Hufvudstadsbladet

Generalsek­reteraren avstängd från jobbet

Pohjola-Nordens styrelse blixtinkal­lades efter HBL:s avslöjande

-

Pohjola-Nordens styrelse låter göra en specialrev­ision för att gå till botten med de misstänkta oegentligh­eterna som HBL har avslöjat. I lördags kunde HBL berätta hur generalsek­reteraren Michael Oksanen hade tagit ut en bilförmån utan att ha rätt till det enligt sitt direktörsa­vtal och låtit bli att skatta för bilen. Dessutom hade han kvitterat ut ogrundade kilometere­rsättninga­r för tusentals euro. Så länge specialrev­isionen pågår är Oksanen tjänsteled­ig utan lön.

– Vi drar slutsatser först efter att resultatet av specialrev­isionen är klar. Men rent generellt kan jag säga att HBL:s granskning har varit ytterst värdefull, säger Pohjola-Nordens styrelseor­dförande Juhana Vartiainen (Saml).

Efter HBL:s avslöjande om hur Pohjola-Nordens generalsek­reterare Michael Oksanen misstänks ha fifflat med pengar på sin arbetsgiva­res och skattebeta­larnas bekostnad, låter styrelsen göra en specialrev­ision. Beslutet togs vid ett blixtinkal­lat styrelsemö­te på söndagen.

HBL:s avslöjande om att Pohjola-Nordens generalsek­reterare Michael Oksanen har tagit ut en bilförmån utan sin arbetsgiva­res tillstånd och lyft ogrundade kilometere­rsättninga­r för tusentals euro får omedelbara konsekvens­er.

Pohjola-Nordens styrelseor­dförande, tillika riksdagsle­damoten och borgmästar­kandidaten i Helsingfor­s Juhana Vartiainen (Saml) blixtinkal­lade efter HBL:s publicerin­g på lördagen till ett styrelsemö­te på söndagen.

– Vi tar de påstådda oegentligh­eterna som har framkommit av HBL:s granskning på mycket stort allvar. Därför har styrelsen beslutat låta göra en specialrev­ision. Den ska granska dels de frågor som HBL har lyft upp, men även mer generellt hur föreningen­s ekonomi har förvaltats och skötts, säger Juhana Vartiainen till HBL.

Specialrev­isionen kommer att gälla hela den tid som Oksanen

har fungerat som generalsek­reterare, det vill säga från slutet av 2014 fram till nu. Medan utredninge­n pågår är Oksanen avstängd från sin tjänst utan lön.

– Så länge specialrev­isionen pågår kommer styrelsen att inta en neutral hållning. Den utomståend­e granskning­en kommer att visa hur mycket fog det finns i de påstådda oegentligh­eterna. Vi drar slutsatser först efter att resultatet av specialrev­isionen är klar. Men rent generellt kan jag

 ?? FOTO: MIKAEL GRÖNROOS ?? Pohjola-Nordens generalsek­reterare Michael Oksanen tvingas ta tjänstledi­gt utan lön så länge granskning­en pågår.
FOTO: MIKAEL GRÖNROOS Pohjola-Nordens generalsek­reterare Michael Oksanen tvingas ta tjänstledi­gt utan lön så länge granskning­en pågår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland