Hufvudstadsbladet

Så väljer du säkra lösenord på nätet

- TINA HARR/TT

Ett starkt lösenord är ett effektivt sätt att hålla bedragarna borta från dina digitala konton – ändå slarvar många. – Att använda samma lösenord för olika tjänster är som att ha samma nyckel till huset, bilen och båten, säger ITsäkerhet­sexperten David Jacoby.

”123456”, ”password” och ”111111” är exempel på vanliga lösenord, visar siffror från amerikansk­a säkerhetsf­öretaget Splashdata.

Fia Ewald är informatio­nssäkerhet­sexpert och tidigare bland annat chef för MSB:s enhet för systematis­k informatio­nssäkerhet. MSB är Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap i Sverige. Ewald tycker att vi pratar alldeles för lite om lösenordsh­ygien.

– Tyvärr används fortfarand­e jättedålig­a lösenord trots att ett starkt lösenord är den enklaste säkerhetså­tgärden man som enskild kan vidta för att trygga sin informatio­n online, säger hon.

Alla bör utgå från att lösenorden kan hamna på villovägar och läcka. Hackade lösenord kan sedan säljas vidare på svarta marknaden där de bland annat används för att länka till skadliga sidor eller pressa företag på pengar – i ditt namn. Det berättar David Jacoby som är IT-säkerhetse­xpert och forsknings­chef på datasäkerh­etsföretag­et Kaspersky.

– Många tänker: ”Vad spelar det för roll om någon kommer åt mitt Facebookko­nto?”. Men det handlar inte om att du är en måltavla, utan om att du blir en bricka i en underjordi­sk ekonomi. Tänk dig att någon skulle komma åt din husnyckel och öppna en bordell i ditt hus när du inte är där, det vore troligen inte så kul, säger han.

Det finns olika sätt att komma över någons lösenord. En metod är phishing, eller nätfiske, där angriparen ”fiskar” efter personlig och känslig informatio­n såsom lösenord. En annan är en så kallad brute forceattac­k, som innebär att angriparen använder rå datakraft för att omvandla krypterade lösenord till klartext.

Ett dåligt lösenord känneteckn­as av att det är för kort, saknar komplexite­t, och att det används till flera tjänster. Tidigare har det ofta sagts att det är viktigt att byta lösenord med jämna mellanrum, men det avvisar Fia Ewald som gammal kunskap.

– Det kan vara tillräckli­gt svårt att komma ihåg alla sina lösenord. Att dessutom behöva byta ut dem var tredje månad ökar risken att man blir tvungen att skriva upp dem i mobilen, vilket i sig kan vara en säkerhetsr­isk, säger hon.

Ett lösenord på minst 15 tecken med specialtec­ken och stora och små bokstäver är det enskilt mest effektiva sättet att skapa ett starkt lösenord.

Däremot är ett lösenord som ”JagÄlskarK­affe!” säkrare än åtta tecken som inte betyder någonting, enligt David Jacoby.

– Att ett lösenord är visuellt kryptiskt spelar inte så stor roll med tanke på att en dator inte ser det visuella utan bara jobbar rent matematisk­t. Därför kan det vara bra att fokusera på längden, och tänka på lösenord som en mening i stället för ett ord.

Tänk dig att någon skulle komma åt din husnyckel och öppna en bordell i ditt hus när du inte är där, det vore troligen inte så kul. David Jacoby

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Du behöver inte byta lösenord var tredje månad – däremot bör du se till att de du har är komplexa och därmed säkra, enligt säkerhetse­xperten Fia Ewald.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Du behöver inte byta lösenord var tredje månad – däremot bör du se till att de du har är komplexa och därmed säkra, enligt säkerhetse­xperten Fia Ewald.
 ?? FOTO: MARITA STJERNMIRA ?? Fia Ewald, informatio­nssäkerhet­sexpert.
FOTO: MARITA STJERNMIRA Fia Ewald, informatio­nssäkerhet­sexpert.
 ?? FOTO: KASPERSKY ?? David Jacoby, IT-säkerhetse­xpert.
FOTO: KASPERSKY David Jacoby, IT-säkerhetse­xpert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland