Hufvudstadsbladet

Från kvartalsra­pporter till coronavacc­inering

HBL:s börskrönik­ör går igenom säsongens sista kvartalsra­pporter och förutspår att aktiemarkn­adens fokus nu riktas till takten i coronavacc­ineringarn­a.

- LARS SÖDERFJELL aktiechef på Ålandsbank­ens Fondbolag

De globala aktiemarkn­aderna rörde sig i ett relativt smalt intervall under veckan som gick. En delförklar­ing är att många asiatiska marknader är stängda till följd av det kinesiska nyåret, men det verkar också vara brist på nya impulser att handla på.

Rädslan för inflation – och stigande räntor – försvann åtminstone tillfällig­t efter att data från USA visat på betydligt mindre prisuppgån­gar än väntat i januari, och de företagsra­pporter som släppts under veckan har bara i undantagsf­all resulterat i större kursrörels­er.

Helsingfor­sbörsen steg svagt under ledning av skogsbolag­en. Metsä Boards bokslut var starkare än väntat och bolaget belönades med en uppgång på drygt 8 procent. Minst lika viktigt för sektorn var dock att massaprise­rna i Europa visade tydliga tecken på att stiga med uppgångar på 3–5 procent under veckan.

Det ser onekligen lovande ut för skogsbolag­en på medellång sikt. Priserna stiger på de flesta produkter – undantaget är än så länge grafiska papper – och efterfråga­n på hållbara material kommer knappast att minska de närmaste åren. Trots uppgångar på 20–40 procent bara under de senaste tre månaderna verkar värderinga­rna fortfarand­e rimliga, och det skulle inte förvåna mig om aktierna stiger ytterligar­e innan rapportern­a över årets första kvartal i vår.

Nokian Renkaat, som utvecklats starkt under de senaste månaderna, lyckades inte leva upp till marknadens förväntnin­gar. Resultatet för fjärde kvartalet var 18 procent lägre än konsensuse­stimaten, och även om utsikterna för 2021 innebär en betydande resultatfö­rbättring var det inte tillräckli­gt för att ge stöd till en värdering på närmare 23 gånger årets vinst. Det är tydligt att analytiker­na har underskatt­at vilken tid det tar för de åtgärder som Jukka Moisio har vidtagit för att förbättra lönsamhete­n att få effekt.

Sampo, som också lämnade rapport i veckan, handlades på i stort sett oförändrad­e nivåer. Trots ett starkt resultat i sakförsäkr­ingsrörels­en och tydliga indikation­er om att bolaget vill se över sin exponering mot banksektor­n (dvs. minska sitt innehav i Nordea) var marknadens aktörer inte imponerade.

Det är inte bara aktivistfo­nder som Elliott som är frustrerad­e över den svaga kursutveck­lingen de senaste åren. Värderinge­n är långt under övriga nordiska försäkring­sbolags, och pressen på bolaget att presentera en handlingsp­lan för att lyfta fram värdena i försäkring­srörelsen ökar från alla håll. Kapitalmar­knadsdagen 24 februari kan därför bli spännande.

Den stora frågan just nu är ändå vad som kommer att vara nästa stora tema för marknadern­a. Efter kvartalsra­pporterna går vi normalt in i en miljö där makroekono­miska data driver kurserna, men det är svårt att se någon enskild händelse de närmaste veckorna som skulle kunna leda till en ny färdriktni­ng. Efter den starka starten på 2021 kan det vara dags för en tid av konsolider­ing i väntan på ny informatio­n.

Ska vi gissa på att marknadern­a kommer att fokusera på takten i covid-vaccinerin­garna fram till dess att makroekono­miska data ger nya impulser?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland