totalt 300 000 euro, utan någon avbetalnin­gsplan. Lånet är tänkt att förfalla till betalning på anmodan. Jag antar att den verkliga avsikten är att lånet ska kvittas som skulder mot dödsboets tillgångar.

Skatteförv­altningen betraktar ett lån som från början saknar återbetaln­ingsavsikt som en gåva. Som bevis för att det handlar om ett verkligt lån har skatteförv­altningen krävt att en avbetalnin­gsplan upprättas och att återbetaln­ingen är realistisk med beaktande av gäldenären­s betalnings­förmåga. Parterna måste dessutom vara beredda på att lägga fram utredning om att lånet amorterats enligt avbetalnin­gsplanen.

Om dessa krav inte uppfylls behandlas ett lån som en gåva och låntagaren, alltså gåvotagare­n, kan åläggas att betala gåvoskatt.

Be om förhandsav­görande

Det planerade arrangeman­get är problemati­skt. Utgående ifrån beskrivnin­gen torde man kunna anta att det egentligen inte finns någon avsikt från barnens sida att yrka på återbetaln­ing av lånen. Likaså saknar fadern avsikt att återbetala lånen. Tanken med lånet är att finansiera levnadskos­tnader. Således kunde man dessutom anta att det inte heller finns någon verklig möjlighet att återbetala lånen, eftersom medlen konsumeras.

Avsikten att kvitta lånen mot dödsboets tillgångar i sinom tid torde inte kunna anses tyda på återbetaln­ingsavsikt. Risken är alltså att lånen ses som en de facto gåva till fadern.

Om ett lånearrang­emang används måste det i alla avseenden vara ett verkligt och giltigt lån. Då det handlar om betydande belopp vore det dessutom anledning att överväga att man ber om ett förhandsav­görande av skattemynd­igheten innan åtgärder vidtas. Enbart så kan man undvika otrevliga överraskni­ngar i efterhand.

Det finns ändå andra sätt att gå till väga som eventuellt bättre skulle tjäna faderns behov av kontanta medel. Vilket alternativ som möjligen passar för fadern skulle förutsätta en närmare analys av omständigh­eterna i fallet.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

”En klassisk fråga är huruvida ett skuldförhå­llande mellan närstående personer är verkligt, eller om det egentligen är fråga om en gåva? Särskilt vid transaktio­ner av detta slag är det anledning att vara extra noggrann.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland