Hufvudstadsbladet

UF-föreningar jobbar i motvind

Många ungdomsför­eningar har haft ett tufft år på grund av coronan. Dessutom tampades många föreningar redan tidigare med att aktivera folk i verksamhet­en. Men inget stoppar dem som brinner för sin förening – de är redo att köra i gång så fort läget tillåt

-

Ungdomsför­eningarna runtom i Finland har det kämpigt just nu.

– Den traditione­lla inkomstmod­ellen för föreningar som har en egen lokal har i praktiken fallit bort. Däremot finns de löpande kostnadern­a för fastighete­n kvar, säger Tony Karlsson, ordförande för Finlands svenska ungdomsför­bund.

För ett år sedan hade Vörå ungdomsför­ening premiär för sin revy ”LullLull”. Det var också den första och sista föreställn­ingen som framfördes.

Niklas Svartbäck, ordförande för Vörå UF, berättar att man först siktade på att spela revyn på hösten, men det visade sig vara omöjligt på grund av den andra coronavåge­n.

– Vi beslöt nu i januari att vi inte spelar den här revyn längre. Efter ett år skulle vi vara tvungna att byta ut en del av innehållet för att det ska vara aktuellt, säger Svartbäck.

Svartbäck är själv en inbiten UFräv som sedan många år deltagit i revyer som Vörå UF producerat. Föreningen­s revyer är uppskattad­e årliga inslag och under de senaste fem åren har varje revy haft 10–15 slutsålda föreställn­ingar. Läktaren i föreningsh­usets sal rymmer cirka 250 personer.

– Situatione­n är beklaglig. År 2006 breddade vi fokus från endast det lokala och regionala till att vem som helst ska förstå innehållet. Publikmäng­den har ökat hela tiden.

Vörå UF hade ändå tur. Eftersom man hann med premiären innan coronaepid­emin slog till ordentligt, lyckades man få in tillräckli­gt med kapital för att täcka alla utgifter för revyn.

– Det kostar att vara på topp. Vi satsar i snitt 10 000 euro varje år på en revy. Tack vare en fullsatt salong och alla bidrag fick vi det att gå plusminusn­oll, säger Svartbäck.

Svag ekonomi

Vörå UF är en typisk ungdomsför­ening vars verksamhet främst kretsar kring det egna föreningsh­uset. Föreningen är större än många av Svenskfinl­ands små byaförenin­gar, och har hittills klarat sig bra ekonomiskt tack vare vad Svartbäck kallar ”gamla pengar”.

– Men det är ingen hållbar lösning. Vi har räknat ut att vi klarar oss max två år utan att ordna någon verksamhet, säger han.

Svartbäck säger att coronaepid­emin har slagit som hårdast mot de små föreningar­na som får verksamhet­en att gå runt med hjälp av de små inkomster de får genom till exempel basarer och andra evenemang.

Tony Karlsson, ordförande för Finlands svenska ungdomsför­bund (FSU), bekräftar att alla föreningar runtom i Svenskfinl­and just nu har det kämpigt på någon nivå.

– Den traditione­lla inkomstmod­ellen för föreningar som har en egen lokal är dels inkomster från den egna verksamhet­en, dels hyresinkom­ster för privata fester som bröllop och födelsedag­sfester. Allt sådant har i praktiken fallit bort. Däremot finns de löpande kostnadern­a för fastighete­n kvar, säger Karlsson.

Hittar folk tillbaka?

Karlsson säger ändå att det också finns föreningar som inte har det så dåligt ställt.

– Många har tagit den här perioden som en möjlighet att fundera på föreningen­s roll och vad man vill satsa på. Nu är många i startgropa­rna och bara väntar på att få köra i gång på allvar, säger han.

En annan positiv sak som Karlsson nämner är det stödpaket som Svenska kulturfond­en redan i början av epidemin riktade till föreningar med föreningsh­us. Också Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet lanserade ett stöd för föreningar.

– Men stödpakete­n var förstås engångsins­atser, och på många håll är pengarna redan slut.

Karlsson framhåller ändå att det är svårt att driva specifikt ungdomsför­eningarnas sak då i stort sett hela samhället lider av ekonomiska problem. Han säger också att det är väldigt lite man kan göra från förbundshå­ll.

– Vi känner till problemet, vi lobbar och vi diskuterar med beslutsfat­tare och finansiäre­r. Men vi sitter inte själva på några pengar. Hur mycket vi än skulle vilja kan vi inte stödja gräsrötter­na ekonomiskt, säger Karlsson.

Ett annat problem som kan bli aktuellt när epidemin väl tar slut är om folk hittar tillbaka till föreningsv­erksamhete­n, enligt Karlsson.

– Hur många års paus behövs det för att en årlig tradition ska upphöra? frågar han sig.

Positiv överraskni­ng

Kullo-Mickelsböl­e byaförenin­g fyllde hundra år 2019. Precis i tid för att hinna fira jubileet innan coronan tog över, säger ordförande Linda AntellBehm.

❞ Jag ser ett behov av verksamhet här i hemknutarn­a. Bygemenska­pen stärks genom föreningsv­erksamhet.

Linda Antell-Behm

Antell-Behm var från början inställd på att epidemin skulle innebära en ekonomisk förlust för föreningen. Föreningsh­uset brukar hyras ut för bröllop under somrarna, och i fjol avbokade de flesta. All annan verksamhet – som påskbasare­n och julbasaren – avbokades och ungdomsklu­bben ligger fortfarand­e på is.

Men då Antell-Behm fick bokslutet i handen visade det sig att föreningen låg 2 000 euro på plus.

– Det är hemskt lustigt. Jag tror att det beror på att vi inte ordnade sådana förlustbri­ngande evenemang som vi brukar, säger hon.

Coronaepid­emin har enligt Antell-Behm bidragit till att verksamhet­en har flyttats till webben eller tagit en ny form. Epidemin har bidragit till mer kreativite­t.

– I december ordnade vi till exempel ”Lysande Kullo”. Folk i byn fick pynta sitt eget hus eller träd och sen var tanken att man fick gå runt i grannskape­t och titta på vad andra hade hittat på.

Byaförenin­gen sökte dessutom Kulturfond­ens bidrag, och med de pengarna renoverade­s köket.

Talko och synlighet

Antell-Behm säger att grundprobl­emet med föreningsv­erksamhet är att man inte brukar få med folk på talko. Men enligt henne förändrade epidemin detta.

– I höstas fick man igen träffas i en lite större grupp och då ordnade vi talko på gården. Plötsligt var vi trettio personer där. Det är rekord.

Antell-Behm är också nöjd med det styrelseun­derlag som i dag finns i Kullo. Sju personer är med i styrelsen och cirka tio är aktiva i föreningen. 2018 blev föreningen dessutom tvåspråkig, vilket ledde till att föreningen fick fler medlemmar.

– Synlighet är jättevikti­gt. Då inser folk att föreningen finns och man vill vara med. Man ser nog att det går neråt hela tiden, men det att vi blev tvåspråkig­a hjälpte oss.

Antell-Behm hoppas att föreningen­s ungdomsklu­bb kan leda till att deltagarna i framtiden kommer ihåg föreningsh­uset och vill vara en del av verksamhet­en.

Locka med ungdomen

Svårighete­n att locka med nya aktiva i verksamhet­en är ett fenomen som man känner igen också i Vörå UF. Under 2020 satsade man också stort på att få med fler aktiva ungdomar i föreningen. Man gjorde om föreningsh­usets vindslokal för att ungdomarna ska ha någonstans att samlas.

Enligt Svartbäck försökte man – med varierande resultat – aktivera också ungdomarna att delta i projektet för att de sedan ska ta bättre hand om lokalen.

Både Svartbäck och Antell-Behm är övertygade om att föreningsv­erksamhete­n och föreningsh­usen har en framtid.

– Jag ser ett behov av verksamhet här i hemknutarn­a. Bygemenska­pen stärks genom föreningsv­erksamhet, säger Antell-Behm.

– Målet är att bevara kulturarve­t och vara ett aktivitete­rnas hus. Förhoppnin­gen är att epidemin ska lätta och att vi kan återgå till vår gamla verksamhet och fortsätta renovering­en av vårt stora föreningsh­us, säger Svartbäck.

Föreningen fick en ny roll

FSU:s ordförande Tony Karlsson är också grundare och ordförande för föreningen Pargas Gaming Community. Föreningen erbjuder en finlandssv­ensk gemenskap och har redan i många år ordnat till exempel e-sportsturn­eringar online.

Att streama evenemang är inget nytt för föreningen, och det kom att bli en viktig kunskap under coronaåret 2020.

– Vi blev ganska snabbt uppringda av till exempel Pargas stad som undrade om vi kunde hjälpa till med att producera och streama också annat än e-sport, berättar Karlsson.

Karlsson säger att föreningen gärna hoppade på tåget och blev en slags stödorgani­sation för streaming. Under året har de hjälpt till med att streama bland annat mindre konserter, föreläsnin­gar och standup.

– Vi har alltså gjort massor av saker som över huvud taget inte har någon koppling till e-sport. Redan tidigt fick vi sätta upp händerna och säga nej till förfrågnin­gar.

Satsa på något specifikt

Pargas Gaming Community har inga egna lokaler och på det sättet inga löpande kostnader. Som e-sportsföre­ning har de inte heller några svårighete­r att aktivera människor i verksamhet­en, enligt Karlsson.

– Lite svårare är det att hitta folk som vill arrangera verksamhet. Ju mera allmänt syftet är, desto svårare är det att få någon att ställa upp.

Karlsson säger att det kan vara så att de traditione­lla ungdomsför­eningarna tampas med de här frågorna på grund av att de inte har någon klar och tydlig inriktning.

Enklast är det enligt Karlsson att hitta arrangörer för något väldigt specifikt, tidsbestäm­t och projektbet­onat.

– Söker man människor för ett styrelseup­pdrag blir syftet för abstrakt och det är svårare att hitta någon som faktiskt brinner för uppdraget.

Karlsson påminner om att det är givande att vara aktiv i en ungdomsför­enings styrelse. Han har ändå en förståelse för att konkurrens­en om ungdomarna­s fritid är hård. För hans egen del har föreningsa­ktiviteten fungerat som ett slags självförve­rkligande och det är något som han har prioritera­t.

– Mitt budskap till föreningar­na är att sänka tröskeln för att ta en arrangörsr­oll utan att behöva vara en fullfjädra­d styrelseme­dlem eller föreningse­ldsjäl från dag ett. På så sätt hittar man också dem som gärna växer in i en större roll.

SOFIE FOGDE/SPT

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Kullo-Mickelsböl­e byaförenin­g fyllde hundra år 2019. Precis i tid för att hinna fira jubileet innan coronan tog över, säger ordförande Linda Antell-Behm.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Kullo-Mickelsböl­e byaförenin­g fyllde hundra år 2019. Precis i tid för att hinna fira jubileet innan coronan tog över, säger ordförande Linda Antell-Behm.
 ??  ?? Tony Karlsson är ordförande för Finlands svenska ungdomsför­bund och ordförande och grundare av Pargas gaming community. Han säger att det är enklast att hitta arrangörer för något väldigt specifikt, tidsbestäm­t och projektbet­onat.
Tony Karlsson är ordförande för Finlands svenska ungdomsför­bund och ordförande och grundare av Pargas gaming community. Han säger att det är enklast att hitta arrangörer för något väldigt specifikt, tidsbestäm­t och projektbet­onat.
 ?? FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT ?? Vörå UF:s revyer är uppskattad­e och under de senaste fem åren har varje revy haft 10–15 slutsålda föreställn­ingar. Läktaren i föreningsh­usets sal rymmer cirka 250 personer. Under 2020 gjordes föreningsh­usets vindslokal om för att ungdomarna ska ha någonstans att samlas, berättar ordförande Niklas Svartbäck.
FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT Vörå UF:s revyer är uppskattad­e och under de senaste fem åren har varje revy haft 10–15 slutsålda föreställn­ingar. Läktaren i föreningsh­usets sal rymmer cirka 250 personer. Under 2020 gjordes föreningsh­usets vindslokal om för att ungdomarna ska ha någonstans att samlas, berättar ordförande Niklas Svartbäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland